Τι προβλέπει το διυπουργικό νομοσχέδιο για άσυλο, συντάξεις και φάρμακα

«Σημαντικές διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:24
03/08/2019
Τι προβλέπει το διυπουργικό νομοσχέδιο για άσυλο, συντάξεις και φάρμακα
9
loading

Κατατέθηκε την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συζήτηση του νομοσχεδίου που θα έχει το χαρακτήρα του επείγοντος, θα ολοκληρωθεί έπειτα από δύο συνεδριάσεις στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και άλλες δύο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Την ερχόμενη Δευτέρα 5 Αυγούστου, στις 10 π.μ., θα ξεκινήσει η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές και θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα, ενώ την Τετάρτη 7 Αυγούστου θα εισαχθεί στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου το διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει «σημαντικές διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και δίνουν τέλος σε στρεβλώσεις του παρελθόντος».

Επιπλέον προσθέτει:

«Μεταξύ άλλων, με το διυπουργικό νομοσχέδιο:

-Ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων ώστε να επισπευσθεί ο χρόνος απονομής τους.

-Δημιουργείται το πλαίσιο ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στον χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

-Μέσω των διατάξεων για το πανεπιστημιακό άσυλο κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στην έρευνα και τη διδασκαλία και δίνεται τέλος στο υπάρχον καθεστώς ανομίας στα πανεπιστήμια.

-Μειώνεται το επιτόκιο για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3% όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία.

-Μπαίνει τέλος στην αδυναμία λήψης αποφάσεων στις Περιφέρειες και τους δήμους, που προκλήθηκε από τη θέσπιση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των μελών των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.

-Τοποθετούνται τα θεμέλια του νέου, ψηφιακού κράτους. Εξαιρετικής σημασίας για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη είναι οι διατάξεις που στηρίζουν τη δημιουργία πραγματικού υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας. Ειδικότερα, πρόκειται για μια σειρά διατάξεις που απλοποιούν διαδικασίες και εισάγουν πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Η διανομή των φαρμάκων

Πιο αναλυτικά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το διυπουργικό νομοσχέδιο προδιαγράφει και τα πρώτα δείγματα γραφής του υπουργείου Υγείας που στόχο έχουν να βάλουν τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών. Αυτό προβλέπει το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών, που θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών. Μέχρι σήμερα, οι ογκολογικοί ασθενείς που προγραμμάτιζαν τη χημειοθεραπεία τους σε μια ιδιωτική κλινική, έπρεπε οι ίδιοι να παραλάβουν το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σε δεύτερη φάση σε περισσότερες ομάδες βαριά ασθενών. Σε τελικό στάδιο υλοποίησης είναι και η κατ' οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι έτοιμη η προκήρυξη για την εταιρεία μεταφοράς που θα διανέμει κατ' οίκον τα φάρμακα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς.

Το άσυλο

Με το νομοσχέδιο υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για την αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Οι νέες διατάξεις για το άσυλο υπογραμμίζουν ότι «κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας». Τονίζεται, επίσης ότι «η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει».

Έτσι θα κυβερνηθούν οι δήμοι

Το νομοσχέδιο αίρει τα εμπόδια κυβερνησιμότητας στους δήμους καθώς από τη μια αντιμετωπίζονται οι αδυναμίες που επέφερε η εφαρμογή της απλής αναλογικής ενώ, από την άλλη, διατηρείται ισχυρός ο ρόλος των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων. Στην πράξη τα Συμβούλια αναβαθμίζονται καθώς απαλλάσσονται από καταχρηστικές αντιπαραθέσεις και δημιουργούνται προϋποθέσεις για εποικοδομητικό διάλογο, αφού η αντιπολίτευση για να απορρίψει πράξεις της αρμοδιότητας του Συμβουλίου, όπως ο προϋπολογισμός, πρέπει να καταθέσει αιτιολογημένη άποψη με στοιχεία από τις ίδιες της υπηρεσίες του δήμου ή της Περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων διατάξεων θεσπίζεται η δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. Εξασφαλίζεται πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπή οικονομικών και σε όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού των δήμων και των Περιφερειών, έτσι ώστε να καταλήγει -σε περίπτωση αδιεξόδου- στην επιλογή της εισήγησης που έχει κάνει η οικονομική επιτροπή».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar θυμα μπιμπμαφιας παλληνης

  Κλεινετε το τηλεφωνο αμεσως σε (σωτηρες/καινοτομιες/ειδημονες/καλοπροαιρετους) αγνωστου παρελθοντως σε εσας. Αν ειναι να πατε αυτοπροσωπως (ξεχαστε) να παρετε μαζι σας βιβλιαρια, καρτες ,χρηματα,τιτλους οικοπεδων κλπ για την περιπτωση που σας φερουν υπο την επηρεια των διαφορων χημικων που χρησιμοποιουν και υπογραψετε καποιο συμβολαιο /παροτρυνση καταθεσης κλπ . Υπο επηρεια πρωτα θα σας αποσπασουν πανευκολα οτι σας ειπανε να φερετε μαζι σας .Κατοπιν προσπαθωντας να τα παρετε πισω θα σας συρουνε στο κυριως μενου κλπ

 2. avatar ηλθε

  η αριστερα.....εφυγε η χουντα.....

 3. avatar ο μητσοτακης ειναι ο αριστερος….

  ο συριζα δυστυχως ηταν ενα δεξιο θατσερικο σταλινοφασιστικο κομμα της συνφορας....

 4. avatar Επιτέλους

  Ευχαριστούμε

 5. avatar θυμα μπιμπμαφιας παλληνης

  Τα θυματα ομηροι εκγηματικων οργανωσεων δεν δικαιουνται ασυλο ?

 6. avatar ΑΣΥΛΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ

  ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Να εφαρμοστεί με ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ στην είσοδο των πανεπιστημίων για ναρκωτικά και υλικά κατασκευής εμπρηστικών ή άλλων επιθετικών κατασκευών. ΌΠΟΙΑ ΖΗΜΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ να χρεώνεται στο ΔΡΑΣΤΗ. Να γίνει αναγκαστική η εργασία για φοιτητές ώστε να καταλάβουν από πρώτο χέρι τι εστί βερύκοκο,και όχι να ξεκληρίζεται η φτωχή αγροτική οικογένεια της επαρχίας για να σπουδάσει το βλαχδερό που αμέσως μπαίνει σε κόμματα και κυκλώματα.Αυστηρές ποινές και πρόστιμα για καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και ρύπανσης από αφισσοκόλληση. Πορείας διαμαρτυρίας να γίνονται χωρίς καταστροφές και εμπρησμούς.Οποιος συλλαμβάνεται να καταστρέφει να αποβάλλεται δια παντός από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας και φοίτηση ΟΧΙ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ. Και φυσικά περιμένω χιλιάδες αρνητικές από αριστεροαναρχοφασιστες που νομίζουν ότι τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΑΒΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ.

 7. avatar και πολλλλλλααααα

  Ολα αυτα τοσα χρονια ο ομιλος του ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕλ/ΠΟΤΑΜΙ
  ποτε δεν σκεφθηκαν να κανουν ή να φερουν σε συζητηση στην βουλή
  εκεινο που ενδιεφερε ητο η =χρυση= καρεκλα μονον και μονον
  να μεινουν στην εξουσία υλοποιοντας =μονον = τις υποσεχεσεις που
  ελεγαν εισαι αριστερος φασιστας γινεσαι ΥΠΟΥΡΓΟΣ εισαι καθαρηστρια
  γινεσαι υπουργος κ.α
  Αυτη ητο η προοδος των αριστερων = ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ==
  ευτυχως ............................
  μφχ

 8. avatar Ιέραξ

  Μπράβο Κυριάκο. Και κάμε ότι πρέπει να εξαφανιστούν οι αχρηστεροί προδότες και ο αρχηγός τους ο Πινόκιο.

 9. avatar φροιξος

  η ψηφιακη εκδοση των συνταξεων και η αμεση καταβολη τους ειναι στοιχειωδης υποχρεωση της πολιτειας !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει