«Οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους θα πρέπει να δοθούν άμεσα, μόλις σβήσουν οι φωτιές» είναι η εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς μόλις ενημερώθηκε από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, για το μέγεθος της καταστροφής που έχουν επιφέρει τα πύρινα μέτωπα σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία.

Το έργο της καταγραφής των ζημιών αναμένεται να είναι ταχύ καθώς ειδικά κλιμάκια που θα επιφορτιστούν με το εν λόγω έργο θα προβούν σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες το συντομότερο δυνατό, προκειμένου ακολούθως οι κάτοικοι που επλήγησαν να συμπληρώσουν τις προβλεπόμενες αιτήσεις και να αποζημιωθούν χωρίς καθυστερήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερωνόταν συνεχώς για τα πύρινα μέτωπα και αναμένεται να επιστρέψει από το Βέλγιο στην Ελλάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Θυμίζουμε ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής και επισπεύδει την πτήση του, ώστε να είναι σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του στην Αθήνα, ενώ βάσει του αρχικού προγραμματισμού θα έφευγε από τη βελγική πρωτεύουσα το απόγευμα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης μόλις ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές σε Κουβαρά, Λαγονήσι, Δερβενοχώρια και Λουτράκι, «θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές, ότι ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας με τον οποίο είναι ανοικτή γραμμή ο πρωθυπουργός από την ώρα που ξέσπασαν οι πυρκαγιές. Όπως είπε το μέλος της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεων που προέβη χθες το βράδυ «για όποιες ζημιές έχουν προκύψει ή θα προκύψουν η καταγραφή θα είναι άμεση και θα αποζημιωθούν άμεσα». Μάλιστα το υπουργείο στο πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές, ενεργοποίησε ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.