Στην ανάγκη αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης στην Ουκρανία, στις προκλήσεις της ΕΕ και στα λάθη της κυβέρνησης, που μας οδήγησαν σε ευάλωτη ενεργειακή θέση μέσα σε αυτή τη νέα κατάσταση, αναφέρθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα της κλιμάκωσης της κρίσης στην περιοχή και να πορευτούμε στον δρόμο της αναζήτησης μιας ειρηνικής λύσης με σεβασμό στις διεθνείς Συνθήκες», ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πληρώνει τους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς και την αδυναμία της να έχει ένα δικό της αμυντικό μηχανισμό σε συνεννόηση με την Ρωσία.

Αναφερόμενος στις πιθανές ενεργειακές επιπτώσεις για την Ελλάδα, σημείωσε ότι η χώρα μας δεν είναι προετοιμασμένη στο βαθμό που απαιτείται. «Θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει διαφορετική πολιτική στις προμήθειες φυσικού αερίου, μέσα από συμβόλαια που θα είχαν προαγοραστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό» τόνισε, για να προσθέσει ότι η επιλογή της κυβέρνησης να προσδεθεί η Ελλάδα στο φυσικό αέριο, όταν σχεδόν σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, το 2021, μειώθηκε η εξάρτηση από αυτό, επιδεινώνει την κατάσταση. «Βλέπουμε τώρα πόσο άστοχος, απροετοίμαστος και λάθος ήταν ο σχεδιασμός της βίαιης απολιγνιτοποίησης», σημείωσε.

Τέλος, τόνισε ότι «έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα και τον ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, αλλιώς τα πράγματα θα είναι τραγικά για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας».