Ο Κεφαλλονίτης Γεράσιμος Αρσένης γεννήθηκε στο Αργοστόλι και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αργότερα, συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο MIT και συγκεκριμένα στις οικονομικές επιστήμες. Έμεινε για κάποια χρόνια στο εξωτερικό αφού δούλεψε ως οικονομολόγος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη.

Διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι για δύο χρόνια και Διευθυντής στον Οργανισμό του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη από το 1967 έως το 1980. Παράλληλα συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ.

Το 1981 μετακόμισε στην Ελλάδα και ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμμα της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου. Διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος).

Στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπήκε το 1982. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας. Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης. Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες ανά την Ελλάδα. Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο απέτυχε εκλογικά. Στο ΠΑΣΟΚ επέστρεψε το 1989 και τέσσερα χρόνια μετά, με την επιστροφή του στη Χαριλάου Τρικούπη, ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας μέχρι το 1996.

Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη. Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν αυτός που θεωρούνταν πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την εποχή, παρά την παλαιότερη διαφωνία τους: τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Σημίτη. Οι μεταρρυθμίσεις του ήταν αμφιλεγόμενες και προκάλεσαν κύμα καταλήψεων από μαθητές λυκείου, αλλά πολλές από αυτές τελικά υιοθετήθηκαν και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Το 2000 τον αντικατέστησε ο Πέτρος Ευθυμίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέλαβε την βουλευτική έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών μετά την παραίτηση του τελευταίου.

Αυτή την περίοδο ο Γεράσιμος Αρσένης, όπως λένε άνθρωποι που τον ξέρουν, μπορεί να απέχει από την ενεργό πολιτική, όμως, φροντίζει μέσω της θέσης του ως αντιπροέδρου στο Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να ασκεί πολιτική και κριτική μάλιστα στις πολιτικές που ακολουθούνται. Μιλά σε εκδηλώσεις, καταφέρεται σε κυβερνητικές πρακτικές ενώ φροντίζει ανελλιπώς να ενημερώνεται για ό,τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Καταδικάζει μάλιστα πολλές από τις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση και μέσω των διαλέξεών του φροντίζει να το δείχνει με τον πιο έμπρακτο τρόπο. Άλλωστε, προέρχεται από πολιτική οικογένεια με μεγάλη εμπειρία και δεν φροντίζει να το κρύβει. Λίγοι ξέρουν, παρά τα όσα έχουν ειπωθεί, αν ο Γεράσιμος Αρσένης θα ήθελε να γυρίσει στην ενεργό πολιτική. Κι αυτό είναι κάτι που φροντίζει να κρύβει καλά.

Προς το παρόν, λένε οι ίδιοι άνθρωποι, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να προασπίζεται τα δικαιώματα του ανθρώπου, για τα οποία μάλιστα βρίσκεται και στη θέση του αντιπροέδρου του ΙΜΔΑ. Στον ελεύθερό του χρόνο ο Γεράσιμος Αρσένης φροντίζει να διαβάζει και να βρίσκεται με την οικογένειά του, με την οποία περνά όμορφες στιγμές.

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.