Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι για τρίτη συνεχή χρονιά μεταξύ των δέκα υποψηφίων για τον τίτλο του καλύτερου αθλητή της Ευρώπης.

Ο Ολυμπιονίκης του μήκους, που μέσα στο 2023 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου της Βουδαπέστης και στο Ευρωπαϊκό κλειστού της Κωνσταντινούπολης, διεκδικεί το βραβείο του κορυφαίου μαζί με τους Βάρχολμ (400μ. εμπόδια / Νορβηγία), Ντουπλάντις (επί κοντώ / Σουηδία), Σταλ (δισκοβολία / Σουηδία), Ταμπέρι (ύψος / Ιταλία), Νοβίτσκι (σφυροβολία / Πολωνία), Μάρτιν (βάδην / Ισπανία), Κερ (1.500μ. / Μ. Βρετανία), Ινγκεμπρίτσεν (5000μ.-1.500μ. / Νορβηγία).

Πέρυσι, ο Μίλτος Τεντόγλου είχε φτάσει μέχρι την τελική τριάδα διεκδικώντας τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή της Ευρώπης. Οι άλλοι δύο – ο Αρμάντ Ντουπλάντις και ο Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν – τελικά μοιράστηκαν το βραβείο, κάτι που έγινε για πρώτη φορά. 

Οι δυο τους είναι και πάλι ανάμεσα στους βασικότερους διεκδικητές του τίτλου. Ο μεν Ντουπλάντις αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής του επί κοντώ και κατέρριψε ξανά το παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Ινγκεμπρίγκτσεν από την άλλη ήταν νικητής στα 5.000 μ. και δεύτερος στα 1.500 μ. του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, ενώ έφυγε από το Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου με δύο χρυσά μετάλλια. 

Στις γυναίκες υποψήφιες είναι οι Βουλέτα (μήκος / Σερβία), Τιάμ (σύνθετα / Βέλγιο), Πέρεζ (Βάδην / Ισπανία), Μούρτο (επί κοντώ / Φινλανδία), Μάχουτσικ (ύψος / Ουκρανία), Κάζμαρεκ (400μ. / Πολωνία), Τζόνσον-Τόμσον (σύνθετα / Μ. Βρετανία), Χόντκινσον (800μ. / Μ. Βρετανία), Χασάν (1.500μ.-5.000μ. / Ολλανδία), Μπολ (400μ. / Ολλανδία).

Μέσα από τους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στα social media οι φίλαθλοι του στίβου μπορούν να ψηφίσουν αυτόν που θέλουν να αναδειχθεί κορυφαίος αθλητής της χρονιάς. 

Οι συγκεκριμένες ψήφοι θα μετρήσουν κατά 25% στο τελικό αποτέλεσμα. Σε αυτό θα προσμετρηθούν επίσης οι ψήφοι των εθνικών ομοσπονδιών στίβου, των δημοσιογράφων και μιας ομάδας ειδικών. 

Η ψηφοφορία θα «κλείσει» στις 2 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι τρεις φιναλίστ. Η τελετή απονομής του βραβείου θα γίνει στις 21 Οκτωβρίου, στο Βίλνιους.