«Το σήμα σου είναι όσα λένε οι άλλοι για σένα, όταν λείπεις από το δωμάτιο».

Η έκφραση αυτή του Jeff Bezos, του διευθύνοντος συμβούλου και ιδρυτή της Amazon συμπυκνώνει, με απλά λόγια, την τεράστια σημασία των εμπορικών σημάτων στη σύγχρονη οικονομία.

Το εμπορικό σήμα ή άλλως το brand ή logo της επιχείρησής σας είναι αυτό που διαφοροποιεί αποτελεσματικά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της από μία άλλη.

Επιτρέπει τη δημιουργία μιας εταιρικής ταυτότητας, διευκολύνοντας το κοινό στο οποίο απευθύνεστε να επιλέξει ανάμεσα σε όμοια ή παρόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες, ενώ τονώνει ταυτόχρονα τον ανταγωνισμό.

Πέρα από την οικονομική του λειτουργία, το brand της επιχείρησής σας αποτελεί μια εγγύηση ποιότητας για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που το φέρουν και δημιουργεί πίστη στην επιχείρησή σας.

Το brand σας είναι η υπόσχεση σας στον πελάτη

Ακόμη, προκαλεί συναισθήματα και προωθεί μηνύματα στο καταναλωτικό κοινό, το οποίο αντικρίζοντας το σήμα δεν βλέπει απλά ένα όνομα, αλλά μια υπόσχεση.

Το σήμα της επιχείρησής σας γίνεται ως εκ τούτου, σύμβολο της εμπορικής επιτυχίας των προϊόντων ή υπηρεσιών που προσφέρετε, προκαλώντας στους δυνητικούς σας πελάτες μια ευνοϊκή προδιάθεση ώστε να την προτιμήσουν.

Το σήμα ασκεί μια ευρύτερη ακτινοβολία στην αγορά και έλξη, δημιουργώντας στους πελάτες σας μια αίσθηση κύρους.

Για το λόγο αυτό, αποτελεί το ισχυρότερο διαφημιστικό μέσο στην εργαλειοθήκη της επιχείρησής σας και η επίδρασή του στην λήψη καταναλωτικών ή επενδυτικών αποφάσεων είναι καθοριστική.

Κυρίως, όμως, τα σήματα έχουν μια δική τους αυτοτελή αξία, η οποία συχνά μπορεί να είναι μεγαλύτερη και από την αξία της ίδιας της επιχείρησης.

Το πολυτιμότερο άυλο περιουσιακό αγαθό

Ακόμα και αν τα υπόλοιπα στοιχεία της επιχείρησης, όπως τα έπιπλα ή τα μηχανήματα υφίστανται φθορά, το σήμα είναι αυτό που αντανακλά την υπεραξία της επιχείρησή σας: ιδέες, η διαφήμιση μέσω του ονόματος, η φήμη και η πελατεία, στοιχεία που θα κρίνουν πόσο κερδοφόρα είναι η επιχείρηση.

Αυτό αποδεικνύεται, από το γεγονός ότι το σήμα ως περιουσιακό στοιχείο μπορεί εκ του νόμου να μεταβιβαστεί με καταβολή τιμήματος, ανάλογου της δύναμης του σήματος ή να παραχωρηθεί με άδεια χρήσης σε κάποιον τρίτο, πάλι με ανάλογη αμοιβή.

Εξασφαλίστε τη μοναδικότητα του brand σας

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι η κατοχύρωση του εμπορικού σήματος είναι ζωτικής σημασίας για εσάς. Εξίσου σημαντικό είναι η κατοχύρωση να γίνεται από δικηγόρους που ειδικεύονται στο δίκαιο σημάτων, καθώς οι προϋποθέσεις του νόμου για να γίνει δεκτό ένα σήμα είναι αυστηρές και τα ποσοστά απόρριψης τους, υψηλά.

Κατοχυρώνοντας το σήμα της επιχείρησής σας, μπορείτε να εξαναγκάσετε νομικά οποιονδήποτε να μη χρησιμοποιεί όμοιες ή παρόμοιες ενδείξεις για όμοια ή παρόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρετε, αλλά και να προστατευτείτε από αθέμιτες πρακτικές τρίτων.

Όταν το σήμα σας έχει αποκτήσει φήμη και τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες της επιχείρησής σας έχουν αποκτήσει δύναμη στην αγορά μπορεί κάποιος τρίτος, ενίοτε ακόμα και από τον κύκλο της επιχείρησης, να «προλάβει» την κατοχύρωση του σήματός σας, καθώς ισχύει η αρχή της χρονικής προτεραιότητας.

Έστω, δηλαδή, ότι η επιχείρησή σας δραστηριοποιείται χωρίς να έχετε κατοχυρώσει νομικά το brand σας και το κατοχυρώνει πρώτα κάποιος τρίτος.

Αυτός θα καρπωθεί όλα τα περιουσιακά οφέλη που συνοδεύουν το σήμα, τα οποία είναι ανάλογα της φήμης του, όπως η πελατεία που έχετε με κόπο αποκτήσει, η οποία ακολουθεί το όνομα και την εικόνα, η προτίμηση του κοινού για το προϊόν κλπ, αποκτώντας μεγάλο προβάδισμα στην αγορά.

Μην αφήνετε απροστάτευτο το δημιούργημά σας

Για τους λόγους αυτούς, στην SLBL αναλαμβάνουν την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος των επιχείρησής σας, έχοντας προσήλωση στις ιδιαιτερότητες του δικαίου των σημάτων και στην πραγματικότητα που περιγράφεται ανωτέρω.

Σε αυτό βοηθάει η εξειδικευμένη ομάδα της SLBL, που αποτελείται από οικονομολόγους, νομικούς, γραφίστες και άλλες ειδικότητες και έχει ως στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σε κόστος που ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα της «διπλανής» επιχείρησης, και όχι μόνο.

Πληροφορίες

Γραφείο Πειραιά

Κολοκοτρώνη 126, Πειραιάς, 18535

+30 2152159717

Γραφείο Χολαργού

Μέτωνος 58, Χολαργός, 15561

+30 2152159219

[email protected]

slbl.gr

 SLBL