Όλοι μας έχουμε πετάξει φαγητό στα σκουπίδια, είτε γιατί μαγειρέψαμε περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται, είτε το ξεχάσαμε για πολλές μέρες στο ψυγείο ή απλά δεν πεινούσαμε τόσο. Όποτε συμβαίνει αυτό πιθανότατα ακούμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, μία φωνή να μας λέει ότι “δεν κάνει να πετάμε φαγητό”. Είτε μας το έλεγε η μητέρα μας όταν ήμασταν μικροί, είτε απλά το καταλάβαμε οι ίδιοι στην πορεία, αυτή η ενοχή που νιώθουμε όταν πετάμε φαγητό είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Αυτό σημαίνει ότι κατανοούμε ότι είναι πολύ βασικό αγαθό που δεν έχουν δυστυχώς όλοι την πολυτέλεια να αποκτήσουν. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα που μπορεί να πετάξουμε θα μπορούσε να ήταν πολύ σημαντική για κάποιον συνάνθρωπό μας.

Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας, 1 δις ανθρώπων παγκοσμίως υποσιτίζονται. Παράλληλα, το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια και 690 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε διατροφικά αγαθά. H σπατάλη τροφίμων αποτελεί τεράστιο πρόβλημα που υπολογίζεται σε 1 τρισ. δολάρια. Τα νούμερα παραμένουν υψηλά και σε εθνικό επίπεδο καθώς ο κάθε ένας από εμάς πετάει στα σκουπίδια 98 κιλά τρόφιμα το χρόνο.

Όταν κάνουμε λόγο για σπατάλη τροφίμων μιλάμε στην ουσία για δύο είδη σπατάλης. Η μία είναι η απώλεια τροφής, που είναι και η μεγαλύτερη, καθώς αφορά ποσότητες τροφής που «χάνονται» στα διάφορα στάδια παραγωγής, πχ στις καλλιέργειες, στη μεταφορά των τροφίμων, κ.α.

Η δεύτερη αφορά τρόφιμα που απορρίπτονται από τους λιανοπωλητές λόγω χρώματος ή εμφάνισης καθώς και τρόφιμα που πετιούνται στα σκουπίδια από τους καταναλωτές. Παραδείγματα τέτοιας σπατάλης αποτελούν το μισοφαγωμένο γεύμα που έχει μείνει στο πιάτο σε ένα εστιατόριο, καθώς και υπολείμματα φαγητού από την προετοιμασία ενός γεύματος στο σπίτι.

Και αν τα νούμερα ήταν ήδη ανησυχητικά τα πράγματα έγιναν χειρότερα στη διάρκεια της πανδημίας. Οι περιορισμοί στις κινήσεις και τα μέτρα καραντίνας που προκαλούνται από την πανδημία του COVID-19 έχουν αυξήσει τα επίπεδα απώλειας τροφής και σπατάλης σε όλο τον κόσμο.

Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα του τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε αυτή την εικόνα. Καθώς η σπατάλη τροφίμων έχει γίνει για τους περισσότερους από εμάς μία καθημερινή συνήθεια, πρώτα από όλα θα πρέπει  να αλλάξουμε κάποιες από τις καθημερινές μας συνήθειες. Θα πρέπει να μάθουμε να μην αγοράζουμε τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά που δεν έχουμε άμεσα ανάγκη και να μαγειρεύουμε την ποσότητα φαγητού που χρειαζόμαστε πραγματικά. Επίσης, υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορούμε να βρούμε οι οποίες και χρησιμοποιούν ως συστατικά μέρος των φαγητών που δεν έχουμε καταναλώσει. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι οι φλούδες των φρούτων που αντί να τις πετάξουμε μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μαρμελάδες, γλυκό του κουταλιού ή να τις χρησιμοποιήσουμε σε άλλα πιάτα ζαχαρωμένες ή αποξηραμένες.

Σε αυτό το πλαίσιο με αίσθημα ευθύνης, εταιρικής υπευθυνότητας και σεβασμό στον άνθρωπο την κοινωνία και το περιβάλλον, ο Γρηγόρης υλοποιεί διάφορες δράσεις για το μηδενισμό της σπατάλης τροφίμων.

Κάθε μέρα τα καταστήματα Γρηγόρης ψήνουν πεντανόστιμες πίτες και ετοιμάζουν φρέσκες σαλάτες και απολαυστικά σάντουιτς με εκλεκτές πρώτες ύλες για όλους εμάς που τα επισκεπτόμαστε. Στο τέλος της ημέρας ό,τι προϊόντα δεν έχουν πουληθεί προσφέρονται σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη. Με αυτό τον τρόπο, από τη μία υπάρχει πάντα φρεσκοφτιαγμένο ή φρεσκοψημένο προϊόν για τους πελάτες και από την άλλη προσφέρεται, με πολλή αγάπη, ό,τι δεν έχει πουληθεί μέσα στην ημέρα για κοινωφελείς σκοπούς.  Με αυτό τον τρόπο ο Γρηγόρης εκτιμά ότι κάθε χρόνο από τα καταστήματά του προσφέρονται πάνω από 1.500.000 μερίδες φαγητού, με κάθε κατάστημα να διαθέτει περισσότερες από 5.000 μερίδες ετησίως

Επίσης, ο Γρηγόρης έχει συνάψει εδώ και χρόνια μία πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», προσφέροντας καθημερινά τρόφιμα σε κοινωφελείς φορείς.

Η Ντία Χωραφά, εκ μέρους της ομάδας του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, χαρακτηριστικά αναφέρει: «Από το 2013 έχουμε την τιμή και χαρά να συνεργαζόμαστε με την Γρηγόρης, ένθερμο και έμπρακτο υποστηρικτή του έργου του Μπορούμε και του μηνύματός μας «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη». Τόσο η εταιρεία όσο και καταστήματα Γρηγόρης, ως μέλη του δικτύου «Διάσωσης & Προσφοράς Τροφίμων» του Μπορούμε, προσφέρουν τα πλεονάσματα τροφίμων και μερίδων αντίστοιχα σε κοινωφελείς φορείς για την επισιτιστική στήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Η αξιοποίηση των πλεονασμάτων τροφίμων με τον βέλτιστο αυτό τρόπο έχει σημαντικό κοινωνικό, και παράλληλα περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Τους ευχαριστούμε που βρίσκονται σταθερά δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζοντας έμπρακτα την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, καθώς επίσης συμβάλλοντας στην ευρύτερη διάδοση του μηνύματος με στόχο όλοι να γίνουμε μέρος της λύσης»

Προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους καρπούς αυτής της προσπάθειας, ο Γρηγόρης είναι ενεργό μέλος της «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» από την έναρξή της, συμβάλλοντας στον κοινό στόχο που είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η ανάληψη δράσεων από όλους.  Από την κάθε επιχείρηση, την κάθε βιομηχανία και το κάθε νοικοκυριό.

Σύμφωνα με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 50%, μέχρι το 2030. Γεγονός που υποδηλώνει ότι ο καθένας μας θα πρέπει να αναλάβει δράσεις και να αλλάξει την καθημερινότητα του έτσι ώστε ο μηδενισμός της σπατάλης να μας γίνει συνήθεια!