Σοκαριστικό πείραμα: Έτσι διασπείρονται αόρατα στο μάτι μικροσταγονίδια ακόμα και όταν συζητάμε

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές στην Ιαπωνία για τον βήχα και το φτέρνισμα - Δείτε το βίντεο


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
11:44
02/04/2020
Σοκαριστικό πείραμα: Έτσι διασπείρονται αόρατα στο μάτι μικροσταγονίδια ακόμα και όταν συζητάμε
3
loading

Ολοένα και περισσότερα κρούσματα του νέου κορονοϊού καταγράφονται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, ενώ ήδη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Παρότι μέχρι στιγμής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει επιβεβαιώσει μετάδοση του ιού μέσω του αέρα, σύμφωνα και με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι αποδεκτό πως ο ιός είναι πιθανό να μεταδίδεται με δύο βασικούς τρόπους, είτε μέσω των σταγονιδίων από τον βήχα ή το φτέρνισμα ασθενούς είτε μέσω αντικειμένων πάνω στα οποία ο ιός επιβιώνει.

Τώρα, βίντεο του ιαπωνικού ΝΗΚ καταγράφει πειράματα ερευνητών αναφορικά με το πόσο γρήγορα διασπείρονται στον αέρα μικροσταγονίδια, όταν κάποιος φτερνίζεται ή βήχει αλλά και όταν συζητά με κάποιον άλλο.

«Φαίνεται να υπάρχει μετάδοση στη διάρκεια των συζητήσεων και ακόμα και όταν οι άνθρωποι κάθονται σε κάποια απόσταση. Πιστεύουμε πως η μόλυνση προέρχεται από μικροσωματίδια και ο μηχανισμός μετάδοσης μπορεί να ονομαστεί μόλυνση μικροσταγονιδίων» δηλώνει ο Kazuniro Tateda, πρόεδρος του Japanese Associaton of Infectious Disease.

Πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό; Στο πλαίσιο του πειράματος και για να καταγραφούν τα σωματίδια στον αέρα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ακτίνες λέιζερ και κάμερες υψηλής ευκρίνειας επιχειρώντας με την τεχνολογία αυτή να ανιχνεύσουν σταγονίδια ακόμα και 0,1 µm.

Μέρος πρώτο

Το πείραμα αρχίζει με έναν άνθρωπο που φτερνίζεται. Μερικά μεγάλα σταγονίδια είναι ορατά στο γυμνό μάτι, ωστόσο η κάμερα καταγράφει από διαφορετικές γωνίες το σοκαριστικό αποτέλεσμα με χιλιάδες μικροσταγονίδια να αιωρούνται στον αέρα, μη ορατά.

Μέρος δεύτερο

Η ομάδα προχώρησε στο δεύτερο μέρος του πειράματος, στο οποίο δύο άνθρωποι συζητούν σχετικά κοντά ο ένας στον άλλο. Το πείραμα κατέγραψε πως όταν ο ένας μιλά δυνατά, από το στόμα του εκτοξεύονται πολλά μικροσταγονίδια, τα οποία μάλιστα δεν εξαφανίζονται αλλά αιωρούνται ανάμεσα στα δύο άτομα που συνομιλούν.

«Τα μικροσταγονίδια μεταφέρουν  πολλούς ιούς. Τα παράγουμε όταν μιλάμε δυνατά ή αναπνέουμε βαριά. Ο κόσμος γύρω μας τα εισπνέει και έτσι διασπείρεται ο ιός» εξηγεί ο Tateda.

Μέρος τρίτο

Δέκα άνθρωποι βρίσκονται σε ένα δωμάτιο για το τρίτο μέρος του πειράματος. Όταν ένας βήχει μία φορά καταγράφεται η διασπορά περίπου εκατό χιλιάδων σταγονιδιών. Παρότι τα πιο μεγάλα πέφτουν στο έδαφος μέσα σε ένα λεπτό, τα μικροσωματίδια εξακολουθούν να αιωρούνται και να εξαπλώνονται στο δωμάτιο ακόμα και είκοσι λεπτά μετά!

Πώς μπορεί να αποτραπεί η εξάπλωση

Ανοιχτά παράθυρα και ελεύθερη ροή αέρα πιστεύεται πως είναι η πιο αποτελεσματική οδός για την αποτροπή της διασποράς των μικροσταγονιδίων. Οι ερευνητές λένε πως έτσι μπορούν να εξαφανιστούν αυτά τα σωματίδια όταν είναι μικρά σε μέγεθος. Συστήνεται αν κάποιος ασθενεί να φορά μάσκα καθώς ακόμα κι αν χρησιμοποιεί το χέρι του στο φτέρνισμα ή τον βήχα, αυτό δεν σταματά όλα τα  μικρο-σταγονίδια.

«Εάν δεν ρέει ο αέρας τα μικροσταγονίδια δεν κινούνται και παραμένουν εκεί για κάποια ώρα» εξηγεί ο καθηγητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Κιότο Mashashi Yamakawa.

WATCH: Japanese learned about Micro Droplet Infection. Video Courtesy of NHK World

Δημοσιεύτηκε από Aerox Club Philippines στις Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar τρίζουν

  τα κόκαλα του Ισαάκ Νεύτωνα ...

 2. avatar λακης ©

  μπραβο μπηστακι
  δεν ξερω αν θα σου πεταξουν κανα αποφαγι απο τα 11 εκατομμυρια που παντελονιασε το κλειστο κλαμπ των σχολαστικων ,αλλα παρεχεις πολυ καλυτερη πληροφορηση στον μη γνωστη σχετικα με την εκθεση και τις οδους εισοδου του ιου, σε σεχεση με τα παπαγαλονια των μμ-εξαπατησης
  υγ : εχω την εντυπωση οτι λειτουργω και γω σαν εναυσμα,σου βαζω θεματα- φυτηλιες, δεν σεχω ποτε παραπλανησει ε; αυστηρα μεταξυ μας εχω πληροφορησει - προβλεψει ποτε μουφα;

 3. avatar Ελεος πιά !

  Κλίνω - σκύβω (υπόκλιση)
  Κλείνω - κλείνω την πόρτα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει