Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται να κρίνει αν στο πλαίσιο της αναλογικότητας μπορεί το Ανώτατο Δικαστήριο να ελέγχει το ύψος της  αποζημίωσης που έχει επιδικαστεί λόγω ηθικής βλάβης.

Η μικρή Ολομέλεια του Δικαστηρίου αποφάσισε ότι μπορεί να παρεμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις που η αποζημίωση η οποία επιδικάζεται από το Εφετείο είναι υπερβολικά μεγάλη ή υπερβολικά μικρή.

Συγκεκριμένα, οι  αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν ότι η κρίση του Εφετείου ως προς το ύψος της αποζημίωσης  για ηθική βλάβη  πρέπει να μην παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, ούτε «να υπερβαίνει τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειας, που αποτελεί, γενική αρχή του δικαίου».

Το  θέμα απασχολεί το δικαστήριο εδώ και αρκετά χρόνια καθώς υπάρχουν αντίθετες αποφάσεις. Έτσι, λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος τον τελευταίο λόγο θα έχει η μεγάλη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με εισηγήσεις τους, τόσο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, όσο και ο αρεοπαγίτης Μιχαήλ Αυγουλέας, έχουν υποστηρίξει  πως ο Άρειος Πάγος μπορεί να ελέγχει εάν το ύψος της  αποζημίωσης που έχει επιδικαστεί λόγω ηθικής βλάβης είναι δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό, τηρουμένης της αρχή της αναλογικότητας.