Τις διαβουλεύσεις για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Η Ελλάδα έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και εξετάζει πάντοτε μαζί με τους συμμάχους μας και των ΗΠΑ και του ΟΗΕ την αποστολή δια θαλάσσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους. Είναι μια σύνθετη και δύσκολη διαδικασία. Μιλάμε ότι εξετάζουμε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης», τόνισε.

Ερωτηθείς για τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν και αν θα επηρεάσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Ο διάλογος είναι κάτι το οποίο θέλουμε να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Είναι μια άσκηση που έχει δυο πλευρές και απαιτεί συνέχεια και προσήλωση σε αυτή την διαδικασία. Η χώρα μας την έχει και αυτό πρέπει να αποδεικνύεται καθημερινά και από την άλλη πλευρά. Προφανώς και αξιολογείται σε καθημερινή βάση. Η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει στα κυριαρχικά της δικαιώματα και τις πάγιες θέσεις της. Είναι δεδομένο ότι στα ζητήματα που έχουν ανακύψει και ειδικά στο Μεσανατολικό υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις θέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας και νομίζω ότι και η Τουρκία δεν θέλει να ξεφύγει η κατάσταση και να έχουμε επιδείνωση της κρίσης».

Ερωτηθείς γιατί απείχε η Ελλάδα από την ψηφοφορία του ΟΗΕ απάντησε: «Ήταν σωστή και επιβεβλημένη στάση και ούτως ή άλλως την ακολούθησε και η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Και ήταν και συνεπής με την σταθερή θέση της χώρας μας στο Μεσανατολικό. Δεν ήταν δυνατόν να μην υπάρχει ρητή καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης και γι αυτό ψηφίσαμε το επιμέρους ψήφισμα του Καναδά. Αυτή είναι η θέση και η στάση μας. Είμαστε αλληλέγγυοι στο λαό του Ισραήλ και στο δικαίωμά του για αυτοάμυνα και πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στο διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Να προστατευθούν εκατέρωθεν οι άμαχοι. Η στάση μας ήταν συνεπής».