Απάντηση σχετικά με το αν θεωρεί τον Γιάνη Βαρουφάκη πιθανό κυβερνητικό εταίρο ενόψει Εκλογών, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στη σχέση του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και σήμερα γραμματέα του ΜεΡΑ25:

«Πρώτα απ’ όλα εγώ διεκδικώ την ισχυρότερη δυνατή εντολή του ελληνικού λαού γιατί θέλω κυβέρνηση μακράς πνοής σταθερότηττας. Αν στηριζόμαστε στην ανοχή του 3% θα είμαστε ευεπίφοροι σε πιέσεις. Να διατηρήσουμε την αρτιμέλεια του κ. Βαρουφάκη, μην του κοπεί το χέρι. Ήμουν πρωθυπουργός και εμπιστεύτηκα τον Βαρουφάκη. Εκείνος είχε τις ίδιες εμμονές με τον Σόιμπλε. Θα ανοίξουμε ξανά συζήτηση γι αυτά;

Δεν ξέρω αν συναντήθηκε ο Μητσοτάκης με τον Βαρουφάκη, εγώ έχω πολλά χρόνια. Με ρωτήσατε αν τον συνάντησα. Οι προσωπικές μου σχέσεις με τον Βαρουφάκη από το 2015 δεν είναι στο καλύτερο σημείο. Με τον άνθρωπο που ηχογραφούσε τις συνομιλίες μας, την ώρα που εμείς προσπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα εκείνος κοίταζε να βγάλει ένα βιβλίο και ταινία για να φανεί ήρωας και να κρεμάσει τους τότε συντρόφους του ως προδότες δεν μπορεί να υπάρξει σχέση εμπιστοσύνης».

«Κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες με πρωθυπουργό είτε εμένα είτε τον Μητσοτάκη»

Ερωτώμενος σχετικά με την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να κάνει κυβέρνηση με εκείνον πρωθυπουργό αλλά και τις δηλώσεις από ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε τέτοια κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Σε εκλογές πάμε. Είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία. Με τα κόμματα που αναφερθήκατε έχουμε ανταγωνιστική σχέση. Διεκδικούμε τους ίδιους ψηφοφόρους. Υπάρχει όμως και ο ελληνικός λαός που θα δώσει την ετυμηγορία. Θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς δύναμης. Έχουμε εκλογές απλής αναλογικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απλή λογική. Το κόμμα που θα έρθει πρώτο θα έχει τον πρώτο λόγο. Το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα έχουν δυνατότητα να κάνουν κυβέρνηση. Το κρίσιμο είναι ποιος θα είναι πρώτο κόμμα. Γι αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή για να κάνουμε πράξη αυτό που αισθανόμαστε, την επιθυμία των πολλών, την αλλαγή.

Αφήστε να δούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Εγώ κατέθεσα προγραμματικές δεσμεύσεις και ζητώ να κουβεντιάσουμε γι αυτές. Ο Ανδρουλάκης επιμένει για πρόσωπα. Όποτε είχαμε μη εκλεγμένους πρωθυπουργούς δεν είχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Κυβέρνηση θα σχηματιστεί από τις κάλπες της απλής αναλογικής με το πρώτο και το τρίτο κόμμα και θα έχει πρωθυπουργό ή τον Μητσοτάκη ή εμένα».

«Με εμένα μιλάτε, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια – Ξέρουμε τι θα πει δημοσιονομική ισορροπία»

Απαντώντας σχετικά με το αν οι προτάσεις του είναι κοστολογημένες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Εμείς λέμε ότι οι επιχειρήσεις βεβαίως πρέπει να έχουν κέρδος. Αλλά να ορίσουμε ένα εύλογο ποσοστό κέρδους για την Ενέργεια. Η μέση οικογένεια τη 15η μέρα του μήνα δεν έχει εισόδημα. Η τρομακτική διεύρυνση των ανισοτήτων δεν είναι κανονικότητα.

Γιατί η Ελλάδα να έχει την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την ΕΕ; Γιατί δεν μειώνουμε στα επιτρεπτά όρια τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Αυτά που εμείς προτείνουμε δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Με εμένα μιλάτε. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Ξέρουμε τι θα πει δημοσιονομική ισορροπία, δεν είμαστε χθεσινοί. Ο Μητσοτάκης δεκαπλασίασε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρεοκόπησε τη χώρα, η Νέα Δημοκρατία τη χρεοκόπησε. Πάει πολύ να μας εγκαλεί ο Μητσοτάκης ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα δημόσια οικονομικά».

«Ο Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα»

Στη φράση του Νίκου Ανδρουλάκη περί «τυμβωρυχίας του Ανδρέα» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:
«Ο κ. Ανδρουλακης οφείλει να κατανοήσει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία. Χιλιάδες που ακολούθησαν τον Ανδρέα έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να το σεβαστεί αυτό. Αυτό καλό είναι να το θυμάται, είναι σημείο που πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει».

Ερωτώμενος σχετικά με την κριτική του Δημήτρη Κουτσούμπα που ανέφερε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με εκείνο της Νέας Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε: «Πρέπει να διδαχθούμε και από τις λάθος επιλογές της Αριστεράς στην ιστορία του κινήματος. Το «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος;» ήταν λάθος γραμμή που πλήρωσαν και το κίνημα και η χώρα. Οφείλει λοιπόν να διαβάσει λίγο την πλούσια ιστορία του ΚΚΕ. Είπε ότι η χειρότερη κυβέρνηση ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για κυβέρνηση που έβαλε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους στο Σύστημα Υγείας. Οι διαφορές είναι γνωστές αλλά υπάρχει σεβασμός».

«Έχει πέσει βόμβα στη δεξιά πολυκατοικία»

Για μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να αποκλείσει «κόμματα ανταγωνιστικά στη Νέα Δημοκρατία» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ερωτώμενος σχετικά με την τροπολογία για το «μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη».

«Όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι εξόχως ανησυχητικά. Είναι μεγάλος ο αριθμός των συνδυασμών που έχει μείνει εκτός. Έχει πέσει βόμβα στη δεξιά πολυκατοικία. Αυτά που κατέρρευσαν είναι όσα δεν είχαν δώσει υπόσχεση στήριξης στον Μητσοτάκη. Δεν έφτασαν στο σημείο να ακυρώσουν την Ελληνική Λύση. Αλλά ακύρωσαν το κόμμα του Εμφιετζόγλου, της Λατινοπούλου, του Νικολόπουλου ακόμα και εκείνο του Ευμορφίδη, κόμματα ανταγωνιστικά στη ΝΔ. Βγήκε ο επικεφαλής του Άρειου Πάγου που η κυβέρνηση του έδωσε δυνατότητα να κρίνει αν οι συνδυασμοί είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα και κατήγγειλε μεθοδεύσεις για να χειραγωγηθεί και μάλιστα με ανταλλάγματα. Νομίζαμε ότι όλα αυτά γίνονταν για το κόμμα Κασιδιάρη. Αλλά τελικά δεν ήταν γι’ αυτό.

Μετά τις καταγγελίες Τζανερίκου είχαμε και 3η τροπολογία της κυβέρνησης. Τέτοια παραβίαση της νομιμότητας και χειραγώγηση της δικαιοσύνης σε προεκλογική περίοδο δεν έχει ξαναδεί ο τόπος. Ο πρωθυπουργός που δεν δίστασε να παρακολουθεί τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων έχει αποφασίσει να κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στη διακυβέρνηση του τόπου. Η ακροδεξιά δεν νικιέται με τέτοιου τύπου διατάξεις. Γινόμαστε χορηγοί του Κασιδιάρη».

«Καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να αποδεχτεί τη συνεκμετάλλευση»

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τη λογική της συνεκμετάλλευσης τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί λογική συνεκμετάλλευσης πριν λυθεί η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Καμία δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση. Υπάρχει εθνική γραμμή που οφείλουμε να τηρήσουμε. Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η γραμμή της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία. Θα υπάρχει ηρεμία και θετική ατζέντα ή θα ξαναπιάσουμε το γαϊτανάκι της έντασης;»

«Δεν συμμερίζομαι τα όσα είπε ο Ζουράρις»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε τον χαρακτηρισμό του υποψηφίου του σχετικά με τα παιδιά που επιλέγουν τα ιδιωτικά κολέγια, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν συμμερίζομαι την έκφραση αλλά ο Ζουράρις έχει μια ιδιαιτερότητα στις εκφράσεις του. Δεν είναι σωστό να τα βάζουμε με τα παιδιά που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Η πολιτεία πρέπει να διαμορφώνει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες. Η κυβέρνηση δεν επέβαλλε την ΕΒΕ για να αυξήσει το επίπεδο των ΑΕΙ. Ο σκοπός και ο λόγος που το έκαναν ήταν γιατί με έμμεσο τρόπο ήθελαν να μειώσουν τους εισακτέους. Για να κλείσουν τμήματα και να μειώσουν δαπάνες και για να υπάρξει μια δεξαμενή πελατείας για τα ιδιωτικά κολέγια και αυτό είναι ανήθικο».