Εμφανής είναι η αυξητική τάση των απόρων συμπολιτών οι οποίοι προσήλθαν στα κέντρα σίτισης της Μητρόπολης Μαγνησίας στην διάρκεια της εορταστικής περιόδου, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αδυνατώντας να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Η εν λόγω αύξηση, η οποία δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί επακριβώς την παρούσα περίοδο, ήταν αναμενόμενη σύμφωνα με τους ιθύνοντες της τοπικής Εκκλησίας και εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί, συνεπεία της οικονομικής κρίσης.

Μέχρι πρότινος οι μερίδες φαγητού που διανέμονταν από το «Δος Ημίν» και τα Σπίτια Γαλήνης της Μητροπόλεως ανέρχονταν συνολικά στις 1200 ημερησίως, ενώ στην διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σημειώθηκε, περαιτέρω αυξητική τάση. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος, Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης «υπάρχει αυξητική τάση στις μερίδες του φαγητού που διανέμονται από τα κέντρα σίτισης της Μητρόπολης, αλλά είναι μέχρι στιγμής αντιμετωπίσιμη, καθώς η κάθε ενορία καλύπτει τις ανάγκες της». Η αυξητική τάση ήταν ήδη εμφανής από τις αρχές της φετινής χρονιάς, κινητοποιώντας άμεσα το έμψυχο δυναμικό της τοπικής Εκκλησίας, προκειμένου να μην στερηθεί κανένας αναξιοπαθούντας συμπολίτης, τον άρτο τον επιούσιο.

Όπως έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει, εξάλλου, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στόχος είναι να υπάρχει ένα πιάτο φαγητό για όλους και γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου, θα προστεθούν και νέα σπίτια γαλήνης στα ήδη υπάρχοντα. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη ανακοίνωση του κ. Ιγνατίου θα δημιουργηθούν σύντομα στον Αγιο Κοσμά και τον Αγιο Νεκτάριο οι ανάλογες υποδομές και «ελπίζουμε, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι θα προστεθούν τρία ακόμη Σπίτια Γαλήνης μέχρι το Πάσχα, προκειμένου η κάθε ενορία να διαθέτει κι ένα Σπίτι Γαλήνης».

Η τοπική Εκκλησία «έχει ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει κάθε έκτακτη ανάγκη» τονίζει από την πλευρά του ο π. Δαμασκηνός και προσθέτει ότι «οι καταστάσεις αντιμετωπίζονται ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν κάθε φορά και κυρίως με διακριτικότητα». Είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των συμπολιτών μας, οι οποίοι λόγω ανεργίας και άλλων παραγόντων, στρέφουν κατ’ ανάγκη το βλέμμα τους προς την κατεύθυνση των Σπιτιών Γαλήνης. «Οι σημαντικές οικογενειακές περιπτώσεις έρχονται με μυστικό, θα έλεγα, τρόπο στον ναό, ενημερώνεται ο ιερέας και κατόπιν βοηθάει και πάλι με τον ίδιο διακριτικό τρόπο» υπογραμμίζει ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, δίνοντας το στίγμα της κοινωνικής προσφοράς προς τον αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο.

Ενδεικτική σε σχέση με τα προαναφερθέντα είναι η πρόσφατη επισήμανση του προκαθήμενου της τοπικής Εκκλησίας προς τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, ότι «σε πολλές περιπτώσεις δίνουμε πλέον μυστικά το φαγητό σε ορισμένα Σπίτια Γαλήνης, για να διασώσουμε την αξιοπρέπεια οικογενειών». Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η αναφορά του κ. Ιγνατίου σε ένα συγκινητικό περιστατικό, που μαρτυρά εμπράκτως τα προαναφερθέντα «Μια μητέρα παίρνει κρυφά το φαγητό και το τοποθετεί στην κατσαρόλα, για να μην αντιληφθούν τα παιδιά της ότι έχει καταρρεύσει οικονομικά η οικογένεια». Όπως διευκρίνισε ο ίδιος «δεν αφορά πολλές περιπτώσεις, αλλά είναι ενδεικτικό και συμβαίνει περισσότερο στην επαρχία, εκεί που υπάρχει πιο κλειστή κοινωνία και είναι πιο ευαίσθητα τα πράγματα».

πηγή: Ταχυδρόμος