Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Το πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΚΚΕ που μετατράπηκε σε ταγματασφαλίτη και προδότη των συντρόφων του

Το Νο 2 του κόμματος, βουλευτής Μιχάλης Τυρίμος, που μεταμορφώθηκε σε πολύτιμο συνεργάτη της μεταξικής δικτατορίας και εκτελέστηκε ως δωσίλογος


ΕΛΛΑΔΑ
8:13
18/05/2017
Το πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΚΚΕ που μετατράπηκε σε ταγματασφαλίτη και προδότη των συντρόφων του
13
loading

«Είμαι αποφασισμέ­νος πλέον να κτυπήσω τον κομμουνισμόν στην καρδιά του για να γλυτώσω από τα νύχια του τα θύματά του. Όπως δούλεψα δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια με φανατισμό για να αναπτυχθεί και να ριζώσει, με τον ίδιο φανατισμό είμαι αποφασισμένος τώρα να δουλέψω για να ξεκληρισθεί ολότελα».

Αυτό φέρεται να είπε το μεγαλοστέλεχος του ΚΚΕ στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Δίωξης του Κομμουνισμού, Νίκο Χαραλαμπίδη, καθώς αυτός δεν περιορίστηκε σε μια απλή δήλωση αποκήρυξης της «κόκκινης» ιδεολογίας.

Αν και δεν είναι εύκολο να αποδοθούν πολιτικές ταυτότητες σε προδότες του έθνους και συνεργάτες των Γερμανών, η περίπτωση του Τυρίμου παραμένει ορόσημο μιας ολόκληρης εποχής.

Στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, η Γκεστάπο συνεργάστηκε εκτός από τους γνωστούς γερμανόφιλους και με προδότες κομμουνιστές, οι οποίοι έσπευσαν να ενδυθούν τον μανδύα του εθνικοσοσιαλισμού και να υιοθετήσουν χαφιεδίστικες συμπεριφορές.

Οι γνωστότερες περιπτώσεις αφορούν στις δραστηριότητες του Μανώλη Μανωλέα και του Μιχάλη Τυρίμου, βουλευτές του ΚΚΕ αμφότεροι και προβεβλημένα στελέχη του εγχώριου κομμουνισμού.

Ο Τυρίμος έμελλε ωστόσο να αποδειχθεί πιο δραστήριος και ευφυής από τον συνάδελφό του. Νο 2 στην κομματική ιεραρχία μετά τον Ζαχαριάδη, ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ υπέγραψε τη γνωστή «δήλωση» και βγήκε από τις φυλακές της Κέρκυρας για να ξεκινήσει μια νέα καριέρα.

Ενταγμένος στο ΚΚΕ από το 1926, μετατράπηκε σε ένα από τα πιο δραστήρια στελέχη του, καταλαμβάνοντας καθοδηγητικές και διοικητικές θέσεις στον μηχανισμό. Το 1936 εκλέγεται βουλευτής Λέσβου και αναλαμβάνει ταυτοχρόνως και τη διεύθυνση του «Ριζοσπάστη». Τον προλαβαίνει όμως το ξέσπασμα της μεταξικής δικτατορίας, όταν και θα περάσει στην παρανομία.

Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου θα τον φυλακίσει το 1938 και εκείνος θα υπογράψει το 1939 την περιβόητη δήλωση αποκήρυξης του κομμουνισμού, όταν και πέρασε στην προδοτική υπηρεσία της μεταξικής δικτατορίας. Σε στενή επαφή πια με τον «σφαγέα» Κωνσταντίνο Μανιαδάκη, αναλαμβάνει την ηγεσία του ΚΚΕ, με τον Ζαχαριάδη στη φυλακή, για να χαράξει μια άλλη ρότα στη ζωή.

Το 1941 εγκαταλείπει το ΚΚΕ, έχοντας ολοκληρώσει το διασπαστικό του έργο, και αναλαμβάνει υπαρχηγός στο νεοσύστατο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Γεωργίου Μερκούρη, όταν αρχίζει τις τουλάχιστον ύποπτες συναλλαγές με τους μαυραγορίτες. Σειρά μετά έχει ο κατακτητής, για τον οποίο μετατρέπεται ο Τυρίμος σε έναν από τους πιο πιστούς συνεργάτες.

Διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση των Ταγμάτων Ασφαλείας στην Εύβοια και αναλαμβάνει δράση έναντι των παλιών του συντρόφων. Επικεφαλής της επιχείρησης για τη δίωξη του κομμουνισμού και μέλος της ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση), καταδίδει κομμουνιστές με το τσουβάλι και συνεργάζεται στενά με τους ταγματασφαλίτες.

Μετά την Απελευθέρωση, θα ερχόταν η ώρα της δικαιοσύνης: ο Τυρίμος συλλαμβάνεται από την Πολιτοφυλακή του ΕΛΑΣ και τον Ιανουάριο του 1945, λίγο πριν από τη Συνθήκη της Βάρκιζας, εκτελείται ως δωσίλογος και προδότης. Οι λεπτομερείς εκθέσεις του για τη στάση του την περίοδο 1936-1944 δεν έπεισαν κανέναν.

Τον είπαν «Έλληνα Ζακ Ντοριό», καθώς η περίπτωσή του θύμιζε πολύ το ηγετικό στέλεχος του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος που κατέληξε φλογερός αντικομμουνιστής, φασίστας και συνεργάτης της χιτλερικής Γερμανίας, πολεμώντας ακόμα και ως εθελοντής στο Ανατολικό Μέτωπο!

Πρώτα χρόνια

ttiiririmmososresr1

Ο Μιχάλης Τυρίμος γεννιέται το 1908 σε χωριό της Λέσβου. Η οικογένεια μετακομίζει κάποια στιγμή στην πρωτεύουσα Μυτιλήνη, όπου και θα τελειώσει το Διδασκαλείο ο μικρός. Πλέον εργάζεται ως μαθητευόμενος τυπογράφος και ανακατεύεται με τα πολιτικά. Με το κομμουνιστικό κίνημα μάλιστα είχε εμπλακεί δραστήρια ήδη από μαθητής (όταν το ΚΚΕ λεγόταν ακόμα ΣΕΚΕ), μια ιδεολογία που όπως έλεγε επέλεξε ως καθαρή πολιτική επιλογή. Μέλος του ΚΚΕ έγινε επισήμως το 1926, δημιουργώντας το παράρτημα Λέσβου της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ). Μελετηρός και γραμματιζούμενος καθώς ήταν, συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στη σύνταξη των μπροσούρων του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Κάποια στιγμή θα έρθει στην Αθήνα για να σπουδάσει φιλολογία, αν και δεν θα απασχοληθεί ποτέ ως φιλόλογος, μιας και τα πολιτικά ήταν η πρώτη του προτεραιότητα. Ο φέρελπις νεαρός κομμουνιστής θα υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στο «κόκκινο» τάγμα του Καλπακίου, τον πειθαρχικό ουλαμό των εξόριστων κομμουνιστών δηλαδή, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις διώξεις των ομοϊδεατών του. Τώρα είναι γνωστός στο εσωτερικό του κόμματος ως «Σβίγκος».

ttiiririmmososresr3

Η αριστερή του δράση θα του φέρει εξορία στη Σαντορίνη το 1927, φυλακή στην Αίγινα για διανομή παράνομων φυλλαδίων το 1929 (νόμος περί «Ιδιωνύμου»), Άη Στράτη μετά, αλλά και μια βόλτα στα Ψαρά το 1931 και στη Γαύδο το 1932. Αποφυλακίζεται τελικά τον Φεβρουάριο του 1933, όταν θα επιστρέψει στην Αθήνα. Ο Ζαχαριάδης γίνεται γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και ο Τυρίμος αναλαμβάνει ανώτατες θέσεις στο κόμμα.

Για ένα διάστημα θα φύγει στην ΕΣΣΔ για να παρακολουθήσει έναν κύκλο μαθημάτων στο Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο Εργαζομένων της Ανατολής στη Μόσχα. Η αναρρίχησή του στην κομματική ιεραρχία είναι ταχύτατη. Τον Μάρτιο του 1934 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος (5ο Συνέδριο του ΚΚΕ) και δύο χρόνια αργότερα αναλαμβάνει τη διεύθυνση του κομματικού οργάνου «Ριζοσπάστης».

ttiiririmmososresr4

Στις 26 Ιανουαρίου 1936 εκλέγεται βουλευτής Λέσβου με τον συνδυασμό του Παλλαϊκού Μετώπου (συνεργασία ΚΚΕ και Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας) και σηκώνει τα μανίκια για να δουλέψει για τον τόπο του ως ο πρώτος κομμουνιστής βουλευτής του νησιού. Προωθεί, για παράδειγμα, τη δημιουργία Εφετείου στη Λέσβο, αν και ο αγώνας του δεν θα δικαιωθεί, καθώς ξεσπά εντωμεταξύ η Δικτατορία της 4ης Αυγούστου.

Προδοτική δράση

ttiiririmmososresr2

Υψηλόβαθμο πλέον στέλεχος και στενός συνεργάτης του Ζαχαριάδη, ο Τυρίμος κατέχει πολλές θέσεις στον μηχανισμό του κόμματος: λειτουργεί ως οργανωτικός γραμματέας, υπεύθυνος του «Ριζοσπάστη», υπεύθυνος του τομέα κομματικής διαφώτισης, γραμματέας της ΚΟ Αθήνας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Ήταν αυτός μάλιστα που εκπροσώπησε το ΚΚΕ στη Μόσχα στο 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Χωρίς αμφιβολία, ήταν το Νο 2 του ΚΚΕ.

Με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Μεταξά βέβαια όλα αυτά είναι παρελθόν. Ο Τυρίμος και οι σύντροφοί του περνούν στην παρανομία, αν και δεν θα ζήσει για καιρό εκτός φυλακής. Σε ένα μόλις τρίμηνο θα πέσει στα χέρια της Ασφάλειας, θα καταδικαστεί στα γρήγορα με το «Ιδιώνυμο» και θα μεταφερθεί στις φυλακές Αίγινας.

Εκεί θα συσπειρώσει τους «κόκκινους» συγκρατουμένους του και λόγω της ασίγαστης δράσης του θα μεταφερθεί στις φυλακές της Κέρκυρας, πλάι στους ηγέτες του ΚΚΕ, όπου θα τον κρατήσουν όμως σε συνθήκες απομόνωσης. Εκεί θα συντελεστεί η μεταστροφή του, όταν και αποφασίζει να συνεργαστεί με την Ασφάλεια!

ttiiririmmososresr5

Δεν είναι καθόλου ξεκάθαροι οι λόγοι για την κίνησή του αυτή την άνοιξη του 1939. Κάποιοι είπαν πάντως πως το κερασάκι στην τούρτα ήταν η εκτέλεση του μικρότερου αδελφού του ως τροτσκιστή κατά τις εκκαθαρίσεις του 1936-1938. Ο μικρός είχε σταλεί από τον ίδιο τον Τυρίμο στην ΕΣΣΔ για κομμουνιστική εκπαίδευση και θεωρούσε τον εαυτό του υπεύθυνο για την τραγική του τύχη. Δεν αποκλείεται μάλιστα την πληροφορία να διοχέτευσε στον Τυρίμο η ίδια η Ασφάλεια για να τον «σπάσει».

Όπως κι αν ήταν, ο «Σβίγκος» υπογράφει δήλωση αποκήρυξης του κομμουνισμού και αποφυλακίζεται τον Ιούνιο του 1939, θέλοντας τώρα να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στη διάλυση των οργανώσεων του ΚΚΕ. Λόγω της προβεβλημένης θέσης του στο ΚΚΕ, γίνεται αμέσως δεξί χέρι του Κωνσταντίνου Μανιαδάκη, του «χασάπη» υπουργού Ασφαλείας του μεταξικού καθεστώτος.

