Διεθνής Αμνηστία σε Ελλάδα: Δώστε δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας στους αιτούντες άσυλο

Κάλεσε τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν αμέσως δράση


ΕΛΛΑΔΑ
18:08
14/10/2019
Διεθνής Αμνηστία σε Ελλάδα: Δώστε δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας στους αιτούντες άσυλο
50
loading

Τη διασφάλιση της πρόσβασης σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας για τους αιτούντες άσυλο, τα ασυνόδευτα παιδιά και τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών ζητάει η Διεθνής Αμνηστία.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, μέχρι σήμερα πολλοί αιτούντες άσυλο αντιμετώπιζαν εμπόδια στην πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, επειδή δεν μπορούσαν να πάρουν ΑΜΚΑ. Η διοίκηση, επίσης, δεν έχει προχωρήσει με την ενεργοποίηση του συστήματος της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Ασθενούς, που αφορούσε τους ευάλωτους που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για έκδοση ΑΜΚΑ.

Τα διοικητικά εμπόδια, συνεχίζει η Διεθνής Αμνηστία, «έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά τις 11 Ιουλίου 2019, όταν το υπουργείο Εργασίας απέσυρε την εγκύκλιο που ρύθμιζε την απόδοση του ΑΜΚΑ σε μη-Έλληνες υπηκόους. Μετά την απόσυρση της εγκυκλίου, δεν τέθηκε σε λειτουργία καμία διαδικασία για την απόδοση αριθμών ΑΜΚΑ στους αιτούντες/ούσες άσυλο και τα ασυνόδευτα παιδιά».

Η Διεθνής Αμνηστία «γνωρίζει αρκετές περιπτώσεις στην Αθήνα και τα νησιά με υψηλά νούμερα αιτούντων/ουσών άσυλο, όπου οι εργαζόμενοι/ες στην υγεία προσπάθησαν να βοηθήσουν και παρείχαν περίθαλψη σε αιτούντες/ούσες άσυλο ακόμα και αν δεν είχαν ΑΜΚΑ. Ωστόσο, αυτοί οι εργαζόμενοι/ες στην υγεία ανέδειξαν τους τρόπους με τους οποίους, ακόμα και σε αυτές τις καταστάσεις, οι ασθενείς θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην πρόσβαση σε τακτική φαρμακευτική αγωγή χωρίς οικονομικό κόστος, έχοντας ΑΜΚΑ».

Ως παράδειγμα αναφέρει μία γυναίκα και έναν άνδρα αιτούντες άσυλο που ζουν με τον ιό HIV και οι οποίοι νοσηλεύονται σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Αθήνα. Αν τα άτομα αυτά λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά τους φάρμακα, καθώς δεν μπόρεσαν να πάρουν ΑΜΚΑ.

Η οργάνωση υπενθυμίζει ότι «η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι απλώς μη συμβατή με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, αλλά επίσης δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της χώρας σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν αμέσως δράση, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι αιτούντες/ούσες άσυλο, τα ασυνόδευτα παιδιά και τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και των οποίων οι γονείς βρίσκονται υπό παράτυπο καθεστώς, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε συμφωνία με την εθνική νομοθεσία και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

50
σχόλια
  1. avatar Nemesis

    Απάντηση προς διεθνή αμνηστία: ως χώρα που χρεοκόπησε δεν έχουμε τους πόρους για να γίνει αυτό που ζητάτε.δωστε 10δις να φτιάξουμε τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας και μετά το ξανασυζηταμε.

    1. avatar Rte

      Όχι να δώσουν λεφτά και να μείνουν εδώ. Να τους πάρουν αυτοί και να τους δώσουν και σπίτια κι ό,τι θέλουν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει