Τα πλαστικά μιας χρήσης που δεν θα πωλούνται στην αγορά τον Ιούλιο του 2021

Βαριές οι καμπάνες στους παραβάτες


ΕΛΛΑΔΑ
7:51
01/07/2020
Τα πλαστικά μιας χρήσης που δεν θα πωλούνται στην αγορά τον Ιούλιο του 2021
9
loading

Την πλάτη στα πλαστικά μίας χρήσης γυρνάει η Ελλάδα εναρμονιζόμενη με την κοινοτική οδηγία. Έτσι από τον Ιούλιο του 2021 θα απαγόρευεται η διάθεση στην αγορά 10 προϊόντων.

Αυτά είναι: Μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες και κυπελάκια ποτών από φελιζόλ, περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά)

Για όσα προϊόντα απαγορεύονται θα υπάρχουν και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, ενώ η απαγόρευση θα ξεκινήσει 6 μήνες νωρίτερα για τον δημόσιο τομέα.

Οι κυρώσεις

Στο νομοσχέδιο για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, που παρουσίασε χθες (30.06) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάστηκαν και οι αντίστοιχες κυρώσεις.

 • Στον παραγωγό –1% επί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμενο έτος
 • Στην επιχείρηση εστίασης: 5€ανά τεμάχιο προϊόντος που διέθεσε στην αγορά (ελάχιστο πρόστιμο 500€)

Για τη μη απόδοση της Εισφοράς από τα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων:

 • Στην επιχείρηση εστίασης – 200 έως 5000€ ανά παράβαση και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιασμός (όπως και στην πλαστική σακούλα)

Για τη διάθεση προϊόντων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές σχεδιασμού για ανακυκλωμένο περιεχόμενο:

Στον παραγωγό - 1% επί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμενο έτος

Μεταξύ άλλων το θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.

Επιπλέον, προβλέπεται επανασχεδιασμός των προϊόντων, που αφορά τις πλαστικές φιάλες και τους περιέκτες ποτών. Ειδικότερα, τίθεται υποχρεωτικός στόχος χωριστής συλλογής των πλαστικών μπουκαλιών 77% το 2025 και 90% το 20230.

Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εφαρμογή ενός συστήματος επιστροφής εγγύησης στον πολίτη.

Παράλληλα, υπάρχουν νέες προδιαγραφές για τα προϊόντα αυτά.

Όλα τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα στα μπουκάλια τους μέχρι το 2024, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται από 25% ανακυκλωμένο περιεχόμενο το 2025 και από 30% αντίστοιχα το 20230. Για να διασφαλιστεί ότι όλοι συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις για το ανακυκλωμένο περιεχόμενο εισάγεται το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 15343.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Τα παραδοσιακα

  Θα επανέλθουμε στα σκευή πολλών χρήσεων με οτι χρησιμοποιούμε στη κουζίνα τού σπιτιού μας δηλαδή γυαλί και ανοξειδωτα σε πολλά χρώματα και σχέδια.

 2. avatar Κοροϊδία ολκής..

  Σε ολόκληρη την Ευρώπη ο καφές κοστίζει 2 με 3 φορές ΛΙΓΟΤΕΡΟ απ\'ότι στην χώρα μας, αφού φρόντισαν και την κατάντησαν τσιφλίκι τους οι πολιτικοί ταγοί, πλέον ΔΕΝ υπολογίζουν τίποτα!
  Και όλα αυτά δήθεν για το καλό μας, την στιγμή που θα σε αναγκάζουν να πληρώνεις και 5 ευρώ έναν καφέ.. όμως τότε θα είναι πολύ αργά πλέον.
  Η προσπάθειες άμβλυνσης των εντυπώσεων μέσα απο την προπαγάνδα τους, οτι αυτοί σκέφτονται μόνο το περιβάλλον, έχει καταντήσει προβλέψιμη και αποκρουστική ..
  Ας εκπαιδεύσουν πρώτα σταδιακά τους πολίτες και ας συνομιλήσουν μαζί τους να οριστεί χρονοδιάγραμμα με μετακύληση του κόστους παραγωγής και με μειωμένο το φπα..
  Όχι όμως άλλες απειλές και τελεσίγραφα απ\'΄τα υπουργεία τους!!
  .. και όχι άλλα βάρη στην πλάτη τους.. στα μόνιμα κορόϊδα τους..!

  1. avatar Giorgis

   Σταματάς να αγοράζεις καφέ απ\'έξω. Problem solved που λένε κι οι Αμερικάνοι.

 3. avatar gr 13600

  αντίστοιχα το 20230 !!!!!!

 4. avatar gr 13600

  αντίστοιχα το 20230

 5. avatar Δυστυχησμενε

  Έλληνα,θα σε υποχρεώνουν να πληρώνεις 4 φορές πάνω το καφέ απ\'ότι σε όλο τον κόσμο.Για σένα γινοντε όλα.Τερμα ο καφές στο χέρι.

  1. avatar Giorgis

   Ναι, όλος ο πλανήτης τον Έλληνα έχει στόχο.

  2. avatar Απάντηση σε: Δυστυχησμενε

   Φίλε μάλλον δεν έχεις φύγει ποτέ απο την Ελλάδα

   1. avatar Στη Ρώμη που πήγα 3 φορές

    Δεν ξεπερνάει πουθενά το 1.20 ευρώ.Στη Σκωτία 1.5 λίρα ο ποιο ακριβός.Για κάτι τέτοιους σαν και σένα, υπάρχει και το ίντερνετ.Μπες και δες.Τελειωσε η τυφλή προπαγάνδα σας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει