Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, μια μέρα πριν την ίδρυση της «Προοδευτικής Συμμαχίας», ενός σχήματος που ιδρύεται με πρωτοβουλία των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος προσκλήθηκε να παραστεί στην επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού και όχι του προέδρου της ΣΔ, δεν προτίθεται να μεταβεί στη Λειψία, ύστερα από τις επιθέσεις που δέχθηκε και ο ίδιος προσωπικά. Σημειώνεται, πάντως, ότι στις εκδηλώσεις θα παραστεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα μετέχει και στο εγχείρημα της «Προοδευτικής Συμμαχίας».

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου και ο γενικός γραμματέας της Λουίς Αγιάλα, απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς όλα τα κόμματα της Διεθνούς, του SPD συμπεριλαμβανομένου. Με την επιστολή η ηγεσία της ΣΔ απαντά σε όλες τις κατηγορίες που έχει διατυπώσει το γερμανικό κόμμα εναντίον της Οργάνωσης, οι οποίες απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Επίσης κατηγορείται το SPD ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει εξαπολύσει «προσωπικές συκοφαντικές επιθέσεις», οι οποίες, όπως τονίζεται στην επιστολή, «δεν έχουν και δεν θα έχουν ποτέ θέση στο κίνημά μας».

Στη μακροσκελή επιστολή των κ.κ. Παπανδρέου και Αγιάλα επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Σε εποχές κρίσης για την Ευρώπη και όταν όλοι υποφέρουν από την μεγάλη ύφεση της οικονομίας σε διάφορα μέρη του κόσμου, είναι λυπηρό η ηγεσία των Γερμανών μελών μας να επιδιώκει τη διαίρεση του διεθνούς προοδευτικού κινήματος, αντί να προωθεί τη συσπείρωση και την ενδυνάμωσή του. Εξίσου λυπηρό είναι να καταφεύγει κανείς σε ψευδή επιχειρήματα για να πετύχει κάτι τέτοιο».

Αναφορά γίνεται και στις κατηγορίες που διατύπωσε το SPD κατά της Διεθνούς σχετικά με το ότι τα κόμματα των Χόσνι Μουμπάρακ (Αίγυπτος) και Μπεν Άλι (Τυνησία) διεγράφησαν από τη ΣΔ μόνο όταν οι δύο ηγέτες έφυγαν από την εξουσία. Τα δύο κόμματα, αναφέρουν οι κ. Παπανδρέου και Αγιάλα, έγιναν πλήρη μέλη στο Συνέδριο της Στοκχόλμης, το 1989, και η επίρριψη ευθυνών για τη συμμετοχή των δύο κομμάτων στη ΣΔ στη σημερινή ηγεσία της Οργάνωσης «αποτελεί παραποίηση της αλήθειας και εσκεμμένη προσπάθεια να τοποθετηθεί η ευθύνη σε άλλους». Τονίζεται επίσης ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας της Οργάνωσης, στην οποία μετείχε το SPD, ουδέποτε πρότεινε τη διαγραφή των δύο κομμάτων. Επισημαίνεται δε ότι αυτό δεν έγινε ούτε και όταν υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του SPD επισκέφθηκε την Τυνησία μια μόλις εβδομάδα πριν τον τραγικό θάνατο του πρωτεργάτη της επανάστασης Μοχάμεντ Μπουαζίζι.

Με τον τρόπο αυτόν τονίζονται οι ιστορικές ευθύνες που αναλαμβάνουν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες για τη διάσπαση του Κινήματος, ευθύνες τις οποίες, όπως σημειώνεται, θα φέρουν στο ακέραιο. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι από τον Νοέμβριο του 1999, όταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μίλησε στην έναρξη του 21ου Συνεδρίου, η ηγεσία του SPD δεν μετείχε σε καμία διαδικασία της Διεθνούς. Η βολή είναι ευθεία κατά του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δεν εμφανίσθηκε ποτέ στη ΣΔ και δεν συνέβαλε σε τίποτα στην ανάπτυξη του κινήματος.

Κύκλοι της ΣΔ επισημαίνουν πως δεν είναι τυχαίο ότι κανένα άλλο μέλος της ηγεσίας του SPD δεν έχει καταφερθεί κατά της Διεθνούς και θεωρούν ότι με αυτή τη στάση τους δείχνουν ότι δεν συμμερίζονται τις απόψεις του κ. Γκάμπριελ.

Η ΣΔ θα παρακολουθήσει, πάντως, με ενδιαφέρον όσα θα γίνουν αύριο στη Λειψία και κυρίως πόσοι από τους ηγέτες των κομμάτων που έχουν προσκληθεί θα παραστούν, με δεδομένο ότι έχουν αποσταλεί προσκλήσεις σε όλα τα κόμματα-μέλη της Διεθνούς, ήτοι σε 160 κόμματα. Θεωρείται πιθανό ότι πολλοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και Ευρωπαίοι, θα πάρουν μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις του SPD, εκφράζοντας και την αλληλεγγύη τους στον Πέερ Στάϊνμπρουκ -ο οποίος θα είναι υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία-, αλλά θα απέχουν από τη συνάντηση για την «Προοδευτική Συμμαχία». Και αυτό, διότι διατηρούν φόβους ότι η γερμανική πρωτοβουλία μπορεί να διασπάσει το κίνημα.

Κύκλοι της Διεθνούς υποστηρίζουν, επίσης, πως δεν αληθεύει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ μετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην «Προοδευτική Συμμαχία». Όπως αναφέρουν, πρόκειται για προσωπική συμμετοχή του κυβερνήτη του Βερμόντ, ο οποίος έλαβε προσωπική πρόσκληση και δεν εκπροσωπεί το Δημοκρατικό Κόμμα και πολύ περισσότερο δεν το δεσμεύει.