Ένα φυσικό γιατρικό με πολλές ιδιότητες το σπαθόλαδο

Αναγνωρισμένο για τις πολλές του ιδιότητες


ΥΓΕΙΑ
9:55
30/05/2013
Ένα φυσικό γιατρικό με πολλές ιδιότητες το σπαθόλαδο
59
loading

Αποτέλεσε το περίφημο ίαμα των αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες, ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου. Αναγνωρισμένο για τις πολλές του ιδιότητες, το σπαθόλαδο κατάφερε να διατηρηθεί ως «απαραίτητο γιατρικό», από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ευρέως γνωστό πού μπορεί να το βρει κανείς ή πώς να το παρασκευάσει.

Στην περιφέρεια, πολλοί είναι εκείνοι που το φτιάχνουν μόνοι τους. Στις αρχές Μαΐου και για περίπου έναν μήνα ανθίζει το σπαθόχορτο, ένα από τα σημαντικότερα λουλούδια της ελληνικής πανίδας. Το φυτό αυτό διακρίνεται, όχι μόνο για το έντονο κίτρινο χρώμα του, αλλά και για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες - αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές. Βοηθά δε σημαντικά, όπως λέγεται, στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων κι έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες (συνίσταται για την επούλωση πληγών, μωλώπων και εγκαυμάτων πρώτου βαθμού).

Το σπαθόχορτο ή το βαλσαμόχορτο, όπως το γνωρίζει αρκετός κόσμος, αποτελεί το κύριο συστατικό του σπαθόλαδου που, σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη, είχε και ιδιότητες αντικαταθλιπτικού. Στις ΗΠΑ, όπου καταγράφει υψηλές πωλήσεις, ύστερα από σχετκό πρόγραμμα του ABC News, τον Ιούνιο του 1997, το σπαθόλαδο αποτέλεσε το εναλλακτικό «πρόζακ» για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Στη Γερμανία το σπαθόλαδο, που χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό αλλά και για την αντιμετώπιση αϋπνιών, αποτελεί συχνά συνταγογραφούμενο από τους γιατρούς φάρμακο κατά της μελαγχολίας.

Μεταξύ άλλων περιέχει υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό). Οι αναλγητικές ιδιότητες του βοτάνου είχε ειπωθεί πρώτα ότι οφείλονταν στις ουσίες hypericin, pseudohypericin και στα φλαβονοειδή, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες φαρμακολογικές και κλινικές μελέτες τα αποτελέσματα επικεντρώνονται σε μια κυρίως δραστική ουσία του, τη hyperforin. Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κυρίως σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων και γενικά συμπτωματολογία που ξεκινά από τραυματισμούς νεύρων, όπως απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη και νευραλγία.

Το συγκεκριμένο φυτό κατά την περίοδο της ωρίμανσής του στους ορεινούς - κυρίως - όγκους μαζεύεται από τους παραγωγούς και με τη φυσική μέθοδο της ζύμωσης παρασκευάζεται το σπαθόλαδο, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή άλλων ουσιών. Το λάδι με το οποίο γίνεται η μείξη πρέπει να είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και όσο διαρκεί η έκθεσή του στο ήλιο να μην ανεβάσει την οξύτητά του, αλλά κυρίως να αποκτήσει ένα ιδιαίτερα βαθύ κόκκινο χρώμα.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φυτικά και φυσικά προϊόντα που υποβοηθούν την υγεία του ανθρώπου. Ισχιαλγίες, πληγές, εγκαύματα, μώλωπες, στομαχικές διαταραχές, γαστρεντερίτιδες, ελαφράς μορφής έλκη, στομαχόπονοι, πόνοι των αρθρώσεων, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές και πολλές ακόμη ιδιότητες το κατατάσσουν μεταξύ των πιο ωφέλιμων για τον άνθρωπο βοτανολογικών σκευασμάτων.

