Σίγουρος ότι οι αντοχές της κυβέρνησης συνεργασίας θα εξαντληθούν σύντομα και ότι η χώρα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ δήλωσε ο Αλέξης Τσίρπας.

Σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η φθορά της κυβέρνησης θα είναι ταχύτατη και χαρακτήρισε «ανέκδοτο» την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων.

«Προβλέπω ότι η φθορά θα είναι ταχύτατη, και θα εκφραστεί πρώτα από όλα στο εσωτερικό των τριών κομμάτων. Ήδη τα κομματικά επιτελεία ανησυχούν σοβαρά για την πειθαρχία των βουλευτών κατά την ψήφιση των μέτρων. Ακόμα και στην ΔΗΜΑΡ, η οποία μέχρι τις εκλογές ισχυριζόταν ότι είναι εναντίον του Μνημονίου» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων αποτελεί ήδη ανέκδοτο, και οι ισορροπίες είναι πολύ ευαίσθητες για να αντέξουν το βάρος της πολιτικής την οποία έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας».

Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι το πρόβλημα στην ζώνη του ευρώ δεν είναι ελληνικό. «Εδώ και δυόμισι χρόνια κάθε φορά που είναι να περάσουν μέτρα λιτότητας, όλο φεύγουμε από το ευρώ. Κρύβουν τη μνημονιακή εμμονή, πίσω από το κοινό νόμισμα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, δεν έχει να κάνει με τους τεμπέληδες του Νότου αλλά με την ίδια την αρχιτεκτονική του ευρώ. Αν αυτή δεν αλλάξει και ταυτόχρονα οι ελληνικές κυβερνήσεις συνεχίσουν την εθελόδουλη παράδοση στα εξοντωτικά μνημόνια, τότε δε θα κινδυνεύσει μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η ευρωζώνη με κατάρρευση» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι η Ελλάδα πρέπει να «πετάξει» από πάνω της τρόικα και Μνημόνια και να διαπραγματευθεί με τους εταίρους της για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας, που έχουν προκληθεί από την ύφεση των τελευταίων δυόμισι ετών.

Σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει το «νέο ΠΑΣΟΚ» με αφορμή την εκδήλωση του κόμματος την 3η Σεπτεμβρίου στη Νίκαια που συμπίπτει με τα «γενέθλια» του ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός του προοδευτικού χώρου. Η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη της Αριστεράς που θα κυβερνήσει τον τόπο για να αποκαταστήσει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια του λαού».