Μόνο μια λύση και διέξοδος για το χρέος «βλέπει» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης «να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Και αυτό δεν είναι αριστερή απαίτηση μόνον. Θα έπρεπε να ήταν αίτημα εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης».
 
Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή: «Λέτε πως το χρέος είναι ένα θέμα που θα πρέπει να στηρίξουμε όλοι. Βεβαίως. Όμως η χώρα δεν έχει μόνο χρέος, αλλά και της χρωστάνε. Το γνωρίζετε αυτό; Είναι λάθος που λέμε πως υπάρχει κατοχικό δάνειο; Δεν είναι οφειλή της Γερμανίας και νόμιμη απαίτηση της χώρας, διεθνώς αναγνωρισμένη;» αναρωτήθηκε ο κ. Λαφαζάνης, διαβεβαιώνοντας πως «ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος που δεν θα έχει γραμμένο αυτό το γερμανικό χρέος».

Ο κ. Λαφαζάνης υπερασπίστηκε τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, για τις αναφορές του περί χαριστικών ρυθμίσεων προς όφελος επιχειρηματιών: «Δεν ξέρετε τι γίνεται σε κάθε νομοσχέδιο με τις χαριστικές τροπολογίες – οι περισσότερες εκπρόθεσμες – που δεν τις ξέρει κανείς, δεν περνάνε καν απ’ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις ψηφίζετε άρον-άρον; Δεν γνωρίζετε πως αναφέρονται σε δώρα και εξυπηρετούν συμφέροντα»;

Χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε τροπολογία που είχε κατατεθεί στις 7 Μαρτίου. Υποστήριξε ότι ήταν «γραμμένη στα αλαμπουρνέζικα», με την οποία, όπως πρόσθεσε, «η κυβέρνηση διέγραψε αναδρομικά βεβαιωμένα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τριγωνικές συναλλαγές – δηλαδή εκατοντάδες εκατομμύρια φοροαποφυγής. Και ζητήσαμε βεβαίως ονομαστική ψηφοφορία». Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε πως η κυβέρνηση κάλυψε με ισχύ νόμου τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Siemens, η οποία προέβλεπε επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της και 60 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «Πίτσος». «Ούτε ένα ευρώ επένδυση δεν έγινε. Και σας ρωτώ: Γιατί δεν εφαρμόζετε τον νόμο; Δεν είναι νόμος του κράτους;» αναρωτήθηκε ο κ. Λαφαζάνης. «Ο νόμος είναι συγκεκριμένος, τα συμφέροντα συγκεκριμένα και η εξυπηρέτηση συγκεκριμένη. Περιμένουμε την απάντησή σας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αλληλεγγύη του κόμματός του στους Κούρδους που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία. Για την Κύπρο τόνισε πως «περνά ώρες σκληρής δοκιμασίας από την κλιμακούμενη επιθετική, προκλητική δραστηριότητα της Τουρκίας και πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Δεν αρκούν φραστικές διαμαρτυρίες. Χρειάζονται μεγάλες πρωτοβουλίες γιατί οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες».