Ο βυθός των θαλασσών θα μας φέρει τουρίστες

Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού προωθεί το αρμόδιο υπουργείο


ΕΛΛΑΔΑ
21:14
25/11/2010
Ο βυθός των θαλασσών θα μας φέρει τουρίστες
1
loading

Η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στο πλαίσιο της προώθησης των ειδικών - εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη εργασιών συνεδρίου με θέμα «βιοποικιλότητα και καταδυτικός τουρισμός στις ελληνικές θάλασσες».

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανακοινωθούν προγράμματα που θα ενισχύουν τα θαλάσσια σπορ και θα περιλαμβάνεται σε αυτά και η κατάδυση.

Τα προγράμματα αυτά εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου. Για την εξειδίκευση των μέτρων και των δράσεων που θα αναληφθούν ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα συγκληθεί κοινή συνάντηση όλων των εμπλεκομένων με την κατάδυση φορέων, των εκπροσώπων του τουρισμού και της αυτοδιοίκησης, με τους οποίους ήδη μεμονωμένα έχουν γίνει συναντήσεις με το γραφείο του, προκειμένου να συζητηθούν συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού και ειδικότερα των καταδυτικών πάρκων.

Επίσης επεσήμανε ότι για πρώτη φορά ο καταδυτικός τουρισμός εντάχθηκε στους άξονες προτεραιότητας της τουριστικής προβολής που έχει ανακοινώσει το υπουργείο και υλοποιείται μέσω του ΕΟΤ.

Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να γίνει ένας ιδιαίτερα δημοφιλής διεθνής καταδυτικός προορισμός, αφού διαθέτει τεράστια ακτογραμμή, χιλιάδες νησιά, βραχονησίδες και υφάλους εξαιρετικά ενδιαφέροντα υποβρύχια τοπία, θερμά και φιλικά νερά όλο το χρόνο, αποτελώντας έναν ελκυστικό καταδυτικό προορισμό.

Αναφερόμενος στις υποδομές που υπάρχουν για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού ο κ. Νικητιάδης είπε ότι στην Ελλάδα έχουμε εν ενεργεία περισσότερες από 200 άδειες για καταδυτικά κέντρα-σχολές ενώ υπάρχουν δύο θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, τα θαλάσσια πάρκα Ζακύνθου και Αλοννήσου.

Ακόμη, υπάρχουν πολλές περιοχές με ναυάγια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου και νεώτερα, που μπορούν να αναδειχθούν σε επισκέψιμους τόπους για τους αυτοδύτες. Ειδικά ανέφερε τα ναυάγια πολεμικών πλοίων στη Λέρο (γνωστό το αντιτορπιλικό ΟΛΓΑ) και βεβαίως την πολυετή ιστορία και παράδοση των καλύμνιων σφουγγαράδων που είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο.

Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των ευρωπαίων αυτοδυτών σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες του 2006-2007 της European Recreational Scuba Training Council, έχει κάθε χρόνο αυξητική τάση ξεπερνώντας ήδη τον αριθμό των 3,5 εκατ. από τους οποίους εκτιμάται ότι το 70% επιλέγει Μεσογειακούς προορισμούς.

Ταυτοχρόνως η ενασχόληση με τις καταδύσεις απευθύνεται σε ένα σχετικώς εύρωστο οικονομικό κοινό. Η ετήσια δαπάνη υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, καθώς περισσότεροι από 800 χιλιάδες ευρωπαίοι αυτοδύτες πραγματοποιούν ένα ταξίδι με 7 έως 10 διανυκτερεύσεις κάθε χρόνο, Επιπλέον εκτιμάται ότι δαπανούν στο ταξίδι αυτό περισσότερα από 400 ευρώ την ημέρα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar koula

    καλα αυτοι ζουν στον κοσμο τους

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει