Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega Channel παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη κριτική που δέχθηκε σχετικά με τη σιωπή που κράτησε γύρω από το προσφυγικό ζήτημα το οποίο έχει ενταθεί τις τελευταίες μέρες είπε: «είναι αστείο η ΝΔ να βγάζει ενημερώσεις ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας και να προσπαθεί να με βρει.Πρωθυπουργός δεν είμαι πια εγώ για ψάχνουν να με βρουν. Πρωθυπουργός είναι δυστυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα ζητούσα, θα ευχόμουν ετούτες τις κρίσιμες ώρες, το κυβερνών κόμμα να επιδεικνύει την πρέπουσα σοβαρότητα. Το εύκολο είναι να κάνεις αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Το δύσκολο είναι να διαχειρίζεσαι κρίσιμα ζητήματα.

Την Παρασκευή συγκάλεσα σύσκεψη και βγάλαμε αναλυτική ανακοίνωση, έκανα δημόσια δήλωση την προηγουμένη μέρα. Αυτό που δεν λείπει είναι οι δικές μας παραινέσεις.

Ο Ελληνικός λαός ψήφισε κάποιος να διαχειριστεί τη κρίση και αυτός δεν είμαι εγώ. Έχω διαχειριστεί πολύ σοβαρές κρίσεις.

Τους 7 αυτούς μήνες, το προσφυγικό χειροτέρευσε. Αφήσαμε τη Μόρια με 5.600 ανθρώπους και τώρα έχει πολύ περισσότερους.

Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η μαζική προσπάθεια εισροής στη χώρα και η σημερινή κυβέρνηση έκανε αυτό που θα κάναμε και εμείς

Από τα νησιά μας μπήκαν; Γιατί μπήκαν από εκεί; Γιατί ήταν κλειστός ο Έβρος. Η κυβέρνηση είχε κλείσει τον Έβρο αποτελεσματικά χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega

Εδώ και εφτά μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται δίχως στρατηγική. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ωμό γεωπολιτικό εκβιασμό από την πλευρά της Τουρκίας, τον οποίο όμως θα έπρεπε να έχει προβλέψει η κυβέρνηση, όπως θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών.Η Ελλάδα πρέπει να απειλήσει την ΕΕ με βέτο στις αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου αλλά και με κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Χρειάζεται εθνική στρατηγική απέναντι σε έναν γεωπολιτικό κίνδυνο αλλά και διεκδίκηση από τους συμμάχους για να πάρουν μέρος της ευθύνης.Ο κ. Μητσοτάκης, σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα, όχι μόνο δεν έχει συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αλλά και δεν έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Πρόκειται για μια ανεύθυνη στάση.Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει ένα σοβαρό σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και μετεγκαταστάσεων στην ηπειρωτική χώρα ενώ παράλληλα θα διεκδικήσει λύσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Posted by Alexis Tsipras on Tuesday, March 3, 2020

Το κρίσιμο σήμερα δεν είναι το να αντιπαρατεθούμε, είναι να δούμε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας και οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουμε να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης

Έχουμε μια Τουρκία που αυξάνει την προκλητικότητα της. Από τη στιγμή που υπάρχει η απόπειρα μαζικής εισροής στη χώρα σωστά κλείνουν τα σύνορα.

Η Ελλάδα τούτη την ώρα οφείλει να διεκδικήσει από την ΕΕ ουσιαστική στήριξη, αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται για να ζήσουν εδώ, έρχονται γιατί θέλουν να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη.

Το πρόβλημα δεν είναι τα χερσαία σύνορα, το πρόβλημα είναι στα νησιά μας. Για να φυλάξουν τα Εξάρχεια, 60 συνοριοφύλακες έφυγαν από τον Έβρο. Οφείλουμε να βλέπουμε τη πραγματικότητα και όχι να βιαιοπραγούμε.

Αν η επιλογή της αποτροπής είναι να δημιουργούμε συνθήκες κολαστηρίου και θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο τους αποτρέπουμε από το να έρθουμε κάνουμε λάθος».

«Ας με ενημερώσει τηλεφωνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εξελίξεις στο προσφυγικό»

«Η κυβέρνηση αφήνει να βουλιάζουν τα νησιά από πρόσφυγες για να μην στεναχωρήσει τους δημάρχους.

