Έμφαση στο μεταρρυθμιστικό έργο, τα εθνικά σχέδια δράσης και στα σημαντικότερα νομοθετήματα δίνει το κυβερνητικό επιτελείο.

Για το λόγο αυτό οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, με επίκεντρο την κοινωνική συνοχή και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή 

Σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται η ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για άτομα με αναπηρία,  η εκπόνηση του οποίου αποτελεί προγραμματική δέσμευση του πρωθυπουργού. Το εν λόγω νομοσχέδιο τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Ειδικά σε σχέση με την εκπαίδευση, τίθεται ως στόχος η ισότιµη πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε µία ποιοτική, ενταξιακή εκπαίδευση.  Αφορά 1,5 εκατομμύριο πολίτες και αναμένεται να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό εντός του μηνός.

Ολιστική μεταρρύθμιση στην παιδεία

Ακολουθεί το νομοσχέδιο που αφορά στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση με κεντρική στόχευση να καταστεί η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση συνειδητή επιλογή και εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής και όχι λύση ανάγκης για τους πιο αδύναμους.

Μεταρρύθμιση της πρόνοιας

Παράλληλα, «τρέχει» από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση και μεταρρύθμιση της Πρόνοιας, προκειμένου να καταστεί ένας σύγχρονος μοχλός προώθησης αλλαγών για την ενδυνάμωση των πλέον ευάλωτων πολιτών, τομέας ιδιαίτερα κρίσιμος λόγω των έκτακτων συνθηκών, που διαμορφώθηκαν από την πανδημία.

«Έρχεται» αναβάθμιση του ΑΣΕΠ

Νομοσχέδιο που βάζει τάξη σε χαοτικές διαδικασίες σε ότι αφορά τις προσλήψεις στον Δημόσιο τομέα προανήγγειλλε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Στόχος μεταξύ άλλων η αναβάθμιση του ΑΣΕΠ και ο προγραμματισμός των προσλήψεων σε ετήσια βάση. “Με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε θα θεσπίσουμε ψηφιοποιημένο και οργανωμένο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο, το οποίο βάσει της δημοσιονομικής κατάστασης θα επιτρέπει στην κοινωνία, τα κόμματα, την Διοίκηση και τους πολίτες να γνωρίζουν ποια ακριβώς είναι η κατάσταση” εξηγεί ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ενιαίος τρόπος σχεδιασμού της κινητικότητας

Κώστας Καραμανλής και Γιάννης Κεφαλογιάννης προωθούν το νομοσχέδιο «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη αστική κινητικότητα- μικροκινητικότητα». Στόχος να εξασφαλιστεί ενιαίος τρόπος σχεδιασμού της κινητικότητας, με βάση τις αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.

Κανόνες Διαφάνειας στις επενδύσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Άδωνις Γεωργιάδης έχει επεξεργαστεί νομοσχέδιο που θέτει τους στόχους της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά και θέτει κανόνες διαφάνειας, περιορίζοντας ταυτόχρονα την εμφάνιση και τις επιπτώσεις των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση

Το νομοσχέδιο για την κύρωση σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου παρουσίασε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υγείας.

Προωθείται νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Ένα νέο τρόπο διευθέτησης του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με πιο ελαστικές μεθόδους, προωθεί η κυβέρνηση στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να θέσει σε διαβούλευση εντός του Οκτωβρίου. Στο εν λόγω νομοσχέδιο θα ενταχθεί διάταξη για το «ψηφιακό ωράριο» και το νέο σύστημα «Εργάνη ΙΙ». Οι εργοδότες θα δηλώνουν πλέον ψηφιακά τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησής του, ώστε να διασταυρώνονται αυτόματα σε πιθανό έλεγχο από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Θα ακολουθήσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας του εργαζόμενου, που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» σε πραγματικό χρόνο.

Μετασχηματισμός του κράτους

Με νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει τους επόμενους μήνες στην Βουλή θα καθιερωθεί η νέα μορφή τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης έναντι της περιφερειακής και της αποκεντρωμένης διοίκησης και να επιτευχθεί μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Διοίκηση προς την Τ.Α. με αντίστοιχους ίδιους πόρους και επαύξηση της λογοδοσίας.

Η τελευταία φάση του επιτελικού κράτους κατά τον υπουργό Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη θα είναι η ψηφιοποίηση του κράτους.