Στο δήμο Βέροιας παραπέμπεται το θέμα της ευθύνης υλοποίησης της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων Ημαθίας, που συζητήθηκε σε κλίμα αντιπαράθεσης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Την εισήγηση έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης ζητώντας να μεταβιβαστεί στην Περιφέρεια η ευθύνη καθώς ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ημαθίας δεν διαθέτει την απαραίτητη διαχειριστική επάρκεια προκειμένου να εκτελέσει το έργο.

Ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης ζήτησε να πληροφορηθεί αν ο Δήμος Βέροιας, στα όρια του οποίου σχεδιάζεται η δημιουργία της μονάδας, διαθέτει την απαραίτητη διαχειριστική επάρκεια ώστε να αναλάβει εκείνος την υλοποίηση του έργου. Μόλις έλαβε θετική απάντηση, ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και να παραπεμφθεί στο Δήμο Βέροιας, όπως κι έγινε.

Η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων αναμένεται να δημιουργηθεί σε χώρο εντός των διοικητικών ορίων του πρώην Δήμου Μακεδονίδος στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Φράγματος Αλιάκμονα-Πολυδενδρίου. Η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης έχει προκαλέσει επί σειρά ετών αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, λόγω της εγγύτητας στον ποταμό Αλιάκμονα, από όπου υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη, αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Καραπαναγιωτίδη, το έργο είναι αναγκαίο, καθώς από τον Ιούνιο του 2011 τα απορρίμματα του νομού μεταφέρονται στους γειτονικούς νομούς της Κοζάνης και της Πέλλας. Αυτό συνεπάγεται αυξημένο κόστος για τους πολίτες, καθώς έπρεπε να σταματήσει η λειτουργία της υφιστάμενης χωματερής, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Αλιάκμονα, όπου κατέληγαν μέχρι τότε τα σκουπίδια.

Από την άλλη πλευρά, σοβαρές επιφυλάξεις για την κατασκευή του έργου στη συγκεκριμένη τοποθεσία εκφράζει η Περιφερειακή Σύμβουλος Ημαθίας Γεωργία Μπατσαρά, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε απόσταση 1700 μέτρων, σε ευθεία γραμμή από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Αναφέρει επίσης ότι τμήμα της ανήκει σε προστατευόμενη περιοχή Natura, ενώ η περιοχή βρίσκεται σε απόσταση 100 μόλις μέτρων πάνω από τον Αλιάκμονα κι επισημαίνει ότι έχουν υποβληθεί για το θέμα ενστάσεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.