Την ικανοποίησή της για την εφαρμογή του νόμου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα εκφράζει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε.). Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, η Ε.Π.Ε. υποστηρίζει κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στον περιορισμό της εξάπλωσης και των συνεπειών του καπνίσματος στη χώρα μας.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και μία από τις πρώτες σε όλο τον κόσμο, ως προς την αναλογία των καπνιστών. Ωστόσο, στη διάρκεια του 2010, και χάρη στη σχετική εκστρατεία της Ε.Π.Ε. και του Υπουργείου Υγείας, αυξήθηκε κατά 50% η προσέλευση καπνιστών στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος σε σχέση με το 2009. Σύμφωνα με έρευνα, αντίστοιχη αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των καπνιστών που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να διακόψουν το κάπνισμα εντός του προσεχούς εξαμήνου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία αναλαμβάνει συστηματικά πρωτοβουλίες για ενημέρωση του κοινού, εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και υποστήριξη των ιατρείων διακοπής καπνίσματος που λειτουργούν στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας και στα οποία μπορεί να απευθυνθεί κάθε καπνιστής για να διακόψει το κάπνισμα.

Η Ε.Π.Ε. δηλώνει ότι θα εξακολουθήσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο την ενθάρρυνση των καπνιστών να εγκαταλείψουν τη βλαβερή συνήθεια.