Για τη βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις περαιτέρω ενέργειες στις οποίες θα προβούν η ελληνική κυβέρνηση και η Εκκλησία της Ελλάδος συζήτησε διεξοδικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία και με τον με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του και την υποστήριξή του απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά και γύρο τηλεφωνικών επαφών αναφορικά με την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με διεθνείς φορείς με στόχο να υπάρξει απάντηση στη νέα προκλητική κίνηση του προέδρου της Τουρκίας, που έχει προκαλέσει συζητήσεις σε όλο τον κόσμο.

Την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης με δήλωση του είχε απαντήσει στον κ. Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της» είχε τονίσει. «Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά», είχε ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας ότι: «Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Συνάντηση Δένδια- Μπορέλ

Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα θέσει στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αν και δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, στην οποία όμως περιλαμβάνεται η τουρκική προκλητική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας», σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Όσον αφορά στο θέμα της Αγίας Σοφίας ειδικότερα, η Αθήνα εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση σε επίπεδο ΟΗΕ και UNESCO.

Ο κ.Δένδιας θα έχει και κατ ιδίαν συναντήσεις, καταρχάς με τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ, ο οποιος είχε χαρακτηρίσει λυπηρή την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.