Η αντιμετώπιση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών και μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση, είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης & εσωτερικών υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου.

Δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων της Επιτροπής για το μέλλον, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι πρέπει να ενταθεί η δράση για την αντιμετώπιση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης, που παραβιάζουν τα στοιχειώδη δικαιώματα των μεταναστών και θέτουν την ίδια τη ζωή τους σε κίνδυνο. Σημείωσε δε ότι οι όποιες προσπάθειες πρέπει να είναι μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, σε συνδυασμό με μια ενισχυμένη συνεργασία με τις τρίτες χώρες, όπως γίνεται στην περίπτωση της «διαδικασίας Χαρτούμ», που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη.

Όσον αφορά την νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα», καθώς αναμένεται να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης.

Αναφορικά με τα θέματα ανθρώπινης κινητικότητας εντός της ΕΕ σε συνδυασμό με τη δυνατότητα επεξεργασίας δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Δ. Αβραμόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο καθορισμός ενός ευρωπαϊκού συστήματος PNR (Passenger Name Records) είναι απαραίτητος, διότι θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια όλων των ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Δ. Αβραμόπουλο, τα δεδομένα PNR έχουν συμβάλει στην αντιμετώπιση σοβαρών εγκλημάτων και της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του προβλήματος των «ξένων μαχητών», ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κρατών – μελών για την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων, βάσει του δικαίου της ΕΕ, όσον αφορά τους ελέγχους εγγράφων, καθώς και τον έλεγχο επί των προσώπων, εντός του συστήματος πληροφοριών της ζώνης Σένγκεν.

Εξάλλου, ερωτηθείς από τους ευρωβουλευτές Μπάρμπαρα Σπινέλι (Ιταλία, Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά) και Μιλτιάδη Κύρκο (ΠΟΤΑΜΙ) για τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι υπάρχει νομοθετικό κενό, καθώς, παρά το σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών, αρνούνται να υποβάλουν αίτημα χορήγησης ασύλου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να υποχρεωθούν να υποβάλουν την εν λόγω αίτηση, έστω κι αν η ανάγκη τους για προστασία είναι προφανής, καθώς η εν λόγω απόφαση είναι καθαρά προσωπική.

Εντούτοις, σημείωσε, οι ελληνικές αρχές παρέχουν σχετική βοήθεια ανθρωπιστικής φύσης (τρόφιμα, νοσοκομειακή περίθαλψη), ενώ δεν πραγματοποιείται καμία επαναπροώθηση Σύρων προς τη χώρα τους, όποιο κι αν είναι το καθεστώς παραμονής τους στην Ελλάδα.

Ο Δ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρας η καταγραφή των προσώπων αυτών, μέσω και της λήψης των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους, ενέργεια την οποία αρνούνται.

Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα εφαρμόζει από το 2010 σύστημα ασύλου.

Τέλος, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος τις προτάσεις της για το άσυλο.