Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο οι δυο κατηγορούμενοι για την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, πακιστανικής υπηκοότητας,  στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013.

Οι δικαστές, με την απόφαση τους, δέχτηκαν πως το κίνητρο των κατηγορουμένων ήταν ρατσιστικό καθώς «η επιλογή του δράστη έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του και για αυτό επιτέθηκαν σε βάρος του».

Ωστόσο, διευκρινίστηκε μετά από σχετική παρέμβαση της υπεράσπισης πως «το δικαστήριο δεν συνδέει την επίμαχη πράξη με τη Χρυσή Αυγή, απλά ότι εκείνη τη στιγμή γνώριζαν ότι εκείνος είναι αλλοδαπός».

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους δυο κατηγορούμενους για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία με ρατσιστικό κίνητρο και της οπλοφορίας – οπλοχρησίας.

Ως προς την πράξη της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, που τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο έκρινε το απαράδεκτο της έφεσης, καθώς έχει παύσει η ποινική δίωξη.

Οι δικαστές απέρριψαν τα αιτήματα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Απορριπτικός ήταν ο εισαγγελέας στο αίτημα των κατηγορουμένων να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός: «Πιστεύω ότι οι κατηγορούμενοι πλανήθηκαν και παρασύρθηκαν στην πράξη αυτή, θεωρώ όμως ότι δεν μπορεί το  δικαστήριο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.