Καλά και κακά νέα είχε η ομιλία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα απόψε (6/4) στην Ακαδημία Αθηνών. Ένα από τα καλά νέα ήταν η κυτταρική μνήμη σε όσους νοσούν από τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας είπε: «υπάρχει προϋπάρχουσα κυτταρική ανοσία που επιδρά στην συνολική ανοσία του γενικού πληθυσμού έναντι στον κορονοϊό».

Για τα Τ κύτταρα μέσω των οποίων χτίζεται η κυτταρική μνήμη είπε ότι έχουν εντοπιστεί έως και 8 μήνες μετά την αρχική νόσο στο 100% των ανθρώπων με σοβαρή νόσο, στο 87% με ήπια νόσο, στο 32% των οικογενειών που εκτέθηκαν στον κορονοϊό και στο 16% υγιών ανθρώπων που δεν ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

«Έχουμε 95% ανοσία για τουλάχιστον πέντε μήνες, στα τρία από τα πέντε σημαντικά σκέλη της ανοσίας» σε ανθρώπους που νόσησαν τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το πρώτο κύμα κατέγραψε πολύ χαμηλά ποσοστά λοίμωξης στην χώρα μας και εκτιμάται ότι για κάθε ένα κρούσμα υπήρξαν άλλα 10.

Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε για πρώτη φορά στην ομιλία του «φαίνεται από μελέτες ότι η εκτιμώμενη ανοσία του πληθυσμού στην χώρα μας στα τέλη Δεκεμβρίου ήταν περίπου στο 10%»