Την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προκαλεί η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για τη μη αναγραφή της συνιστώμενης θεραπείας των ασθενών, παράλληλα με τη δραστική ονομασία του φαρμάκου, στις ηλεκτρονικές συνταγές που δίνουν οι γιατροί. Ο ΙΣΘ ζητά απόσυρση της εγκυκλίου, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη».

«Στις ηλεκτρονικές συνταγές αναγράφουμε τη δραστική ουσία του φαρμάκου και παράλληλα την εμπορική ονομασία του συνιστώμενου φαρμάκου. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει ένα συγκεκριμένο ποσό για το φάρμακο και αν αυτό που συνιστά ο γιατρός είναι πιο ακριβό, ο ασθενής θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά. Ο ασθενής όμως δεν είναι υποχρεωμένος να αγοράσει αυτό που του συνιστά ο γιατρός. Ο ΕΟΠΥΥ επιμένει ότι δεν πρέπει να αναγράφεται η εμπορική ονομασία του φαρμάκου που συνιστά ο γιατρός, παρά το γεγονός ότι δεν προκύπτει καμία επιβάρυνση για τον ίδιο», εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΙΣΘ Δημήτρης Τσάμης.

Σε ανακοίνωση που έχει εκδοθεί από τον ΙΣΘ αναφέρεται – μεταξύ άλλων – ότι: «είναι αναφαίρετο δικαίωμα των ίδιων των ασθενών να γνωρίζουν το προτεινόμενο φάρμακο από τον θεράποντά τους. Άλλωστε, ο χορηγών το φάρμακο έχει την ευθύνη τυχόν παρενεργειών ή αλλεργικών αντιδράσεων που οφείλονται στα έκδοχά του και οφείλει να ενημερώνει εγκαίρως τον ασθενή λαμβάνοντας υπόψιν την ιδιοσυστασία του».

Ο ΙΣΘ καλεί τον ΕΟΠΥΥ να αποσύρει την επικίνδυνη εγκύκλιο και να σεβαστεί την ιατρική δεοντολογία επισημαίνοντας: «αν επιθυμούν ειλικρινά να περιορίσουν την πολυφαρμακία και τις δαπάνες ας επιβάλλουν από αύριο το πρωί το ευρωπαϊκό αυτονόητο: καμία πώληση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή».