Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο κοροναϊό

Πώς μεταδίδεται – Ποια είναι τα συμπτώματά του


ΥΓΕΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
10:03
25/01/2020
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο κοροναϊό
22
loading

Ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει πανικό στην Κίνα, καθώς έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 41 ατόμων, ενώ κρούσματα έχουν εμφανιστεί την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη.

Ακολουθούν 12 ερωταπαντήσεις που θα λύσουν όλες τις απορίες σας.

-Ποιος είναι ο νέος ιός;

Ένας νέος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019 και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για νέο κοροναϊό, ο οποίος ονομάζεται πλέον «2019-nCoV» και είναι μέλος της ίδιας μεγάλης οικογένειας με τους προηγούμενους ιούς SARS και MERS.

-Τι είναι οι κοροναϊοί;

Είναι συχνοί ιοί και τυπικά προκαλούν ήπια αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχα και καταρροή, αλλά μερικοί είναι πιο επικίνδυνοι, όπως ο SARS και ο MERS πριν μερικά χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με πιο ήπιους κοροναϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Σε λίγες περιπτώσεις οι συνήθεις κοροναϊοί μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα. Είναι κοινοί στα ζώα παγκοσμίως και μόνο λίγοι από αυτούς είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Σπάνια κάποιος κοροναϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως συνέβη με τους ιούς SARS και MERS.

-Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού;

Οι ασθενείς έχουν πυρετό και βήχα, ενώ μερικοί έχουν και δύσπνοια. Τα συμπτώματα, που μοιάζουν πολύ με του SARS, εμφανίζονται ανάμεσα στη δεύτερη μέρα και στη δεύτερη εβδομάδα μετά την έκθεση στον ιό.

-Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία του;

Οι κινεζικές αρχές έχουν κάνει την αλληλούχιση (αποκωδικοποιήσει) του γονιδιώματος του νέου κοροναϊού και έχουν μοιραστεί την πληροφορία, επιτρέποντας έτσι σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο να μελετήσουν τον ιό. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αντιικές θεραπείες για τη λοίμωξη, συνεπώς οι ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία απλώς για τα συμπτώματα τους και θα ανακάμψουν μόνοι τους μετά από ένα διάστημα. Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για το νέο κοροναϊό, αλλά ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας του. Επίσης η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron έκανε γνωστό ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης μιας αντιικής θεραπείας.

-Από πού προήλθε ο ιός;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ακόμη αναζητά την πηγή προέλευσης του ιού. Οι υποψίες εστιάζονται σε μια αγορά τροφίμων και ζώντων ζώων στην πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Μια γενετική ανάλυση, που συνέκρινε το νέο ιό με περισσότερους από 200 κοροναϊούς και η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Medical Virology", δείχνει ότι ο νέος κοροναϊός μοιάζει με άλλους συγγενικούς ιούς που μολύνουν φίδια και νυχτερίδες. Μια πιθανότητα είναι ότι ο «2019-nCoV» προέκυψε από το συνδυασμό ξεχωριστών ιών που μολύνουν αυτά τα δύο είδη ζώων. Αυτό μπορεί να συνέβη στη φύση ή στην αγορά της Γουχάν, όπου τα ζώα διατηρούνταν κοντά το ένα στο άλλο.

-Πώς εξαπλώθηκε στους ανθρώπους;

Η ίδια γενετική ανάλυση δείχνει πως ο ιός πιθανώς ανέπτυξε την ικανότητα να «πηδά» από τα ζώα στους ανθρώπους χάρη σε μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γονίδιο μιας πρωτεΐνης. Αν ο ιός εκκρίθηκε μαζί με τα κόπρανα των ζώων, τότε μέσω του αέρα θα εισπνεύστηκε από κάποιους ανθρώπους, όπως πιστεύουν μερικοί επιστήμονες.

-Πού έχει εξαπλωθεί έως τώρα;

Εκτός από την Κίνα, περιστατικά έχουν αναφερθεί σε άλλες χώρες της Ασίας (Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη), στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και στη Ευρώπη (έως τώρα μόνο στη Γαλλία).

-Πόσο κολλητικός είναι μεταξύ των ανθρώπων;

Ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού φαίνεται να είναι από τα ζώα στον άνθρωπο. Είναι ακόμη νωρίς για να βγει συμπέρασμα πόσο εύκολα περνάει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και μπορεί όντως να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων. Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς του ΠΟΥ, προς το παρόν ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 έως 2,5 ασθενείς (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

-Πώς μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων;

Από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.

