Στη διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου ΙΚΑ ΕΤΑΜ και ΟΓΑ συμμετέχει η Εθνική Τράπεζα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, η διαδικασία αφορά στο αμειβόμενο προσωπικό, το οποίο καλύπτεται από την ασφάλιση των Ταμείων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και Ο.Γ.Α. και απασχολείται στις παρακάτω, ενδεικτικά αναφερόμενες, κατηγορίες:

Οικιακές εργασίες, Κηπουρικές εργασίες, Μικροεπισκευαστικές μη οικοδομικές εργασίες, Ιδιαίτερα μαθήματα κατ΄οίκον, Φύλαξη/Μεταφορά παιδιών, Φροντίδα προσώπων που χρήζουν βοήθειας, Εργαζόμενοι σε Σ.Υ.Δ./Ιδρύματα, Αισθητική/Κομμωτική, Περιποίηση / Νοσηλευτική φροντίδα, Φυσικοθεραπεία /Συνοδεία εκτός οικίας, Εργάτες Γής (αγρότες).

Το Εργόσημο είναι ένα κουπόνι, η έκδοση του οποίου αντικαθιστά, κατά τρόπο αποκλειστικό, την αποζημίωση των ως άνω απασχολούμενων με οποιαδήποτε απευθείας δοσοληψία χρηματικής φύσης ενώ κατά την εξαργύρωσή του παρακρατείται μέρος της αναγραφόμενης αξίας έναντι ασφαλιστικών εισφορών και αποδίδεται στον Ασφαλιστικό Φορέα κάλυψης του απασχολούμενου (20% υπέρ ΙΚΑ και 10% υπέρ ΟΓΑ).

Η έκδοση και εξαργύρωση εργοσήμου εξυπηρετείται στο σύνολο του Δικτύου των 560 Καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας σε όλη τη χώρα. Η διαδικασία διενεργείται ανέξοδα για το κοινό, όπως άλλωστε ανέξοδα διενεργείται από την Εθνική Τράπεζα και η κατάθεση εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ. Σημειώνεται ότι προς το παρόν η διαδικασία εξαργύρωσης εργοσήμου γίνεται μόνο από την Τράπεζα στην οποία έχει εκδοθεί.

Οι εργοδότες, προσερχόμενοι στην τράπεζα για την έκδοση του Εργοσήμου θα πρέπει να προσκομίζουν το Δελτίο Ταυτότητας, το ΑΦΜ τους και τον ΑΜΚΑ τους. Σε περίπτωση που επιλέξουν εξαργύρωση του Εργοσήμου σε πίστωση λογαριασμού του εργαζόμενου θα πρέπει επίσης να προσκομίζουν και τον ΑΜΚΑ του εργαζόμενου. Σε περίπτωση εξαργύρωσης με μετρητά, ο ΑΜΚΑ εργαζόμενου προσκομίζεται από τον εργαζόμενο, κατά τη στιγμή της εξαργύρωσης.

Η Εθνική Τράπεζα παρέχει τη δυνατότητα Έκδοσης και Εξαργύρωσης Εργοσήμου ακόμα και στην περίπτωση που δεν επιβεβαιωθεί μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος η ταύτιση Ονοματεπωνύμου και ΑΜΚΑ του εργοδότη ή του εργαζόμενου εφόσον ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος προσκομίσει στην Τράπεζα επίσημο έγγραφο πιστοποίησης του ΑΜΚΑ.

Επίσημο έγγραφο πιστοποίησης του ΑΜΚΑ είναι η Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης, το βιβλιάριο υγείας ή επίσημο έγγραφο που έχει χορηγηθεί από τα ΚΕΠ ή από Φορέα Ασφάλισης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.