Επίσης, με το σπαθόλαδο γίνονται επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα. Επίσης, είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ - μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια ανάλογα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πόσιμο, καθώς συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου.

«Κατ' αρχάς, το σπαθόχορτο το μαζεύουμε τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου σε παραθαλάσσιες περιοχές και όσο περνάει ο καιρός - μέχρι και το τέλος Ιουλίου - το βρίσκουμε στα ορεινά μέρη της Ελλάδας. Μαζεύουμε τα άνθη του και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο, ενώ το μυστικό σε αυτή την περίπτωση είναι να βάλουμε ένα πολύ καλό ελαιόλαδο. Συνήθως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα ή αγουρέλαιο, που η οξύτητά του είναι κοντά στο 0% είναι το καλύτερο λάδι που μπορούμε να βάλουμε» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο βοτανολόγος Αλκιβιάδης Γρηγοριάδης.

«Κατόπιν - προσθέτει - το βάζουμε στον ήλιο και μέσα σε περίπου 40 ημέρες γίνεται το σπαθόλαδο. Καλό είναι, τα πρώτα εικοσιτετράωρα να μην το βγάλουμε κατευθείαν στον ήλιο, αλλά να το έχουμε σε φωτεινό μέρος. Τονίζω ότι όλο το μυστικό είναι στο ελαιόλαδο. Υπάρχουν πολλά σπαθόλαδα, κυρίως αυτά που έρχονται από το εξωτερικό, αλλά αυτά είναι με σπορέλαια που κάθε άλλο παρά έντονο κόκκινο χρώμα έχουν. Φυσικά, ένας που γνωρίζει από σπαθόλαδα, το αντιλαμβάνεται εύκολα αποκλειστικά από το χρώμα, γιατί αν δεν είναι καλό το ελαιόλαδο, αυτό γίνεται καφέ. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, γιατί αν το πάρουν σε πλαστικό μπουκαλάκι, είναι επικίνδυνο, αφού το σπαθόλαδο έχει την ιδιότητα να τραβάει όλα τα χημικά του πλαστικού μπουκαλιού».

Σε ό,τι αφορά τις ιδιότητες του σπαθόλαδου, ο κ. Γρηγοριάδησς επισημαίνει πως «αποτελεί μιας πρώτης τάξης αντισηπτικό και επουλωτικό, ενώ βοηθά στις παλινδρομήσεις και στο έλκος στομάχου». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, αν προστεθεί σε κεραλοιφή, τότε γίνεται πολύ αποτελεσματικό και στις κατακλύσεις.

«Τα αποτελέσματα είναι γνωστά από τα παλιά χρόνια, αφού οι πολεμιστές τα χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των πολέμων. Το ευχάριστο είναι ότι γίνεται αποδεκτό σε μεγάλο βαθμό ακόμη και από την ιατρική κοινωνία» επισημαίνει.

Το σπαθόλαδο κρατάει περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που θα παραχθεί, ενώ το καλύτερο είναι να καταναλωθεί μέσα σε έναν χρόνο. «Καλό είναι να καταναλώνετε σύντομα και να μην το κρατάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα, ο κόσμος έχει στραφεί προς τα βότανα και τα προϊόντα προς αυτή την κατεύθυνση. Και δεν είναι τυχαία, αφού βλέπει ότι δίνει λύσεις στα προβλήματά του. Ακόμη και στα μικρά παιδιά, σε περιπτώσεις συγκάματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση μιας κρέμας, ενώ βοηθάει και η καθημερινή επάλειψη στο πρόσωπο για να κερδίζει κάποιος χρόνια νεότητας!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοριάδης συνιστώντας μας να καταναλώνουμε μια κουταλιά σπαθόλαδο το πρωί.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

59
σχόλια
 1. avatar κη

  Ότι αναφέρεται στο κείμενο είναι αλήθεια.Το έχω δοκιμάσει!!

 2. avatar Σοφία123

  Για ταλαιπωρημενα μαλλιά και ψαλίδα το σπαθολαδο - βαλσαμελαιο βοηθάει?

 3. avatar Δαρίβας Ιωάννης

  Το σπαθαλαδο κάνει θεραπείες πού σένα έχετε φανταστεί με σωστή χρήση

 4. avatar Δαρίβας Ιωάννης

  Το ποιο καλό σπαθολαδο είναι να γίνει δύο φορές κάι φτιαγμένο στην σκιά μην πίνεται σπαθολαδο που έγινε στον ήλιο δεν κάνει είναι μόνο για εξοτερηκες χρήσης

  1. avatar Sorina

   Γιαννη στην σκια κοκκινιζει το λάδι ;

   1. avatar Ελένη Τζιανακακη

    Για τα αγκια στά πόδια επάλειψη να κάνω η να το πιό ;

 5. avatar Κώστας παπατρεχας

  Πράγματι το βαλσαμοχορτο είναι σκέτο βαλσαμο θαύμα της φύσης για την ψυχή και το σώμα το έχω τόσα χρόνια δοκιμάσει και φτιαγμένο σπίτι μου όλα όσα γράφονται παραπάνω είναι αλήθεια το κείμενο είναι αρκετά αξιόπιστο!

 6. avatar Κώστας παπατρεχας

  Πράγματι το βαλσαμοχορτο είναι σκέτο βαλσαμο θαύμα της φύσης για την ψυχή και το σώμα το έχω τόσα χρόνια δοκιμάσει φυσικά φτιαγμένο στο σπίτι μου και είναι πέρα για πέρα αλήθεια λόλαόσα γράφονται παραπάνω στο κείμενο

 7. avatar Ανδρομάχη

  Εγώ κατά καιρούς υποφέρω από αλλεγίες. Με επηρεάζει η σκόνη, κάποτε τα πεύκα, κάποτε οι γαρίδες, στις διακοπές τα σεντόνια τα οποία πλένονται με διαφορετικό απορρυπαντικό από το δικό μου. Το έχω δοκιμάσει και πράγματι είναι βάλσαμο για το δέρμα μου. Εδώ και ένα χρόνο δεν χρειάστηκε να επισκεφτώ το Δερματολόγο.

 8. avatar 7woolfs

  Εγω φτιαχνω σπαθολαδο για εμενα.βοηθα να επουλωσουν οι πληγες ανωδυνα και γρηγορα.καταπολεμα και γιατρευη το εκζεμα των χεριων και την φαγουρα απο αυτο.ειναι
  αντισηπτικο.εχει αντικαρκινικες ιδι

  1. avatar ΕΦΗ Ζαριφη

   Πώς μπορώ να αγοράσω γνηστο σπαθολαδουλειά για ποσιμο

 9. avatar woolf

  στα ελληνικα βουνα θα βρειτε 3 ειδη σπαθοχορτου.το κλασικο, το ορεινο,και το αλπινικο.ολα εξαιρετα.

 10. avatar Γιώργος Θήτα

  γι αυτό οι γέροντες Σπαρτιάτες πέθαιναν στα 35 ! προτιμήστε την αλόη, ίσως πεθάνετε στα 37!

 11. avatar Παπαντωνιου Στελλα

  Για συγκαματα ειναι καλο το σπαθολαδο;

  1. avatar αγγελοs

   εγω μονο αυτο βαζω. ενα μπανιο και μετα επαληψη και την αλλη μερα οκ εισαι

  2. avatar Δαρίβας Ιωάννης

   κάνει και για πολλά κάψιμο πληγές και όχι μόνο μπορεί να κάνει τέτοια θεραπεία ειδικά στο κάψιμο δεν μένει και σημάδι στο δέρμα με σοστη εφαρμογή

 12. avatar Ελενη19999

  Σε ποσες μερες κανει χρηση περιπου?Για δημαδια...η πληγες...και στα μαλλια στις ακρες το χρησιμοποιουμε η στις ριζες.....??

