Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Παπαδημητρίου: Φρένο στην τάση φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό

«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα νέο τεχνολογικά αναβαθμισμένο και εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:00
19/03/2017
Παπαδημητρίου: Φρένο στην τάση φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό
14
loading

Το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας εστιάζει στην προσέλκυση επενδύσεων σε δυναμικές και καινοτόμες επιχειρήσεις, επισημαίνει σε δήλωσή του στην εφημερίδα Έθνος ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο υπουργός αναφέρει τα εξής: «Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα νέο τεχνολογικά αναβαθμισμένο και εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο που να αναδεικνύει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του εγχώριου παραγωγικού ιστού και του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, να προσελκύει ξένες άμεσες επενδύσεις και να δημιουργεί εσωτερικές αλυσίδες αξίας και συστάδες επιχειρήσεων ικανών να ανταγωνιστούν με επιτυχία στο διεθνή στίβο. Είναι ο μόνος τρόπος να καλυφθεί το παραγωγικό κενό που σήμερα χαρακτηρίζει την οικονομία και να δημιουργηθούν συγχρόνως νέες θέσεις εργασίας ώστε να απορροφηθεί η πρωτοφανής ανεργία που πλήττει τη χώρα.

Εστιάζουμε στην προσέλκυση επενδύσεων σε δυναμικές και καινοτόμες επιχειρήσεις ώστε να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους και να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια (ενίσχυση εξαγωγών), με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, βάζοντας φρένο στην τάση φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Η επίτευξη απλώς θετικών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ δεν αποτελεί ικανοποιητικό δείγμα σταθεροποίησης. Για να υπάρξει πραγματική οικονομική και κοινωνική σταθεροποίηση, πρέπει να επιτευχθούν ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, οι οποίοι, μετά την αφαίρεση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, να επιτρέπουν την έστω και μέτρια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε κατά κεφαλήν όρους. Κατ' αυτόν τον τρόπο, είναι εφικτό να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος σε μεσοχρόνιο επίπεδο.

Αποφασιστική συμβολή στην επενδυτική δυναμική και ανάπτυξη με όρους αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μείωσης της φτώχειας και των εισοδηματικών ανισοτήτων και σταθεροποίησης του πληθυσμού της χώρας (βλ αναστροφή εκροής των υψηλής κατάρτισης εργαζομένων), θα έχει αφενός η άμεση ρύθμιση του χρέους και αφετέρου η δραστική μείωση της ανεργίας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων.

Το νέο μοντέλο αναπτυξιακής πολιτικής θέτει συγκεκριμένους απτούς στόχους για την οικονομία και την κοινωνία, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών που είναι ικανές να αξιοποιήσουν συνδυαστικά και στο έπακρο δημόσιες παρεμβάσεις, ιδιωτικές πρωτοβουλίες και κοινωνικά εγχειρήματα, ώστε να αξιοποιούνται όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και οι χρηματοδοτικές δυνατότητες της οικονομίας».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Δήμο

  Κάνετε τα πάντα για να φύγουν τα Ελληνόπουλα και να γεμίζουμε μουσουλμάνους , τωρα τι παραμύθια μας λέτε δεν καταλαβαίνω . [...]στα σχολεία μαθήματα ομοφυλοφίλιας δεν ξέρω τι σλλο θα δουμε .

 2. avatar Kestal

  Δε λέγεται τάση φυγης αλλα μετα-κινηση επιβίωσης.

 3. avatar The spartan

  Αστα Παπαδημητρίου, έκατσα 3-4 χρόνια άνεργος προσπαθώντας να βρω δουλειά αλλά μάταια όμως. Βλέπεις επειδή είχα πολλά διπλώματα με θεωρούσαν πολύ για την κάθε εταιρεία.
  Μόλις έστειλα στο εξωτερικό το βιογραφικό μου μετά απο δυο μήνες με κάλεσαν και με προσέλαβαν απευθείας, άντε τώρα να κάτσουν οι επιστήμονες στον ευλογημένο αυτών τοπο.

 4. avatar Του

  Την τελειώσατε την νεολαία . Αυτή ήταν η αποστολή σας .Η Ελλαδα μας θα ειναι στο εξωτερικό .Εδω μετανάστες μουσουλμάνοι που παίρνουν δεν δίνουν .

 5. avatar κορόϊδα

  ψάχνει το αμερικανάκι ; Να δουλεύω με 350€ μικτά κουβαλώντας φραπέδες στους συντοφοφασίστες μισθοφόρους κάι να πληρώνω ΕΝΦΙΑ, ΑΔΜΙΕ, ΑΠΕ, ασφαλιστικές εισφορές χωρίς αντίκρυσμα, εισφορές αλληλεγύης για να τα "παίρνουν" οι καρανίκες, 25% ΦΠΑ, 46% φόρο εισοδήματος (λόγω τεκμηρίων- οι γονείς μου μου είχαν γράψει ένα διαμέρισμα 60 τμ στον Αγιο Παντελεήμονα) και να ελπίζω πως θα επιβιώσω ; Καλύτερα έξω να ΖΩ σαν άνθρωπος με νοσοκομειακή περίθαλψη, μισθό, σύνταξη κλπ.

 6. avatar Λοκομονυο

  Τι θα τους πάρετε τα διαβατήρια;
  Ρωτάω γιατί δεν σας έχω ικανούς να σκεφτείτε κάτι άλλο!

 7. avatar Βοραξ

  Ωραίο ευχολόγιο. Το πλάνο πιο ειναι; πως θα τις προσελκύσετε αυτές τις επενδύσεις; το δυναμικό το ανθρώπινο ειναι δεδομένο, τι άλλο θα αλλάξετε; εκτός αν ποντάρετε πάλι μονο στο ΕΣΠΑ .

 8. avatar Βαμμένο

  Όταν εδεινα 1200 ευρο μόνο για το ενοίκιο στην Βρετανια για την Κορη μου βάλε διατροφή , δίδακτρα , και τοσα αλλα για πτυχιακο, μεταπτυχιακό , διδακτορικό ποσα πρεπει να παίρνει για να έλθει στην Ελλαδα και ποια Ελλαδα των 27 κατακτητών συν το ΔΝΤ ( σημειωτέον Διδάσκει στο Imperial ) και ειναι 31 ετών .

 9. avatar εσας…

  οπως ακριβως και τους προηγουμενους ολετηρες σας νοιαζουν μονο οι κουμπαριες...

 10. avatar Ιό

  Ποσα θα δώσετε για να έρθουν πίσω ; 600-700 ευρο ; Μια πωλήτρια στις Βρυξέλλες παίρνει 2000 ευρο Άντε για Μ. .. ..ες θέλετε τίποτα άλλο .

 11. avatar HONDA CBR400 R

  Με ευχες δεν γινεται τιποτα χρειαζονται αλλαγες εδω και τωρα ,καμμια επενδυση δεν ερχεται οταν φορολογειται με 60%+,τρελλος ειναι ο αλλος να ριξει τα λεφτα του εδω οταν γυρω γυρω ειναι στο 16%,ουτε εσυ δεν το κανεις η θα κλειστε τα συνορα να μην φυγουν ......!!!!!

 12. avatar John From NY

  Ρε φιλε πως θα έρθει στην Ελλάδα ας πούμε η επιχείρηση που δουλεύω όταν η φορολογία είναι 5απλασια και λίγα λεω; Έχουμε γραφεία στην Κύπρο και δεν βλέπω να ανοίγουμε Ελλάδα με τίποτα. Επίσης η φορολόγηση του εισοδήματος είναι παράλογη για τις μηδαμινές παροχές. Βγες και πες τα εξής: 10% φορολογία επιχειρήσεων, 20% μέγιστο στα εισοδήματα, δυνατότητα να μην πληρώνεις σύνταξη στο ΙΚΑ και το πιο σημαντικό να μπορείς να βάλεις αφορολόγητα λεφτά στην άκρη για σύνταξη όπως εδώ. Εγώ βάζω το 15% και γλιτώνω φόρο και στα 60 θα έχω λεφτά δικά μου. Ποιος ο λόγος να δουλεύω Ελλάδα όταν όλα τα λεφτά τα δίνεις να συντηρήσεις τους συνταξιούχους και το δημόσιο; Και κάτι τελευταίο...με τους εργασιακούς νόμους τι γίνεται; Γιατί εδώ κανείς μήνυση στον εργοδότη και τρέχει και δεν φτάνει.

 13. avatar olymbitis

  Το χάσατε το τραίνο. Απ' την επόμενη γενιά και να δούμε, απ' αυτούς που θα μείνουν να κάνουν και παιδιά-τεκμήρια για να τους σφάζετε στη φορολογία. Αλήτες.

 14. avatar giannis alex

  Πως θα σταματήσετε την φυγή των Ελλήνων επιστημόνων από την Ελλάδα ; Αφού εσείς οι συριζέοι ενδιαφέρεστε για την δημιουργία του κομματικού σας στρατού και για τους λαθρομετανάστες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει