Eνας στους δύο Έλληνες δε γνωρίζει τα συμπτώματα των ρευματικών παθήσεων και παρατηρείται έντονη σύγχυση στην κατανόηση του όρου «Ρευματοπάθεια», αφού το 55% του πληθυσμού δε γνωρίζει ότι με τους όρους «αρθρίτιδα», «ρευματοπάθεια» και «ρευματισμός» αναφερόμαστε στην ίδια πάθηση. Παράλληλα ένα ποσοστό 50% πιστεύει πως υπάρχουν τρόποι πρόληψης των εν λόγω νοσημάτων.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα σχετικά με τα Ρευματικά Νοσήματα που υλοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα «ΡευΜΑζήν», στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και παρουσιάζονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, 12 Οκτωβρίου.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.048 άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, επισκέπτες της ΔΕΘ. Σκοπός της ήταν να αναδείξει κατά πόσο ο ελληνικός πληθυσμός είναι ενημερωμένος για τα ρευματικά νοσήματα, τα συμπτώματά τους, την αντιμετώπισή τους, τη συχνότητά τους, αλλά και τις ηλικιακές ομάδες που αφορούν.

Λάθος η επιλογή της Ιατρικής ειδικότητας

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 54% των ερωτηθέντων δεν προτίθεται να απευθυνθεί στον αρμόδιο γιατρό για τη συγκεκριμένη νόσο, δηλαδή σε Ρευματολόγο, σε περίπτωση που νιώσει έντονους, συνεχόμενους και επίμονους πόνους σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, οι οποίοι δεν προέρχονται από κάποιο τραύμα. Για την ακρίβεια, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα απευθυνόταν σε Ορθοπεδικό, το 11% σε Παθολόγο, ενώ ένα 4% δε γνωρίζει σε ποια ειδικότητα θα πρέπει να απευθυνθεί.

Λανθασμένη είναι και η εντύπωση που υπάρχει αναφορικά με την ηλικία στην οποία ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από κάποιο ρευματικό νόσημα. Μόνο το 37% γνωρίζει πως τα ρευματικά νοσήματα αφορούν όλες τις ηλικίες. Ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί πως τα ρευματικά νοσήματα αφορούν μόνο ηλικίες 40 και άνω. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι 7 στους 10 είναι ενημερωμένοι ότι πάσχουν και παιδιά από ρευματικά νοσήματα.

Υπάρχει πρόληψη και θεραπεία για τα Ρευματικά νοσήματα;

Οχτώ στους δέκα ερωτηθέντες είναι ενημερωμένοι πως τα ρευματικά νοσήματα δεν είναι σπάνια, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν πως γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες η μοναδική πρόληψη για τα Ρευματικά νοσήματα είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και η αντιμετώπισή τους με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας, όπως έχει καθοριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων(EULAR), «Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα με τον κατάλληλο γιατρό!», μας προτρέπει να μην αμελούμε τα συμπτώματα και να ακούμε το σώμα μας.