15 αλλαγές στο καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν την κατεύθυνση
που θα πάρει υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά.

Η Κεντρική Επιτροπή μετονομάζεται σε Πολιτική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο θα λέγεται Εκτελεστική Γραμματεία. Μέλη του κόμματος μπορούν να είναι και πολίτες της Ε.Ε. καθώς και νόμιμοι αλλοδαποί.
Δίνεται δυνατότητα εγγραφής στο κόμμα ηλεκτρονικά.

Το Εθνικό Συνέδριο θα συνέρχεται ανά δύο χρόνια.Μπορούν να οριστούν δύο αντιπρόεδροι στο κόμμα. Μικρότερη θα είναι η Πολιτική Επιτροπή. Από 550 μέλη θα είναι 470. Η εκλογή των μελών στην Επιτροπή γίνεται σε κοινό ψηφοδέλτιο που χωρίζεται σε 85 μέλη για την Αττική και 115 για την περιφέρεια με ποσοστό 30% γυναικών.

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής δεν μπορεί να βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής. Σημειώνεται ότι μπορεί να είναι στη λίστα επικρατείας. Η Εκτελεστική Γραμματεία αποτελείται από 7 μέλη θεσμικού χαρακτήρα και άλλα 7 με εκλογή από την πολιτική γραμματεία.

Η οργανωμένη βάση συμμετέχει στην επιλογή των υποψηφίων βουλευτών. Επιτροπή Αξιολόγησης για τα στελέχη του κόμματος. Εθνικό Μητρώο Στελεχών για πρώτη φορά. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ονομάζεται Επιτελικό. Νέου τύπου οργανώσεις για θέματα τοπικού και γενικού ενδιαφέροντος. Μέλη της ΟΝΝΕΔ πάνω από 18 ετών εγγράφονται και στις Τοπικές Οργανώσεις.