Θεωρώ ότι έχουμε μια ακραία συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας, όταν μιλάμε για εισβολή μιλάμε για πόλεμο. Δεν θα υιοθετούσα αυτή τη λέξη. Έχουμε πόλεμο; Έχουμε επιθετική στάση από την Τουρκία» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε για ανεύθυνη συμπεριφορά. «Έχει ψευδαίσθηση αυτάρκειας (σ.σ. ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης) και από πάνω να μας κάνουν και πλακίτσα, είναι ανεύθυνη συμπεριφορά.

Αν δεν θέλει να συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών ας ενημερώσει τηλεφωνικά. Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι επικοινωνιακή πολιτική.

Εντάξει, μας έπεισε ο κ. Μητσοτάκης ότι άντεξε ο Έβρος. Μπράβο! Αύριο με τα νησιά τις θα γίνει;

Αν αύριο το πρωί υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο για το προσφυγικό εγώ θα είμαι εκεί, να πάμε να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες μαζί. Μοιράζεσαι το πρόβλημα. Ναι, θα βάλουμε πλάτη»

Για τη σχέση με τη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας είπε: «Υπερασπιστήκαμε την εθνική αξιοπρέπεια όταν είδαμε ότι υπάρχουν παρεμβάσεις από ξένες υπηρεσίες και μετά αποκαταστήσαμε τις σχέσεις.

Λύσαμε ένα θέμα για το οποίο φάγαμε τόσο ξύλο προεκλογικά και σήμερα συνειδητοποιεί ο μέσος Έλληνας πως αν δεν το είχαμε λύσει θα είχαμε πρόβλημα όχι μόνο στον Έβρο. Διαχειριστήκαμε τεράστιες κρίσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κάναμε και λάθη».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι ποια πολιτική θα ακολουθήσει η χώρα. Έχουμε καθήκον όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ακολουθήσουμε μια πολιτική που θα έχει διέξοδο.

Τώρα είναι η ώρα να διορθώσουμε την πολιτική που ακολουθούμε.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία είναι ανησυχητικό, όταν βλέπεις στα νησιά μας αυτές τις εικόνες, τον εμφύλιο σπαραγμό και τις ακρότητες και από τις δυο πλευρές.

Όταν βλέπεις ομάδες ακραίων δίπλα από τους αστυνομικούς να παίρνουν στα χέρια τους τον νόμο. Αυτές οι εικόνες δεν πρέπει να πολλαπλασιαστούν. Δεν είναι ώρα για κοκορομαχίες!»

«Ανησυχητικό το κλίμα, ακραίοι παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε να αφήσουν τις κοκορομαχίες και να χαράξουν στρατηγική για την επίλυση της εθνικής κρίσης που έχει εμφανιστεί με επίκεντρο τα σύνορα στον Έβρο.

«Θα ζητούσα, θα ευχόμουν ετούτες τις κρίσιμες ώρες, το κυβερνών κόμμα να επιδεικνύει την πρέπουσα σοβαρότητα. Το εύκολο είναι να κάνεις αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Το δύσκολο είναι να διαχειρίζεσαι κρίσιμα ζητήματα. Τους 7 αυτούς μήνες, το προσφυγικό χειροτέρευσε. Αφήσαμε τη Μόρια με 5.600 ανθρώπους και τώρα έχει πολύ περισσότερους. Από τα νησιά μας μπήκαν; Γιατί μπήκαν από εκεί; Γιατί ήταν κλειστός ο Έβρος.

Η κυβέρνηση είχε κλείσει τον Έβρο αποτελεσματικά χωρίς τυμπανοκρουσίες. Το κρίσιμο σήμερα δεν είναι το να αντιπαρατεθούμε, είναι να δούμε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας και οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουμε να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης. Αν η επιλογή της αποτροπής είναι να δημιουργούμε συνθήκες κολαστηρίου και θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο τους αποτρέπουμε από το να έρθουμε κάνουμε λάθος» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως: «Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως εργαλεία και έχει γεωπολιτικές βλέψεις» και κλείνοντας έστειλε τα δικά του μηνύματα στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Έχει ψευδαίσθηση αυτάρκειας και από πάνω να μας κάνουν και πλακίτσα, είναι ανεύθυνη συμπεριφορά. Αν δεν θέλει να συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών ας ενημερώσει τηλεφωνικά. Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι επικοινωνιακή πολιτική.