Με την Τουρκία να χρησιμοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες ως μοχλό πίεσης προς την ΕΕ, η κυβέρνηση επιλέγει πλέον τη σκληρή γραμμή της αποτροπής και ζητά αυστηρότερη φύλαξη από τη Frontex στα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, όμως εκκρεμεί ακόμη και το θέμα της δημιουργίας των ελεγχόμενων κλειστών δομών, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Πρωταγωνιστής των αντιδράσεων αυτών σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, οι σχέσεις του οποίου με τη Νέα Δημοκρατία και το Μαξίμου έχουν πλέον διαρραγεί μετά τη διαρροή του περίφημου βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να λέει «να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός», συνοδεύοντας τη φράση με άσεμνη χειρονομία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουτζούρης είχε προσκληθεί μαζί με τους δημάρχους και τους αντιπεριφερειάρχες Λέσβου, Χίου και Σάμου στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη και ενώ η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει να αποσύρει από την Τετάρτη το απόγευμα τα ΜΑΤ από τα νησιά, μετά τις αντιδράσεις για τη χρήση βίας και τα επεισόδια. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου σε δηλώσεις του είχε απειλήσει ότι δε θα πήγαινε, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήταν το βίντεο, που είχε ως αποτέλεσμα κυβερνητικά στελέχη να διαμηνύσουν πως ούτως ή άλλως δεν ήταν πλέον ευπρόσδεκτος.

Έτσι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες μόνον και στη συνάντηση αυτή φαίνεται πως άνοιξε ο δρόμος για μία συμφωνία, η οποία πάντως ενδέχεται να είναι στη σκληρή γραμμή Μουτζούρη, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι ο βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, επανέφερε την παλαιότερη πρόταση το κλειστό κέντρο της περιφέρειας του να γίνει στην ακατοίκητη νησίδα Τοκμάκια.

Η πρόταση για κέντρα προσφύγων και μεταναστών σε ξερονήσια είχε ακουστεί ξανά πρόσφατα στο νησί και είχε τότε απορριφθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο. Καθώς όμως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει δεκτή όποια πρόταση γίνει πλέον για τη χωροθέτηση των κλειστών κέντρων με μόνη προϋπόθεση να βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του κάθε νησιού, φαίνεται ότι μπορεί να γίνει και πράξη.

Ο κ. Αθανασίου, εκ των πλέον προβεβλημένων σαμαρικών στελεχών, φέρεται να είχε στηρίξει τον κ. Μουτζούρη που είχε κατέβει ως αντάρτης στην περιφέρεια κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα της πρώην περιφερειάρχη Χριστιάννας Καλογήρου. Η κ. Καλογήρου σε κάθε περίπτωση είχε δεχθεί εσωκομματικό πόλεμο σε τοπικό επίπεδο, με αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης να σπεύσει τότε στη Λέσβο για να τη στηρίξει. Παρόλα αυτά εξελέγη ο κ. Μουτζούρης και η ΝΔ είχε σπεύσει να θεωρήσει πως κέρδισε 12 από τις 13 περιφέρειες, καθώς άλλωστε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου παραμένει μέλος του κυβερνώντος κόμματος. Λόγω δε του αξιώματος του είναι και ex officio μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, αν και δεν πήγε στη συνεδρίαση της προηγούμενης Κυριακής, απαιτώντας να μεταβεί στη Λέσβο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, όπου του ετοίμαζε «επιτροπή υποδοχής» 450 ατόμων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουτζούρης είχε τορπιλίσει προηγουμένως την προσπάθεια διαλόγου που είχε κάνει ο κ. Μηταράκης, δηλώνοντας ότι μέχρι να ξεκινήσουν οι μπουλντόζες τα έργα οι τοπικοί άρχοντες θα μπορούσαν να κάνουν και άλλες συγκεκριμένες προτάσεις χωροθέτησης.

Το «φλερτ» με τη ΧΑ και ο μίνι εμφύλιος των σαμαρικών

Ο κ. Μουτζούρης μπορεί να προέρχεται από τη (σαμαρική) ΝΔ (ήταν μεταξύ άλλων υποψήφιος βουλευτής το 2012, επί ηγεσίας Σαμαρά και στη συνέχεια διετέλεσε ΓΓ Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας και αναβαθμίστηκε σε επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, επί κυβέρνησης Σαμαρά), όμως προεκλογικά στην περιφέρεια είχε δεχθεί ευθαρσώς τη στήριξη της Χρυσής Αυγής. Είχε πει ειδικότερα (Νησί 99 FM) ότι η στήριξη κάθε κόμματος που βρίσκεται στη Βουλή είναι ευπρόσδεκτη, αν και είχε δηλώσει… κεντροδεξιός ή και κεντρώος ακόμη.

Στο ψηφοδέλτιο του όμως είχε συμπεριλάβει ακραία δεξιά στοιχεία, όπως ο Νίκος Ταλλάς, που είχε ιδρύσει το Δεκέμβριο του 2018 τη δημοτική κίνηση «Ελεύθεροι Πολίτες» στη Μυτιλήνη. Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τους “Ελεύθερους Πολίτες” είναι κατηγορούμενοι για το πογκρόμ εναντίον των προσφύγων στις 22 Απριλίου του 2018 στην πλατεία Σαπφούς.

Ο κ. Μουτζούρης είχε εκλεγεί κόντρα στην κ. Καλογήρου με σημαία το προσφυγικό, υποδαυλίζοντας τις πιο ακραίες αντιδράσεις, όσων ζητούσαν να μην υπάρχει καμία απολύτως δομή στα νησιά, κάτι μη ρεαλιστικό βέβαια, δεδομένου ότι οι ροές δεν πρόκειται να σταματήσουν. Το ακροατήριο πάντως με σκληρές θέσεις στο ζήτημα δεν είναι μικρό στα νησιά όπως φαίνεται και σε αυτό έχουν επιχειρήσει να απευθυνθούν τόσο ο κ.Αθανασίου όσο και ο, επίσης σαμαρικός, βουλευτής Σάμου της ΝΔ Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Σημειωτέων ότι οι δύο βουλευτές είχαν τηρήσει στάση εύγλωττης σιωπής τις ημέρες των επεισοδίων με τα ΜΑΤ στα νησιά. Την ίδια στιγμή ο επίσης προερχόμενος από τη σαμαρική ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, είχε στηρίξει την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα στα νησιά, αν και με αμφιλεγόμενο τρόπο, δηλώνοντας ότι θέλει “να μην βγαίνει κουνούπι” ακόμη και εάν αυτό θα σήμαινε απώλεια κοινοτικών κονδυλίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει μία έδρα στη Λέσβο, τη μονοεδρική της Σάμου, και μία έδρα στη Χίο, όπου εκλέγεται ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο χρόνος πίεζε ούτως ή άλλως την κυβέρνηση που ήθελε τα κέντρα να είναι έτοιμα το καλοκαίρι, όμως σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο είναι να «τραβήξει» η κατασκευή μέχρι Σεπτέμβριο και στο μεταξύ ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί με τις ροές, με δεδομένο ότι ο Ερντογάν ακύρωσε στην πράξη τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.