-Πόσο φονικός είναι;

Μέχρι τώρα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή, περίπου 4% (δηλαδή πεθαίνουν τέσσερις ανά 100 ασθενείς με τον κοροναϊό), ποσοστό μικρότερο από τον SARS και τον MERS. Τα περισσότερα θύματα ήσαν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου. Συνεπώς ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη φονικότητα του νέου κοροναϊού. Υπάρχουν φόβοι, σύμφωνα με το New Scientist και την «Ουάσιγκτον Ποστ», ότι μελλοντικά μπορεί να γίνει πιο φονικός, αν υποστεί περαιτέρω μετάλλαξη.

-Πώς συγκρίνεται με τον SARS και τον MERS;

Οι δύο αυτοί προηγούμενοι ιοί προκαλούσαν σοβαρά συμπτώματα. Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς ο νέος συγκρίνεται μαζί τους, όσον αφορά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε μερικούς ασθενείς έχει προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα και θάνατο, αλλά στους περισσότερους πιο ήπια συμπτώματα. Ο SARS που άρχισε το 2003 στη νότια Κίνα και πιστεύεται ότι πήγασε από νυχτερίδες, μόλυνε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους και σκότωσε 774, δηλαδή περίπου έναν στους δέκα ασθενείς. Ενώ ο MERS που εμφανίστηκε στη Σαουδική Αραβία το 2012 και «πήδηξε» από τις καμήλες στους ανθρώπους, ήταν ακόμη πιο φονικός, καθώς σκότωσε έναν στους τρεις ανθρώπους που μόλυνε (το 34%).

-Μπορεί ο νέος ιός να προκαλέσει πανδημία;

Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις: να μολύνει αποτελεσματικά τους ανθρώπους, να αναπαράγεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να πληρούνται και οι τρεις αυτές προϋποθέσεις.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar Αγγέλα

  Ποιά είναι η πηγή αυτού του δημοσιεύματος; Ποιός τα λέει όλα αυτά; Κάποιος ειδικός, κάποιος γιατρός κάποιος λοιμωξιολόγος; Το να τα γράφει ένας δημοσιογράφος χωρίς να επικαλείται επιστημονικές πηγές εμένα δεν μου λέει τίποτα.

 2. avatar Αν θυμάστε την σειρά

  Contagion από την Κίνα είχε ξεκινήσει ο φονικός ιός...
  Προφητικό

 3. avatar Μαύρο πρόβατο

  Ουστ

 4. avatar Χαχας

  Απο το 2018 η Κίνα εχει το πρώτο της εργαστήριο παραγωγής ιών! Αυτό βρίσκεται στο γουχαν! Ινστιτούτο ιολογιας γουχαν! Φοβερό? Γι αυτό οι Κινέζοι βάλανε σε καραντίνα όλη την πόλη και χτίζουν νοσοκομειο μόνο για τους ασθενείς αυτούς. Όταν ο άνθρωπος κάνει το θεό οι συνέπειες ειναι ανεξέλεγκτες.

 5. avatar Κολοτουμπας

  Ευκαιρια να αγορασουμε καμια 15αρια εκατομμυρια εμβολια γι αυτη την γριπη.Με το αζημιωτο φυσικα.Πανω απ\' ολα το συμφερον της χωρας!Μοναδικος προμηθευτης να ειναι η NOVARTIS φυσικα..

 6. avatar ακροδεξιος αντιπροεδρος

  παρτε νανογιλεκο απο τον μπουμπουκο και πηγαινετε στον ομοιοπαθητικο του κουλη και εχετε το κεφαλι σας ησυχο

 7. avatar Συριζαίoς οπαδός της επίπεδης δραχμής

  Με ένα λεμόνι την ημέρα δεν κολλάτε ούτε AIDS.

 8. avatar Απλή υγιεινή

  Όταν βήχουμε η φταρνιζόμαστε να φοράμε μάσκα ή τουλάχιστον να βάζουμε τον βραχίονα μπροστά στο Προσωπο μας,όχι το χέρι.Περιορισμός Στενής επαφής και φιλιών όσο γίνεται με άτομα που έχουν συμπτώματα.Καλο πλύσιμο χεριών με χλιαρό νερό και ήπιο καθοριστικό,όχι αντισηπτικά που ξεραίνουν το δέρμα και τελικά κάνουν χειρότερο.Καθαρισμος με κοινό αντισηπτικό σε πόμολα κ.α αντικείμενα που πιάνουμε.Και πάνω από όλα ψυχραιμία !