Τίθεται λοιπόν επικεφαλής του κομμουνιστικού διωγμού, συνομιλώντας απευθείας με τον Μανιαδάκη. Ο Τυρίμος σπιτώνεται σε ένα δωμάτιο στο Μετς από την Ασφάλεια και πιάνει δουλειά. Ξεψαχνίζει τα έγγραφα που έχει κατασχέσει το καθεστώς από σπίτια κομμουνιστών και δίνει ονόματα. Οι ασφαλίτες, καθώς λέγεται, διαπιστώνουν με έκπληξη πως ο Τυρίμος μπορούσε να αναγνωρίσει το πρόσωπο από τον γραφικό του χαρακτήρα και μόνο!

ttiiririmmososresr7

Γνώριζε εξάλλου όλα τα ψευδώνυμα των κομματικών στελεχών αλλά και τους τρόπους οργάνωσης και δράσης των «κόκκινων» οργανώσεων. Η συμβολή του στο έργο της Ασφάλειας αποδείχτηκε καθοριστική. Αλλά και όσο πιο μυστική έπαιρνε. Μόλις στα τέλη του 1940 θα αντιλαμβάνονταν εξάλλου οι κομμουνιστές ποιος ήταν ο μεγάλος προδότης στις τάξεις τους. Όλος ο παράνομος εκδοτικός μηχανισμός του ΚΚΕ εξαρθρώθηκε από την παρασκηνιακή δράση του Τυρίμου.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Στα τέλη του 1939, ο Τυρίμος αναλαμβάνει το τιμόνι της νέας διοίκησης του ΚΚΕ, υπό την καθοδήγηση της Ασφάλειας πάντα, θέλοντας να διασπάσει το κομμουνιστικό κίνημα και να επιφέρει σύγχυση στις τάξεις του ΚΚΕ. Η Προσωρινή Διοίκηση το μόνο που επιδίωκε ήταν να συλληφθούν τα ελεύθερα στελέχη του ΚΚΕ και να εξαρθρωθεί ο πραγματικός παράνομος μηχανισμός του Κόμματος, η λεγόμενη Παλαιά Διοίκηση (ή Παλαιά Κεντρική Επιτροπή).

Το ξεκαθάρισμα μεταξύ της Παλαιάς και της Προσωρινής Διοίκησης κατά τους πρώτους μήνες της Κατοχής έφερε την ολοκληρωτική του σφραγίδα. Ο Βελουχιώτης, που είχε περάσει για μερικά φεγγάρια από τους κόλπους της Προσωρινής Διοίκησης, είχε προειδοποιήσει για τη διασπαστική της δράση, πολλοί ανυποψίαστοι κομμουνιστές έπεσαν ωστόσο θύμα της. Ακόμα και ο Ζαχαριάδης την είχε πατήσει. Ο ρόλος της εξάλλου δεν θα αποκαλυπτόταν παρά στα τέλη του 1940, όταν ο πλαστός «Ριζοσπάστης» άρχισε να υμνεί τον Μεταξά και να αποκτά εθνικιστικό λόγο! Ο χαφιεδισμός του Τυρίμου, του αφεντικού της Προσωρινής Διοίκησης, δεν μπορούσε πλέον να περάσει στα «ψιλά».

ttiiririmmososresr9

Γι’ αυτό και εγκατέλειψε ίσως την προδοτική ηγεσία του ΚΚΕ το καλοκαίρι του 1941, για να αναλάβει καθήκοντα υπαρχηγού στο νεοσύστατο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Μερκούρη. Τώρα επιδιώκει να προσεταιριστεί τους εργάτες και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, αν και η απόπειρα αποτυγχάνει ολοσχερώς. Παρά ταύτα, θα κατηγορηθεί για «απογύμνωσιν» της Εφορίας Υλικού Πολέμου αλλά και για ύποπτες συναλλαγές με μαυραγορίτες.

Η χαφιεδίστικη δράση του θα κορυφωνόταν κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όταν αποδέχτηκε το κάλεσμα της Ασφάλειας να συμμετάσχει στη συγκρότηση της νεοϊδρυθείσας ΕΣΠΟ. Τη φασιστική οργάνωση των δωσιλόγων τη βρήκε μάλλον αρκούντως προδοτική ακόμα και γι’ αυτόν, κι έτσι σύντομα διαχώρισε τη θέση του. Μέσω της ΕΣΠΟ πάντως πρόδωσε αρκετούς ακόμα κομμουνιστές.

ttiiririmmososresr8

Σειρά είχε μετά η υπηρεσία πληροφοριών του απότακτου αξιωματικού Ιωάννη Τσιγάντε-Σβορώνου αλλά και οι στενές επαφές του με κύκλους του ΕΔΕΣ. Δεν θα έμενε φυσικά σε αυτά, καθώς το καλοκαίρι του 1944 συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία των Ταγμάτων Ασφαλείας της Εύβοιας.

Σταδιακά βέβαια ο προδότης απομονώθηκε από τους Γερμανούς και τους έλληνες συνεργάτες τους και έπεσε σε σχετική δυσμένεια…

Το τέλος

ttiiririmmososresr10

Η ζωή του Τυρίμου θα έφτανε σύντομα στο τέλος της, καθώς μετά την Απελευθέρωση ήταν έκθετος απέναντι σε όλους. Λίγες μέρες μετά το τέλος της Κατοχής και κατά τις αναταραχές των Δεκεμβριανών, θα πέσει στα χέρια της ΟΠΛΑ (Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών), της ένοπλης κομμουνιστικής Πολιτοφυλακής που είχε ιδρυθεί το 1943.

Ο Τυρίμος, παρά τις εκθέσεις με τα πεπραγμένα του που συνέταξε στο πλαίσιο της απολογίας του, δεν έπεισε κανέναν για τη στάση του από το 1939 και μετά.

Μετά την ανακωχή των Δεκεμβριανών (11 Ιανουαρίου 1945) και πριν υπογραφεί η Συνθήκη της Βάρκιζας (12 Φεβρουαρίου 1945), εκτελέστηκε εκείνον τον Ιανουάριο από την ΟΠΛΑ ως προδότης του ΚΚΕ και δωσίλογος…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar akis sere

  Κλασική περίπτωση, όπως είχε πεί και ο ρίμπεντροπ γιορτάζοντας παρέα με τον στάλιν το σύμφωνο ναζί εσσδ, (ρίμπεντροπ μολότωφ) υψώνοντας το ποτήρι: 'Στην υγειά των λαών μας, είμαι πεπεισμένος ότι ένας μπολσεβίκος μπορεί να γίνει ένας άριστος εθνικοσιοσαλιστής" ραίημον καρτιέ ιστορία β παγκοσμίου πολέμου..

 2. avatar PanosGianaros

  ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ - - ΑΥΡΙΑΝΗΣ - - Ο ΚΟΥΡΗΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΒΕΡΤ ...ΔΟΣΙΛΟΓΟ.
  Ο ΕΒΕΡΤ ΕΚΑΝΕ ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΗ . ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Ο ΕΒΕΡΤ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΠΙΑΣΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ .
  ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΚΟΥΡΗΣ ΜΕΣΑ ,,,ΤΟΝ ΚΟΙΤΑΕΙ Ο ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ ,, ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ .
  - - - ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΕΙ Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ ,, ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ .
  '' ΠΑΕΙ ΚΟΝΤΑ Ο ΚΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ .
  - - ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ , ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΑΙΤΗΣΗ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΑΣ ΗΤΑΝ ΔΟΣΙΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΊ΄ΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ .
  ΟΡΙΣΤΕ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ...... ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΑΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΥΝΑΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ.
  ## ΠΕΤΑΓΕΤΑΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕΙ ... ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ , ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ .
  ** ΟΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΤΣΑΝΤΑ ΠΑΛΙ Ο ΚΟΥΡΗΣ ,,,, ΒΓΑΖΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ .
  ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΩ ΕΔΩ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΠΑΤΕΡΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΔΟΣΙΛΟΓΟΣ .ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ.
  ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΤΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ..!
  ΕΤΣΙ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΜΕΝΗ ,,, ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΣΕ Ο ΜΙΛΤΟΣ ...ΤΟΧΕ ΣΙΓΟΥΡΟ.!
  - - ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΚΟΥΡΗΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ - - ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΕΘΝΕΟΤΟΣ ,,, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΖΟΥΣΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ.!
  ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ .!
  ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ.

 3. avatar crisklats- λάτρης των Μνημονίων, των καραβανάδων, του Κούλη, της Κοσιώνη και φυσικά της ΝΔ

  κλασσικος ελληνας κομμουνιστης του ΚΚΕ....2προσωπος, βολεψακιας, απατεωνας....

 4. avatar ……………….αχ τε λίτσα………………ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ……………

  Διάφοροι δωσίλογοι που έδρασαν εκτός ΜακεδονίαςΑλέξανδρος Βερνίκος (1916 – 1991) (Δικηγόρος, εφοπλιστής, βουλευτής και υπουργός. Μετά την απελευθέρωση συνελήφθη κατηγορούμενος για δωσιλογισμό. Στα μεταπολεμικά χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική. Το 1952 εκλέχτηκε βουλευτής με την ΕΠΕΚ. Το 1964 έγινε βουλευτής με την Ένωση Κέντρου. Το 1965 έγινε υπουργός εμπορίου στην κυβέρνηση των αποστατών. Σύμφωνα με τον ιστορικό Δημοσθένη Κούκουνα, ο Βερνίκος ήταν οικονομικός δωσίλογος. Γιος του Αλέξανδρου Βερνίκου είναι ο εφοπλιστής και μέλος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Βερνίκος, ο οποίος έγινε υφυπουργός ναυτιλίας τον Ιούνιο του 2012, στην κυβέρνηση Σαμαρά.)
  Γεώργιος Βλαβιανός (το Μάιο του 1941 ίδρυσε τη ναζιστική-δωσιλογική οργάνωση ΕΣΠΟ και έγινε αρχηγός της. Το Φεβρουάριο του 1942 παραιτήθηκε από την ηγεσία της οργάνωσης. Η κυβέρνηση Τσολάκογλου διόρισε το Βλαβιανό Πρόεδρο της κοινότητας Κηφισιάς.)
  Ιωάννης Βουλπιώτης (1902 – 1999) (επιχειρηματίας, διευθυντικό στέλεχος της SIEMENS, θαυμαστής του Χίτλερ και συνεργάτης των Γερμανών στην κατοχή. Παντρεύτηκε την κόρη του Ζήμενς και ήταν αντιπρόσωπος του συγκροτήματος Siemens-AEG-Τελεφούνκεν στην Ελλάδα. Μετά την κατάληψη της Ελλάδα από τους Γερμανούς, ανέλαβε την ελληνική ραδιοφωνία (ΑΕΡΕ) και την ελληνική τηλεφωνία. Το 1944 οι εταιρείες του επιτάχθηκαν και ο ίδιος παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων το 1946. Φυσικά κατάφερε να απαλλαγεί.

 5. avatar ……………….αχ τε λίτσα………………ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ……………

  Διάφοροι δωσίλογοι που έδρασαν εκτός Μακεδονίας
  Αλέξανδρος Αγήνορας (Ο Αγήνωρ ήταν δοσίλογος που καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και έγινε αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Μπουντ. Στο τέλος κατέφυγε στη Βιέννη. Ο αστυνομικός διευθυντής Ν. Αρχιμανδρίτης κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο ότι ο Αγήνορας εκτελέστηκε στη Βόρεια Ελλάδα από αντάρτες του ΕΛΑΣ.)
  Χαράλαμπος Αϊβαλιώτης (κατέφυγε στη Γερμανία)
  Νίκος Αναγνωστόπουλος (ταγματασφαλίτης της Εύβοιας)
  Δημήτρης Αναστασίου (μέλος της ΕΣΠΟ)
  Αριστείδης Ανδρόνικος (1862 – 1952) (ναζιστής καθηγητής, γόνος αρχοντικής οικογένειας και μέλος της ΕΣΠΟ. Διετέλεσε διευθυντής στο Ελληνικό Προξενείο της Πετρούπολης. Έπειτα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και δραστηριοποιήθηκε στις φασιστικές οργανώσεις. Το 1944 κατέφυγε στην Αυστρία. Επέστρεψε στην Αθήνα και πέθανε στις 21 Νοεμβρίου 1952.)
  Ελένη Βαρδακοπούλου (καταδικάστηκε από Δικαστήριο Δοσιλόγων σε ισόβια κάθειρξη, διότι έδρασε στην Πελοπόννησο ως πράκτορας των Γερμανών και κατέδωσε διάφορους Έλληνες πατριώτες.)
  Ιωσήφ Βαρδινογιάννης (γιατρός, ο οποίος συνεργαζόταν με την Ειδική Ασφάλεια και τους Γερμανούς. Εκτελέστηκε από την οργάνωση ΟΠΛΑ του ΚΚΕ στις 22 Σεπτεμβρίου 1944.)
  Νικόλαος Βελισσαρόπουλος (Αρχικά ήταν μέλος της μεταξικής ΕΟΝ και στη συνέχεια μέλος της ΕΣΠΟ. Κατέφυγε στη Γερμανία. Λίγο μετά την ήττα της Γερμανίας (1945), συνελήφθη από τους Αμερικανούς.)

 6. avatar Καλλίμαχος

  Δεν ήταν προδότης! Η ίδια η αριστερά, εκκολάπτει μεσα απο τις ιδεοληπτικες μονομανιες, το αντίθετο, την αντίφαση και τελικα την αντίσταση στο ίδιο της τον εαυτό! Ειναι αρκετές οι ιστορίες, τα δράματα των αριστερών, στην Τασκένδη του 1950!! Φρικτές ιστορίες ιδεοληπτικής.... ορθότητας. Έλεος!!!

 7. avatar άσπρος μπέμπαντας

  Ενδιαφέροντα τα έργα και οι ημέρες ενός φασίστα που βρήκε την κλίση του!!! Και βέβαια βρήκε το τέλος που του άξιζε ως προδότης δοσίλογος συνεργάτης των ναζί κατακτητών... Η ναζιστική τρομοκρατική συμμορία βέβαια κάτι τέτοιους τους κάνει μνημόσυνα με τους Γερμανούς ναζί που καλεί σε μνημεία πεσόντων όπου με σβάστικες και ναζιστικούς χαιρετισμούς και ύμνους αναβιώνουν το έγκλημα των προγόνων τους... Μέχρι να λάβουν και αυτοί το τέλος που τους αξίζει...!!!

 8. avatar Γκασκατσόπουλος Περικλής

  Δυστυχώς πάντα έβγαιναν Εφιάλτες.

 9. avatar εγγονάκι

  Πείτε και μας και για άλλους (Δημητράτος π.χ)

