Άκρως σημαντική για πολλούς λόγους θεωρείται η πολυεθνική διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2022» που θα διεξαχθεί από την επόμενη Δευτέρα 28 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου στη χώρα μας, υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Φέτος η συμμετοχή συμμαχικών δυνάμεων θα είναι πολύ μεγάλη, θέλοντας μεταξύ άλλων να καταδειχθεί η ενότητα που υπάρχει μεταξύ των κρατών που θα λάβουν μέρος, ενώ όπως τονίζουν πηγές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στο Newsbeast, αρκετοί συμμετέχοντες θέλουν αυτό τον καιρό να ασκηθούν πάνω σε ρωσικά αντιαρματικά συστήματα όπως αυτά που διαθέτει η Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι στην άσκηση θα επιστρατευτεί και το κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα K/B S-300 PMU1 που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποιονδήποτε τύπο αεροδυναμικούς στόχου καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίο μάχης πυραύλους.

Η άσκηση «Ηνίοχος 2022» θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών και σε αυτή θα συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα εκτός από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:

  • Η Γαλλία με το αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» από το οποίο θα επιχειρούν μαχητικά αεροσκάφη Rafale και αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (Airborne Early Warning – AEW) E2C Hawkeye.
  • Οι ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη F-15 και με μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper.
  • Το Ισραήλ με μαχητικά αεροσκάφη F-16, αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW) G-550 και αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού (Air – Air Refueling – AAR) B-707.
  • Η Ιταλία με μαχητικά αεροσκάφη «Tornado».
  • Η Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW139.
  • Η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ.

Επίσης, στην άσκηση θα συμμετέχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς, και με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Αυστρία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, το Κουβέιτ, η Κροατία, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία.

Η δραστηριότητα χωρίζεται στις ακόλουθες φάσεις: 1) Στη φάση προετοιμασίας που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα. 2) Στη φάση εκτέλεσης από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου, η οποία θα περιλαμβάνει:

  • Spotters Day την Δευτέρα 28 Μαρτίου, από τις 9:00 έως τις 19:00 και την Πέμπτη 31 Μαρτίου, από τις 9:00 έως τις 19:00.
  • Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) και διέλευση αεροσκαφών πάνω από την Ακρόπολη την Παρασκευή 1 Απριλίου.
  • Στη φάση αναδίπλωσης από 7 έως 10 Απριλίου.

Η άσκηση «Ηνίοχος», την οποία σχεδίασε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και διεξάγει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον φίλων, εταίρων και σύμμαχων χωρών που κάθε χρόνο αυξάνουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν, καθιστώντας την πόλο έλξης στο πεδίο ανταλλαγής πολύτιμων εμπειριών επιχειρησιακής εκπαίδευσης και αναδεικνύοντάς την ως μία από τις σημαντικότερες ασκήσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.