Τρισδιάστατος «χάρτης» του ανθρώπινου εγκεφάλου

Εικόνες από τομογράφο τελευταίες τεχνολογίας


ΥΓΕΙΑ
18:03
05/06/2012
Τρισδιάστατος «χάρτης» του ανθρώπινου εγκεφάλου
4
loading

Νέες εξελιγμένες μεθόδους μελέτης του ανθρώπινου εγκεφάλου ανέπτυξαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ χρησιμοποιώντας την τεχνικής της μαγνητικής τομογραφίας.

Ο καθηγητής Van Wedeen υποστηρίζει πως η «πολύχρωμη» τομογραφία προσφέρει για πρώτη φορά μία πλήρη ματιά στους διαδρόμους με τα 100 δισεκατομμύρια κύτταρα του ανθρώπινου εγκεφάλου και στη λειτουργία του. «Αυτό που βλέπαμε μέχρι σήμερα με τις συμβατικές τομογραφίες ήταν μόνο σκιές της επιφάνειας του εγκεφάλου», λέει ο Wedeeen.

Ο καθηγητής Jeff Lichtman ανέπτυξε μία τεχνική που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση των ενώσεων των νευρώνων σε εγκεφάλους ζώων.

Χρησιμοποιώντας μόνο τρία χρώματα κατάφερε να χρωματίσει τα νευρικά κύτταρα με ένα συγκεκριμένο χρώμα πριν εντοπίσει τις ενώσεις- μία εργασία που θα χρειαζόταν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια με τις παραδοσιακές μεθόδους.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το πιο περίπλοκο αντικείμενο στο σύμπαν όπως το ξέρουμε έως σήμερα. Συγκρατεί τις αναμνήσεις και τους φόβους μας, επεξεργάζεται πληροφορίες και μας επιτρέπει να δούμε, να ακούσουμε και να αισθανθούμε», λέει ο Lichtman. «Αλλά δεν έχουμε πραγματικά εργαλεία για να το κατανοήσουμε. Υπάρχουν πολλές διαταραχές του νευρικού συστήματος που υποπτευόμαστε πως οφείλονται στις ενώσεις των νευρικών κύτταρων αλλά δεν έχουμε τα μέσα για να τις μελετήσουμε».

Στη συνέχεια οι «διαδρομές» αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους επιστήμονες για να φτιαχτεί ένας τρισδιάστατος χάρτης του περίπλοκου δικτύου του εγκεφάλου μας.

«Οι ενώσεις του εγκεφάλου δεν μοιάζουν μόνο με μπλεγμένα σύρματα, όπως νομίζαμε», λέει ο Van Wedeen. «Φαίνεται πως υ-πάρχουν παράλληλες νευρωνικές ίνες που σχηματίζουν γωνίες σαν την υφή υφάσματος».

Ο διοικητής του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Thomas R Insel χαρακτήρισε ορόσημο στην ανθρώπινη νευροανατομία το υψηλής ανάλυσης διάγραμμα του ανθρώπινου εγκεφάλου. «Αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί να αναδείξει ατομικές διαφορές στις ενώσεις του εγκεφάλου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάγνωση καο τη θεραπεία εγκεφαλικών διαταραχών».

Ο μαγνητικός τομογράφος Connectom MRI εγκαταστάθηκε πέρσι στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και μπορεί να οπτικοποιήσει τα δίκτυα και τις διασταυρούμενες ίνες με τις οποίες «επικοινωνούν» τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου σε δέκα φορές υψηλότερη ανάλυση σε σχέση με τους συμβατικούς τομογράφους.

Δείτε τις φωτογραφίες

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar nikolas

  observer έχεις απόλυτο δίκαιο, και οι πέντε αισθήσεις περνούν από το σύμπλεγμα των δις εκατομμυρίων ηλεκτρομαγνητικών κυττάρων του εγκεφάλου.. Είναι μια αντιγραφή ενός σούπερ-μίνι σύμπαντος.. Είμαστε ένα με το σύμπαν είτε το θέλουμε είτε όχι.. Όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Τα όντα, οι πλανήτες, οι γαλαξίες και στο σύνολο το σύμπαν..Και όμως ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το 1/10 του συνόλου του.. Τα άλλα 9/10 ξεχαστήκανε με την πάροδο των χιλιετηρίδων.. Είχαμε και άλλες αισθήσεις που τις απολέσαμε...

 2. avatar mpampis

  Θα ήθελα πραγματικά την γνώμη ενός που ξέρει από αυτά. Έχει ο εγκέφαλός μας τόσα πολλά χρώματα?

  1. avatar observer

   Όχι φίλε μου...Τα χρώματα είναι για αναπαράστη των κεντρομόλων και φυγόκεντρων οδών που χρησιμοποιούν τα μηνύματα για να μεταφερθούν από την μια άκρη στην άλλη μέσο των νευρικών κυττάρων...Μια κουκίδα δείχνει το κέντρο του νευρικού κυττάρου όπου κάθε μηνύμα που περνάει από εκεί φιλτράρεται και επεξεργάζεται...ενώ οι γραμμές αποτελούν της οδούς που τα μυνήματα περνούν για να μεταφερθούν...κάθε χρώμα λογικά υποδηλώνει και διαφορετικό είδος μηνύματος προκείμενου να γίνει μια διαχώριση του τύπου της ώσης που δέχεται κάθε οδός...ότι κατάλαβες κατάλαβες αν θες πραγματικά να μάθεις ανοίξε κανά βιβλίο να διαβάσεις γιατί αποτελεί κάτι πολύπλοκο και πανέμορφο, όλοι μας εκεί μέσα κρύβουμε ένα μικρό σύμπαν όσο και αν αυτό σας ακούγετε υπερβολικό!

   1. avatar mpampis

    Ωραία...αφού λοιπόν μέσα από όλη αυτή την διαδικασία εμφανίζονται αυτά τα χρώματα (ίσως στην οθόνη ενός υπολογιστή) δε σημαίνει ότι τα έχει ο εγκέφαλος στην άρνησή του;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει