Στο Athens Metropolitan Expo πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Aviation Event, στο οποίο παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για την τουριστική κίνηση και τα αεροπορικά ταξίδια, με τα τελευταία δεδομένα να δείχνουν σημαντική αύξηση.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, παρά τις νέες κρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και παρά το γεγονός ότι σημαντικές τουριστικές αγορές (όπως η Ρωσία λόγω του πολέμου και η Κίνα λόγω της Covid-19) είναι φέτος απούσες, η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καθώς και στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, βρίσκεται ήδη σχεδόν στα επίπεδα του 2019. «Είμαι πολύ ευτυχής που βλέπω ότι τα μέχρι τώρα μηνύματα είναι ιδιαιτέρως θετικά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τον Ιούνιο η κίνηση στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” έχει επανέλθει σχεδόν στο 94%, συγκριτικά με τα επίπεδα του ίδιου μήνα του 2019 και οι πτήσεις στο 97%. Εξαιρετικές είναι επίσης οι επιδόσεις και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport. Παράλληλα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον Απρίλιο, δείχνουν μία αύξηση της τάξης του 7,5% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, όσον αφορά στην ταξιδιωτική κίνηση, ενώ περιμένουμε να ανακοινωθούν και τα στοιχεία του Μαΐου», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μίλησε για τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για το μέλλον, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της βιωσιμότητας για το οποίο το υπουργείο υλοποιεί σειρά δράσεων και ειδικά στα νησιά, με στοχεχευμένες ενέργειες και τη δημιουργία τοπικών παρατηρητηρίων βιωσιμότητας. Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων και στην έμφαση που δίνεται για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού που θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.

Το 2022 θα είναι χρονιά ρεκόρ για την Αθήνα

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχαμε την ευκαιρία να επανασυστηθούμε στο διεθνές κοινό, όχι μόνο για την μοναδική ελληνική φιλοξενία, την ομορφιά της χώρας μας και βεβαίως τον σπουδαίο μας πολιτισμό αλλά και τον επαγγελματισμό μας», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας ότι το 2022 για την Αθήνα θα είναι μια χρονιά που θα σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ στον τουρισμό.

Το στοίχημα τώρα για την επόμενη μέρα, όπως επεσήμανε «είναι να προχωρήσουμε, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας σε συνεργασία, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σχεδιάσουμε τα επόμενα χρόνια και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».