 9. avatar Καθημερινή

  Απλή καθαριότητα. Να πλένουμε τα χέρια μας, μετά την τουαλέτα, να πλένουμε το πρόσωπο μας, μετά τα φιλιά. Το φιλί, δεν δείχνει πάντα αγάπη. Αλλα δείχνουν την πραγματική αγάπη. Πάντοτε, τέτοια εποχή, όλοι μας πρέπει να προσέχουμε.Τα πάντα, τα έχει μολύνει ο άνθρωπος.

 10. avatar sarajevo mag

  Το πρώτο και ευκολότερο συμπέρασμα είναι ότι ο υγιεινισμός (και όλες οι συναφείς φοβίες) είναι το κατεξοχήν πεδίο κρατικών και καπιταλιστικών ηγεμονιών. Αν οι ίδιοι υπήκοοι, που δεν φοβούνται και δεν νοιάζονται για τίποτα εκτός αν μπει στη μύτη τους, τρομοκρατούνται (ή, έστω, παριστάνουν ότι έχουν τρομοκρατηθεί) από έναν ιό ολοφάνερα αποτυχημένης φονικότητας που «κτύπησε» στην άλλη άκρη του κόσμου, σημαίνει ότι μετασχηματίζουν διανοητικά / ιδεολογικά τον χώρο και τον χρόνο μέσα σ’ ένα απίστευτο και ανεξέλεγκτο δίπολο εννοήσεων του τι είναι «κοντά» και του τι είναι «μακριά».

  Ακόμα πιο εφιαλτικά: για τους σύγχρονους υπηκόους τα πάντα είναι «κοντο-μακρυά» (τα νέα media, παρέα με τα παλιά, το έχουν εξασφαλίσει αυτό…), οπότε δεν χωρίζονται στα όντως κοντινά και στα όντως μακρινά, στα όντως απειλητικά, προσβλητικά λόγω αμεσότητας και στα υπόλοιπα. Χωρίζονται σ’ αυτά που-μπορούν-να-απωθηθούν λόγω κλίμακας, λόγω μεγέθους (είναι μεγαλύτερα από έναν πόντο), και σ’ εκείνα που είναι τόσο μικροσκοπικά ώστε ξεφεύγουν από κάθε μηχανισμό απώθησης, και – άρα – μπορούν να τρυπώσουν παντού. Οι περισσότερες μορφές του «κακού» έχουν μια κάποια κλίμακα: βομβαρδισμοί; πείνα; σεισμοί; Αυτά μπορεί ο καθένας να τα «σπρώξει» (νοερά…) μακριά του. Αλλά το «κακό» που είναι τόσο μικροσκοπικό ώστε να είναι αόρατο; Αυτό, αντίστροφα, βρίσκεται εν δυνάμει εδώ δίπλα – και «επειδή δεν το βλέπουμε δεν μπορούμε να το απωθήσουμε».

  1. avatar Στάκαμαν

   Εγώ Πάντως δεν άντεξα να το διαβάσω όλο. Σορρυ κι όλας

  2. avatar Ψυχολόγος

   Ρε φιλαράκι αυτά που πίνεις πρέπει να είναι ΠΟΛΥ καλά!!!! Αντε να δούμε τι άλλη [...] θα διαβάσουμε!!!

   1. avatar μαλλον εσυ κατι πινεις

    για να θεωρεις υπερφονικο εναν ιο που εχει σκοτωσει λιγουτερους απο οτι η κοινη γριπη

  3. avatar Μπαχαχαχαχαχααχαχαχαχα

   Τεταρτοδιάστατος φαίνεσαι.

   1. avatar 2 σχολια σε 2 λεπτα

    καρφωνεσαι

  4. avatar Σαβαρακατρανέμια.

   Και συ κοροναιόπληκτος?

 11. avatar εμπορικός

  Οπότε καλό θα είναι να αποφευγονται τα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα..

 12. avatar δεν εχουμε και αβραμοπουλο τωρα

  να βγαινει να τρομοκρατει για να πουλαει η νοβαρτις οπως εκανε με την νοσο των πτηνων

  1. avatar Κολοτουμπας

   Δεν εχουμε και καναναν Ευαγγελατο να αναψει λιγο τα αιματα,ουτε και MEGA!
   Κατι θα κανει πιστευω ο ΣΚΑΙ.

  2. avatar κ η αλλη μιση αληθεια ειναι οτι..

   ..επι Τσιπρα κονομαγε ακομα περισσοτερα!
   Ή μηπως όχι?

   1. avatar ξεκαθαρα

    οχι. τα στοιχεια σε διαψευδουν

   2. avatar χΑρουλες

    Στις φαρμακευτικές

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει