Οι βροχές, οι χιονοπτώσεις, η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και οι πολύ ισχυροί άνεμοι θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού για τους εκδρομείς του τριημέρου των Φώτων.

Μπορεί η απότομη επιδείνωση του καιρού να είναι σύμμαχος για τους λάτρεις του χιονιού και του σκι, όχι όμως για εκείνους που πρόκειται να ταξιδεύσουν στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Οι εκδρομείς θα πρέπει να πάρουν ιδιαίτερες προφυλάξεις στο οδικό δίκτυο, ενώ υπάρχει πιθανότητα να πέσει και χαλάζι.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με αφορμή την έκδοση δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ δίνει στους ταξιδιώτες τις ακόλουθες συμβουλές:

1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο που θα χρησιμοποιήσουν

2. Να προγραμματίσουν τη μετακίνηση τους με βάση τον καιρό και όχι τη στιγμή που τα φαινόμενα είναι σε έξαρση

3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

4. Να ελέγξουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού ταξιδέψουν.

5. Να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα τεχνικά εργαλεία για τα οχήματά τους.

6. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους συγγενείς τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινηθούν στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

7. Να μην εγκαταλείπουν τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου αυτό τους ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων.

8. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών.

9. Να μην αγγίζουν ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος.

10. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό.

Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τρίτη, αλλά με διατήρηση των χαμηλών θερμοκρασιών.