Ξεκάθαρο μήνυμα στις προκλήσεις της προέδρου και του εντολοδόχου πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως μη τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών θα οδηγήσει σε συνέπειες.

«Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τα έχει βάλει ο πρωθυπουργός πάρα πολύ ψηλά», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ και διεθνολόγος, Σωτήρης Σέρμπος μιλώντας στο ΜEGA.

«Είναι απολύτως προβλέψιμη εξέλιξη στη Βόρεια Μακεδονία για όσους παρακολουθούσαν το πολιτικό σκηνικό (…) να προσπαθήσει να υπονομεύσει τη συμφωνία, πάντα στο εσωτερικό».

Όπως λέει ο ίδιος: «Είμαστε μια χώρα που είναι στον πυρήνα της τα ζητήματα του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς μοχλούς πίεσης. Είμαστε ισχυροί, ο ισχυρός δεν μπορεί να βγάζει ανασφάλεια. Σύσσωμη η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει απαντήσει. Η Βόρεια Μακεδονία χάρη και στην Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ, που είναι ισχυρότερος μοχλός πίεσης».

Ο κ. Σέρμπος επισημαίνει: «Η Ελλάδα είναι εγγυητής και θεματοφύλακας της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας. Δε θα κάνουμε εμείς μια βαλκανική μικροπολιτική αντιπαράθεση. (…) Δεν θα αφήσουμε χώρο σε κακόβουλες επιρροές τρίτων εντός των τειχών που θα ήθελαν να διεισδύουν».