Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Πεντέλη. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης είπε στην ΕΡΤ «Καίγονται σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη».

Σπίτια στην Πεντέλη έχουν παραδοθεί στις φλόγες, καθώς το πύρινο μέτωπο κινείται με μεγάλη ταχύτητα και οι άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν εξαιρετικά θυελλώδεις.

Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως δεν υπάρχει εικόνα για πόσα σπίτια καίγονται, αλλά και για το μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί.

Ένα λεπτό πριν από τις 2 τα ξημερώματα, το 112 έστειλε νέο μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στην περιοχή της Πεντέλης και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου να εκκενώσουν προς Βριλήσσια λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, εκκενώστε τώρα προς Βριλήσσια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Ε. Λέκκας, Καθ. Γεωλογίας: Όλα θα κριθούν από την ένταση και τη φορά των ανέμων

«Οι πολλές αναζωπυρώσεις και αναφλέξεις μέσα σε ένα πολύ ρηχό περιβάλλον, που κυριαρχεί ο αέρας εντείνουν τα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη» ανέφερε χαραστηριστικά στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας.

Συνέχισε τονίζοντας ότι κομβικό σημείο αποτελεί η νέα μέρα, που θα πρέπει να οργανωθεί νέα επιχείρηση των δυνάμεων κατάσβεσης, ώστε να τεθεί η φωτιά σε έλεγχο. «Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει κανείς εάν θα υπάρξει κλιμάκωση των μετώπων μέσα στην νύχτα, αφού εξαρτάται από την ένταση και τη φορά των ανέμων, τις οποίες ευνοεί το μορφολογικό ανάγλυφο», δήλωσε επίσης ο κ. Λέκκας.

Ο Καθηγητής έκανε λόγο και για το παρελθόν της περιοχής της Πεντέλης, η οποία έχει καεί αρκετές φορές, με αποτέλεσμα να έχει αποδυναμωθεί το έδαφός της. «Οι πυρκαγιές μπορεί να είναι κατστροφικές αλλά οι πολίτες μπορούμε να κινηθούμε συλλογικά, με συγκεκριμένες δράσεις, βοηθώντας το περιβάλλον να αναπτυχθεί. Θέλει προσοχή ώστε να μην επέμβουμε στη φύση αλλά να την υποβοηθήσουμε!», είπε κλείνοντας.