  1. avatar ……………….αχ τε λίτσα

   Νικόλαος Λεονταρίδης (μέλος του ΕΕΣ)
   Παναγιώτης Μαλτέζος (ιδρυτικό μέλος της ΠΟΕΤ)
   Θεόδωρος Μελεμενλής (αρχικά ήταν μέλος της φασιστικής μεταξικής ΕΟΝ και στη συνέχεια επέλεξε να ακολουθήσει το δρόμο του ναζισμού. Έγινε στενός συνεργάτης του ναζιστή Πούλου και υπασπιστής του. Το καλοκαίρι του 1944 δέχθηκε επίθεση από μέλος της ΟΠΛΑ, η οποία ήταν ένοπλη μυστική οργάνωση του ΚΚΕ, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Γερμανικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Ιουνίου 1944. Τα δύο του αδέλφια, Παναγιώτης και Ιωάννης, συνεργάστηκαν και αυτά με τον Πούλο.)
   Παναγιώτης Μελεμενλής (αρχικά ήταν μέλος της ΕΟΝ και στη συνέχεια εντάχθηκε στην οργάνωση του ναζιστή Πούλου, όπως και τα αδέλφια του. Ωφελήθηκε από τις διώξεις εναντίον των Εβραίων, γιατί οι Γερμανοί χάρισαν διάφορα εβραϊκά καταστήματα στον ίδιο, αλλά και σε άλλους συνεργάτες του Πούλου. Όταν είδε ότι πλησίαζε το τέλος της κατοχής, κατέφυγε στη Γερμανία. Παρά τη δωσιλογική του δράση και τα εγκλήματα που διέπραξε, γλύτωσε τη θανατική καταδίκη. Παρότι καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο από το Ειδικό Δικαστήριο Δωσιλόγων το 1947, πόνταρε πολλά στην αρμονική σχέση που διατηρούσε με την αστυνομία και με διοικητές διαφόρων Αστυνομικών Τμημάτων που διαβεβαίωναν γραπτώς για τα «πατριωτικά» του αισθήματα.

  2. avatar ……………….αχ τε λίτσα

   Βασίλειος Έξαρχος (καθηγητής Θεολογικής του ΑΠΘ. Αθηναίος ναζιστής που συνεργάστηκε με τους Γερμανούς κατακτητές ως μεταφραστής και ως προπαγανδιστής. Δραστηριοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στη φιλοναζιστική οργάνωση ΕΕΕ. Τον Αύγουστο του 1944 κατέφυγε στην Αθήνα. Πέθανε το 1973.)
   Γεώργιος Θεμελής (κατοχικός νομάρχης Πέλλας και μέλος της ΠΑΟ)
   Ηλίας Θεοφάνους (ιδρυτικό μέλος της ΠΟΕΤ. Εκτελέστηκε από αντάρτες του ΕΛΑΣ το Δεκέμβριο του 1944.)
   Ιωάννης Θεοχαρίδης (ιδρυτικό μέλος της ΠΟΕΤ. Αυτοκτόνησε το Δεκέμβριο του 1944.)
   Θεόδωρος Θωμαΐδης (στέλεχος της ΠΑΟ και κατοχικός Νομάρχης Κιλκίς)
   Κυριάκος Ιωαννίδης (ιδρυτικό μέλος της ΠΟΕΤ)
   Λεωνίδας Ιωαννίδης (στέλεχος του ΕΕΣ)Φραγκίσκος Κολλάρας (στέλεχος του ΕΕΣ)
   Κωνσταντίνος Κυλινδρέας (Την περίοδο της κατοχής ήταν πληροφοριοδότης της γερμανικής GFP. Το 1944 έφυγε από την Ελλάδα. Συνελήφθη από τους Ρώσους στη Βιέννη τον Απρίλιο του 1945, αλλά τους είπε ψεύτικο όνομα. Τον Ιούνιο του 1945 οδηγήθηκε στις φυλακές «Παύλου Μελά». Στις 17 Ιουλίου 1945 άρχισε η δίκη του.
   Πέτρος Ιωαννίδης (υπαρχηγός της ΠΟΕΤ. Το 1948 καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ! Το Σεπτέμβριο του 1961 οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Γενικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Πέθανε το Δεκέμβριο του 1962 σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.)
   Γεώργιος Καζάνας (γερμανόφιλος διοικητής της Ειδικής Ασφάλειας. Κατέφυγε αεροπορικώς στη Βιέννη.)

 10. avatar Απογοητευμένος

  Η αλήθεια που όλοι γνωρίζουμε για τους κομουνιστές αυτήν την φορά απο μέσα απο τον κομουνισμό και μας επιβεβαιώνει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει