Προάγγελος για νέες αιματηρές επιθέσεις και τρομοκρατικά χτυπήματα ή μεμονωμένη πράξη εκδίκησης η δολοφονία του Αιγύπτιου διακινητή ναρκωτικών με το ψευδώνυμο «Χαμπίμπι» στα Εξάρχεια;

Ο φάκελος για τη δολοφονία του Αιγύπτιου με το ψευδώνυμο «Χαμπίμπι» έχει περάσει πλέον στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής και πλέον αυτό είναι το βασικό ερώτημα που καλείται να απαντήσει η Ελληνική Αστυνομία έπειτα από την ανάληψη ευθύνης για τη δολοφονία του 36χρονου από την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ενοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων».

Για πρώτη φορά έχουμε ανάληψη ευθύνης που δεν αφορά σε χτύπημα με γκαζάκια ή άλλο μέσο, αλλά σε δολοφονική επίθεση με στόχο την «κάθαρση» μιας περιοχής από κυκλώματα ναρκωτικών και την επικυριαρχία μιας ομάδας έναντι μιας άλλης.

Από προχθές που «πρωτοσυστήθηκε» η συγκεκριμένη οργάνωση μέσα από ανάρτησή της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, έχει σημάνει συναγερμός στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι ο φάκελος της δολοφονίας από το Σάββατο έχει περάσει στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Για την Αστυνομία η δολοφονία του 36χρονου «Χαμπίμπι» στις 7 Ιουνίου θεωρούνταν μέχρι πρότινος ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ενώ το ενδεχόμενο οι δράστες να σχετίζονται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο ήταν λιγότερο πιθανό. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνταν οι έρευνες γύρω από τον εντοπισμό των δολοφόνων του Αιγύπτιου διακινητή ναρκωτικών.

Ωστόσο, η ανάληψη ευθύνης από τις «Ενοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων» έφερε την ανατροπή στις έρευνες των Αρχών. «Δεν είναι κάτι απλό. Το τοπίο είναι αρκετά θολό και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Σίγουρα δεν πρόκειται για μια απλή ανάληψη ευθύνης και χρειάζεται βαθύτερη έρευνα και αξιολόγηση γύρω από τα κίνητρα και τους ενδεχομένως μελλοντικούς στόχους των μελών της» τονίζουν στο «Εθνος» αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ.

Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής μελετούν προσεκτικά κάθε λέξη από τη μακροσκελή προκήρυξη ανάληψης ευθύνης, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τις προθέσεις της άγνωστης μέχρι σήμερα οργάνωσης. «Δείχνουν ότι έχουν τα μέσα και το επιχειρησιακό σχέδιο να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και μάλιστα μέρα-μεσημέρι» σχολιάζουν οι ίδιοι αξιωματούχοι. «Εκτελώντας τον Χαμπίμπι, κάναμε ξεκάθαρο πως αμφισβητούμε έμπρακτα την ηγεμονία των ναρκέμπορων. Πως έχουμε και εμείς τα μέσα για να τους αντιμετωπίσουμε και πως αν χρειαστεί θα εμπλακούμε σε μια μετωπική αναμέτρηση μαζί τους. Μια αναμέτρηση ιστορικά και πολιτικά επιβεβλημένη» τονίζουν, άλλωστε, στο κείμενό τους τα μέλη της πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης, καθιστώντας σαφές ότι διαθέτουν πολεμικό εξοπλισμό και ότι, εάν κριθεί επιβεβλημένο, είναι έτοιμοι για νέα χτυπήματα.

Σε άλλο σημείο, επιπλέον, δηλώνουν: «Ο αγώνας για τα Εξάρχεια, ακόμα και αν χρειάζεται να φτάσουμε στην ένοπλη σύρραξη, δεν αφορά στενά τα μέσα αγώνα, αλλά το περιεχόμενο που αυτά πρεσβεύουν». Πρόθεσή τους, όπως διαφαίνεται από την ανάληψη της ευθύνης και το κείμενο που τη συνοδεύει, είναι να «καθαρίσουν» τα Εξάρχεια «ακόμα και με τη βία», και μάλιστα «με όποιο κόστος», γιατί «αυτή η γειτονιά πλέον δεν μας χωρά όλους».

Τους τελευταίους μήνες, παράλληλα, είχε παρατηρηθεί έντονη κινητικότητα στους κόλπους ομάδων αντιεξουσιαστών, αναρχικών κινημάτων και συλλογικοτήτων που δρουν στα Εξάρχεια. Μέσα από αναρτήσεις τους σε διάφορες ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν θίξει επανειλημμένως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή με εμπόρους ναρκωτικών που έχουν ως ορμητήριο την πλατεία Εξαρχείων. Μεταξύ άλλων, μιλούσαν για έναν «πόλεμο» που καλούνται να τον υπηρετήσουν μέσα από την αυτοοργάνωση, χωρίς τη συμμετοχή της Αστυνομίας. Ακόμη και οι κάτοικοι της πυκνοκατοικημένης συνοικίας των Αθηνών είχαν συμμετάσχει στα μέσα Ιουνίου σε πορεία διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της περιοχής σε «παράδεισο» για κυκλώματα ναρκωτικών.

Η ενέδρα στον έμπορο ναρκωτικό είχε στηθεί το πρωί της 7ης Ιουνίου στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσσού, σε κοντινή απόσταση από την οικία του 36χρονου και την πλατεία Εξαρχείων.

Οι δράστες της δολοφονίας ήταν δύο, είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Οταν εντόπισαν το θύμα τους να κινείται πεζή, ο συνεπιβάτης πυροβόλησε τουλάχιστον επτά φορές εναντίον του.

Σε έρευνα στο σπίτι του «Χαμπίμπι» οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει ένα εννιάρι πιστόλι και ένα πιστόλι με βουλωμένη κάννη, ένα μεγάλο μαχαίρι και πολλά έγγραφα και σημειώσεις στα αραβικά, τα οποία και μετέφεραν στο εργαστήριο για ανάλυση.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 36χρονος είχε σημανθεί με πέντε διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας και είχε συλληφθεί για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί αλλοδαπών.