Για τη λειτουργία αλλά επίσης και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το κατάστημα κράτησης Αγίου Στεφάνου Πατρών ενημερώθηκαν τα μέλη της ειδικής μόνιμης επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων της Βουλής, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν εκεί.

Την επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρός της Κωνσταντίνος Καραγκούνης καθώς και τα μέλη της, βουλευτές της ΝΔ, Άγγελος Τσιγκρής (Αχαΐα), Δημήτρης Μαρκόπουλος (Β’ Πειραιώς), Ανδρέας Νικολακόπουλος (Ηλεία), Αναστάσιος Μπαρτζώκας (Ημαθία) και η Ασημίνα Σκόνδρα (Καρδίτσα), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου (Αχαΐα) και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Δημήτριος Βαγενάς, ενημέρωσαν η διεύθυνση και το προσωπικό των φυλακών.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους οι βουλευτές είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν στις πτέρυγες και τον προαύλιο χώρο της φυλακής και να συζητήσουν πολλά από τα προβλήματα αυτά απευθείας με τους ίδιους τους κρατουμένους.

Με αφορμή την υπογραφή από τον αρμόδιο υπουργό της σύμβασης για την πραγματοποίηση του έργου της βελτίωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων και των υποδομών του Καταστήματος, η Επιτροπή ενημερώθηκε από τους ιθύνοντες για τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Βασικό εξ αυτών είναι η αποπεράτωση του υποστηρικτικού υποσταθμού μέσης τάσης, που πρόκειται να ανανεώσει λειτουργικά το σωφρονιστικό κατάστημα, καθώς, με τη λειτουργία του εν λόγω σταθμού θα μπορούν να αντεπεξέρχονται οι εγκαταστάσεις ηλεκτρικού πίνακα της φυλακής στα μεγάλα ηλεκτρικά φορτία που χρειάζονται για τη λειτουργεία κλιματισμού, θέρμανσης, πυρασφάλειας κ.λπ.

Ένα άλλο πρόβλημα που αποτελεί και πάγιο αίτημα των κρατουμένων και το οποίο πρόκειται σύντομα να υλοποιηθεί με βάση και το σχέδιο αποκατάστασης της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, είναι η ανακατασκευή των μαγειρείων- αρτοποιείου, τα οποία θα εκσυγχρονιστούν και θα εφοδιαστούν πλήρως με νέο σύγχρονο εξοπλισμό.

Η Επιτροπή στη συνέχεια επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας που διαθέτει το σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ ο κ. Καραγκούνης είχε επικοινωνία και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚτΥπ Α.Ε., Αθανάσιο Γιάνναρη προκειμένου να σταλεί υλικός σχολικός εξοπλισμός (θρανία, καρέκλες κ.ο.κ.) για την πλήρη υποστήριξη του έργου που επιτελεί το σχολείο. Επίσης, ο βουλευτής επικοινώνησε και με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ προκειμένου να βρεθεί πρόσφορη λύση και για την παροχή ιατρικού προσωπικού (κυρίως με ενίσχυση ιατρών παθολόγων και ψυχιάτρων) της μονάδας υγείας που λειτουργεί στο κατάστημα κράτησης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η επίσκεψη αυτή ήταν εξαιρετικά ουσιαστική και συνέβαλε στην πλήρη ενημέρωση των μελών της επιτροπής για τα λειτουργικά και κτηριακά προβλήματα του σωφρονιστικού καταστήματος του Αγίου Στεφάνου, τα οποία μετά και την αντίστοιχη υπουργική απόφαση αναμένεται επιτέλους να αποκατασταθούν, ούτως ώστε να παρέχονται καλύτερες συνθήκες κράτησης στους οικότροφούς του. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί πως το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής πέραν της αποκατάστασης των προβλημάτων που αναφέρθηκαν προβλέπει στο σύνολό του οικοδομικές εργασίες και ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις, προϋπολογισμού 2.810.000 ευρώ.

Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ανακατασκευή εξωτερικής φρουράς και την ανέγερση νέας, την ανακατασκευή περιμετρικών σκοπιών και τη δημιουργία νέου φυλακίου αστυνομίας. Στο σχέδιο αυτό μεριμνάται επίσης και η στήριξη της δράσης των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ που ήδη λειτουργούν στο σωφρονιστικό κατάστημα καθώς και η υποστήριξη του εμβολιασμού κατά του Covid-19 των κρατουμένων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Τέλος, προβλέπεται ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων επιμόρφωσης -εκπαίδευσης και πολιτισμού του Καταστήματος τα οποία τελούν σε προσωρινή παύση ένεκα της πανδημίας, καθώς και η δημιουργία παραρτήματος ΕΠΑΝΟΔΟΥ στην πόλη της Πάτρας για την μετασωφρονιστική μέριμνα των κρατουμένων».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.