 13. avatar KOYLA TIKTOPOYLOY

  ΤΟ ΧΡΕΙΣΙΜΟΠΟΙΟ ,ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ ,ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΛΗΘΕΙΑ !!!!

 14. avatar Ελενη Αδαμου

  Από που να το προμηθευτω δεν κοιτάμε θέλω να το δοκιμάσω

  1. avatar Δαρίβας Ιωάννης

   Ελένη πρέπει να ξέρεις ότι το σπαθαλαδο πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν είναι στασημο πάνω από ένα χρόνο καλά είναι να βρεις από κάποιον που το φτιάχνει στο σπίτι να είναι φρέσκο καμιά φορά δεν έχει τα αποτελέσματα που θέλουμε άμα είναι παλιό γιατί ανεβάζει οξύτητα

  2. avatar Δενεσιδης κωστας

   Θα το βρεις Ελένη στα καταστήματα που πουλάνε βότανα...αιθερι έλαια....καλύτερα να το κάνεις μόνη σου..

  3. avatar Λύδια_Νικος

   Καλησπερα σας...Εαν συνεχιζεται να ενδιαφερεστε πωλειται σπαθολαδο συλλεγμενο απο τις πλαγιες του Ολυμπου με ελαιολαδο δικης μας παραγωγης σε πολυ καλη τιμη.Για πληροφορίες στειλτε mail στο [...] Ευχαριστω!

   1. avatar Ρεμονδου Αναστασια

    Θα μπορουσα παρακαλω να μαθω τιμη για σπιτικο σπαθολαδο;
    Ενδιαφερομαι πραγματικα.

   2. avatar Βασιλική Βαλι

    Εγώ θέλω για πόσιμο και σταλεί στο Βέλγιο είναι για εσωτερική επούλωση πρέπει να είναι τέλειο κι όχι ότι να ναι...

 15. avatar Ναταλια 7

  Το σπαθολαδο πίνεται ??και πως??σκέτο ???μπορω να το ρίξω μέσα σε τσάι??

  1. avatar Μαρια…

   Το σπαθολαδο χρεισημοποιητε εντος κι εκτος του σωματος εντελως αφοβα..

 16. avatar ι

  Τοσπαθοχορτοειναιτοτελειοβοτανογιατηνκαταθλιψηκ

 17. avatar δομνα

  Το.εχω.δοκιμαση.ειχα.κοψη.το.δαχτυλομου.εβαλα.σπαθολαδο.και.η.πληγη.εκλεισε..σε.δυο.τρις.μερες

 18. avatar Vasilios Manolis

  Μπορείς να βρεις σπαθόλαδο χειροποιήτο άριστης ποιότητας και έτοιμο σε πολύ προσιτή τιμή [...]

 19. avatar Κώστας freediver

  Μεγάλη προσοχή με το βάλσαμο. Σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης ή λοχείας, ή άν γίνεται λήψη αντισυλληπτικών θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς. Επίσης ποτέ έκθεση στον ήλιο μετά την επάλειψη μιας και μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία.
  Κατά τ άλλα το υπερικό ή βάλσαμο ή σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο είναι πράγματι ένα θαυματουργό φυσικό προϊόν, ειδικά αν είναι φτιαγμένο από λάδι φετινό με σχεδόν μηδενικά οξέα.....

  1. avatar lepa13

   και που βρίσκεις? σε μαγαζί με βότανα να υποθέσω?

   1. avatar Κώστας freediver

    Ναι θα το βρεις σα βαλσαμόλαδο έτοιμο, η σε αποξηραμένη μορφή το βότανο για να το φτιάξεις μόνος σου.
    Ακόμα καλύτερα όμως μέσα Ιούνη σε κάποιο ορεινό χωριό στις άκρες των χωραφιών θα το βρούμε σε αφθονίο και συλλέγουμε προσεκτικά τα άνθη με λίγα φύλλα. Φρέσκα έχουν σαφώς περισσότερες ιδιότητες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει