Τον Απρίλιο του 1968 μία γυναίκα πήγε στο σταθμό χωροφυλακής στην Πλαταριά Θεσπρωτίας και δήλωσε την εξαφάνιση του 45χρονου κουνιάδου της, Χ.Π. Τα ίχνη του, όπως τους είπε, είχαν χαθεί από τις αρχές του μήνα όταν η γυναίκα του και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του τους ενημέρωσε ότι εκείνος επέστρεψε στη Γερμανία όπου εργαζόταν τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Η γυναίκα είπε πως ο 45χρονος δεν είπε σε κανέναν άλλον από την οικογένεια ότι θα έφευγε και πάλι στο εξωτερικό κάτι που τους έκανε να πιστέψουν ότι κάτι κακό είχε συμβεί. Μάλιστα, εξέφρασε φόβους ότι ο κουνιάδος της δολοφονήθηκε χωρίς, ωστόσο, να είναι σε θέση να κατονομάσει τους δράστες. Αποκάλυψε, όμως, πως η συννυφάδα της  είχε παράνομη σχέση με τον 40χρονο αγροφύλακα του χωριού τους, ο οποίος ήταν επίσης παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Οι αρχές άρχισαν να ερευνούν την καταγγελία της γυναίκας και πολύ γρήγορα επιβεβαίωσαν την πληροφορία πως η σύζυγος του εξαφανισμένου είχε εραστή. Άλλωστε, η παράνομη σχέση ήταν κοινό μυστικό στο χωριό.

Οι αστυνομικοί ρώτησαν τη σύζυγο του Χ.Π. για την εξαφάνιση κι εκείνη τους είπε πως επέστρεψε στην Γερμανία. Μάλιστα, τους παρουσίασε κι ένα γράμμα στο οποίο ο σύζυγος της ανακοίνωνε την απόφαση του.

Ακολουθώντας τα ίχνη του εξαφανισμένου άνδρα, οι αρχές διαπίστωσαν πως τις επίμαχες ημέρες είχε πάρει ελάχιστα χρήματα από την τράπεζα, γεγονός που δε μαρτυρούσε την πρόθεσή του να φύγει για μακρινό ταξίδι. Επιπλέον, είχε διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο των Ιωαννίνων ενώ είχε βγάλει στο όνομά του εισιτήριο λεωφορείου με προορισμό την Αθήνα. Τον συνόδευε, όπως ανακάλυψαν, μία γυναίκα το όνομα της οποίας ήταν Σοφία. Μόνο που Σοφία έλεγαν τη γυναίκα του αγροφύλακα και εραστή της συζύγου του. Αυτό το γεγονός τράβηξε το ενδιαφέρον των αρχών για να βάλουν στο κάδρο των υπόπτων το παράνομο ζευγάρι.

ΓΡΑΜΜΑ ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΟΥΛΟΚΕΡΙ ΣΦΡΑΓΙΔΑΣτις 28 Απριλίου η χωροφυλακή κάλεσε την Αγγελική στην Πλαταριά και τον χωροφύλακα στην Ηγουμενίτσα. Η 40χρονη επέμεινε, για μία ακόμη φορά, πως ο σύζυγός της είχε φύγει για τη Γερμανία και ότι δε γνώριζε τίποτα για την εξαφάνισή του. Όσο για τον εραστή της, δήλωσε άγνοια. Οι χωροφύλακες, όμως, αποφάσισαν να τους παίξουν ένα… παιχνίδι. Αρχικά είπαν στην Αγγελική πως ο φίλος της την κατονόμασε ως δολοφόνο του συζύγου της.

«Λέει ψέματα. Μαζί τον σκοτώσαμε. Εγώ τον έπνιξα ενώ εκείνος τον κρατούσε» απάντησε εκείνη. Με τον ίδιο τρόπο ομολόγησε τη συμμετοχή του στο έγκλημα και ο 40χρονος αγροφύλακας. Όπως ισχυρίστηκαν, στη συνέχεια, η δολοφονία έγινε στις 5 Απριλίου. Στην αρχή είπαν ότι τον σκότωσαν όταν τους επιτέθηκε με μαχαίρι επειδή τους βρήκε στο σπίτι μαζί. Τα στοιχεία σε βάρος τους, όμως, ήταν συντριπτικά και οι «διαβολικοί εραστές», όπως τους αποκάλεσε ο Τύπος, αναγκάστηκαν να πουν την αλήθεια.

Το μοιραίο βράδυ ο 45χρονος επέστρεφε από το καφενείο όταν, ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού του, βρέθηκε μπροστά στη γυναίκα του και τον εραστή της οι οποίοι του είχαν στήσει καρτέρι. Ο αγροφύλακας τον ακινητοποίησε ενώ η γυναίκα του πέρασε γύρω από το λαιμό μια θηλιά, την οποία προηγουμένως είχε αλείψει με λάδι και σαπούνι και τον έπνιξε. Οι δυο δράστες πήραν το πτώμα μέσα στη νύχτα και πήγαν σε μια σπηλιά έξω από το χωριό.

Ωστόσο, δεν κατάφεραν να το κρύψουν, καθώς δεν χωρούσε στη σπηλιά. Τότε η γυναίκα πρότεινε τον τεμαχισμό του άτυχου άνδρα με το φίλο της να διαφωνεί. «Φτάνει ως εδώ, άλλο εγώ δεν ανακατεύομαι» της είπε και πήραν το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι. Τελικά, αποφάσισαν να θάψουν τον άτυχο άνδρα στην αυλή του σπιτιού του. Μάλιστα, για να μην κινήσουν υποψίες πάνω στον φρεσκοσκαμμένο κήπο η γυναίκα φύτεψε σκόρδα, λουλούδια κι άλλα φυτά.

Το παράνομο ζευγάρι είχε προσχεδιάσει το έγκλημά του «στήνοντας», μάλιστα για άλλοθι, το ταξίδι στα Ιωάννινα απ’ όπου ταχυδρόμησαν ένα παλιό γράμμα του θύματος στο οποίο αναφερόταν σ’ ένα ταξίδι του στη Γερμανία. Το μοιραίο λάθος ήταν πως ο αγροφύλακας μπερδεύτηκε και αντί για το όνομα της Αγγελικής στο ξενοδοχείο έδωσε αυτό της γυναίκας του με αποτέλεσμα να τραβήξει το ενδιαφέρον της χωροφυλακής, η οποία άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης.

Η Αγγελική στην απολογία της ισχυρίστηκε πως το θύμα την κακομεταχειριζόταν, ενώ ο 40χρονος αγροφύλακας εξέφρασε την μετάνοια του.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ισόβια και αποφυλακίστηκαν 20 χρόνια αργότερα. Η αποτρόπαια δολοφονία του 45χρονου ενέπνευσε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο ο οποίος γύρισε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Αναπαράσταση» η οποία βραβεύτηκε το 1970.