Ο αείμνηστος πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, την οποία και είχε εκφράσει στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά κατά τη διάρκεια των πολύωρων συζητήσεων μαζί του, οι οποίες εντάσσονται στο νέο του βιβλίο υπό τον τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια» (τόμος Β’) που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Η κουβέντα είχε γίνει την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Γιώργος Παπανδρέου (2009 – 2011). Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, ήταν οι πρώτες στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κατήλθε με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, λαμβάνοντας 4,6%, ποσοστό μειωμένο από τις εκλογές του 2007 κατά 0,4% και είχε εκλέξει στο Κοινοβούλιο 13 βουλευτές. Είναι η περίοδος που ο νεαρός πολιτικός (τότε ήταν 35 ετών) πρωτοστατούσε στην πολιτική κατά του μνημονίου και της λιτότητας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, είχε πει τότε:

«Ο σημερινός πρωθυπουργός (σ.σ. εννοεί τον Γιώργο Παπανδρέου) είναι αποφασισμένος να προχωρήσει. Κι εφόσον προχωρήσει θα έχει τη στήριξη σε γενικές γραμμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κύριος Καρατζαφέρης στηρίζει. Η κυρία Παπαρήγα, εντάξει, δεν θα συμφωνήσουν. Ε, ο κύριος Τσίπρας ανήκει σε μια γενιά που γεννήθηκε στα πούπουλα και μεγάλωσε στα πούπουλα. Γεννήθηκε σε μια δημοκρατία η οποία λειτουργεί άψογα και με ένα επίπεδο βιοτικό, ποιοτικό του ελληνικού λαού πολύ υψηλό. Αλλά δεν μας ρωτάει και εμάς που ζήσαμε άλλα πράγματα.

Εγώ που θυμάμαι την πείνα στην Αθήνα όταν το βράδυ που κοιμόμουνα μαζί με τον μακαρίτη τον αδελφό μου, το βράδυ, δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε από τις φωνές των ανθρώπων. “Πεινάω” ακουγόταν γύρω μου. Και όταν πήγαινα με τα πόδια από του Βεΐκου ίσαμε την Πλάκα, με χειμώνα, έβλεπα τουλάχιστον είκοσι ανθρώπους πεθαμένους στον δρόμο από πείνα, να τους μαζεύει το κάρο της δημαρχίας. Υπήρξαν και χειρότερες εποχές και μπορεί να έρθουν και χειρότερες εποχές και γι’ αυτό πρέπει όλοι αυτή την ώρα να καταλάβουν τις ευθύνες τους».

Γεώργιος Σαρρής