Τα γραπτά του Πλάτωνα περιγράφουν έναν προηγμένο πολιτισμό που έχτισε μεγαλοπρεπείς ναούς και τεράστια λιμενικά τείχη προτού καταποντιστεί από τη θάλασσα πριν από περίπου 11.600 χρόνια. Τώρα, ένας αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι βρήκε την Ατλαντίδα μόλις δύο μίλια από την ακτή της Κάντιθ στην Ισπανία.

Ενώ πολλοί επιστήμονες θεωρούν την Ατλαντίδα μύθο, ο Michael Donnellan δήλωσε πως η χαμένη πόλη είναι πραγματική και έχει το υποβρύχιο υλικό για να το αποδείξει. Ο Donnellan έκανε αυτή τη σημαντική ανακοίνωση στο συνέδριο Cosmic Summit στη Βόρεια Καρολίνα, ένα φόρουμ αφιερωμένο στην εναλλακτική ιστορία, όπου παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του.

Ο αρχαιολόγος αφιέρωσε οκτώ χρόνια στη διερεύνηση της ακτής της Κάντιθ με χρήση σόναρ και LiDAR και τελικά ανακάλυψε «μακριές, γραμμικές κατασκευές» χαραγμένες στον βυθό, που σχηματίζουν μια σειρά από «τεράστια κυκλικά τείχη», το καθένα με ύψος πάνω από 6 μέτρα, διατεταγμένα με οργανωμένο τρόπο. Το εξωτερικό τείχος έφερε τη μεγαλύτερη ζημιά, σαν να είχε χτυπηθεί από ένα τεράστιο τσουνάμι που ερχόταν από τη θάλασσα.

Το δεύτερο και τρίτο τείχος, σύμφωνα με τον Donnellan, ήταν «εντελώς μετατοπισμένα», με σαρώσεις να δείχνουν ότι είχαν σπάσει σε δύο μέρη. Ανάμεσα στα τείχη υπήρχαν περίπλοκα λαξευμένα κανάλια, ενώ στο κέντρο βρισκόταν ένα ορθογώνιο μνημείο που, σύμφωνα με τον Donnellan, αντανακλά την περιγραφή του Πλάτωνα για τον ναό του Ποσειδώνα, σχηματίζοντας αυτό που ο ίδιος πιστεύει πως ήταν η πρωτεύουσα της Ατλαντίδας.

«Το αποκαλούμε τον μεγάλο αρχαίο Ατλαντικό πολιτισμό, είναι πολύ πιο εύκολο να πιστέψει κανείς σε αυτόν», δήλωσε ο Donnellan στην Daily Mail. «Νομίζω πως είναι μια πύλη που θα επιτρέψει στον κόσμο να πάρει στα σοβαρά την Ατλαντίδα, σιγά σιγά, με τον χρόνο», τονίζει.

Σε σκηνές από το ντοκιμαντέρ, ο Donnellan και η ομάδα του βουτούν σε θολά νερά και γρήγορα «έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με το πρώτο τείχος». Ο αρχαιολόγος περιέγραψε τη βυθισμένη κατασκευή ως μια δομή με απότομες ορθές γωνίες, επίπεδες επιφάνειες και ομοιόμορφο πλάτος μερικών ποδιών. Μια πιο προσεκτική ματιά αποκάλυψε πέτρες κομμένες και τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη.

«Ταιριάζει ακριβώς με όσα λέει ο Πλάτων λέξη προς λέξη», είπε ο Donnellan. «Λέει ότι προήλθε από έξω από τα στενά της περιοχής που οι Έλληνες γνώριζαν πριν από 2.400 χρόνια ως Γάδη. Ξέρουμε πολύ καλά μέχρι σήμερα ότι η Γάδη είναι η σύγχρονη Κάντιθ, η παλαιότερη πόλη στη δυτική Ευρώπη».

Η ιστορία της Ατλαντίδας του Πλάτωνα εμφανίζεται κυρίως στα έργα «Τίμαιος» και «Κριτίας», γραμμένα γύρω στο 360 π.Χ. Περιγράφει ένα ισχυρό νησιωτικό έθνος πέρα από τις Στήλες του Ηρακλή, το αρχαίο όνομα για το Στενό του Γιβραλτάρ, στον Ατλαντικό Ωκεανό, απέναντι από τη Μεσόγειο. Στον «Κριτία», ο Πλάτων αναφέρει πως ο Άτλας, ο πρώτος βασιλιάς της Ατλαντίδας, κυβερνούσε μαζί με τον δίδυμο αδερφό του, τον Γαδείρο, και μαζί μοιράστηκαν την επικράτεια ενός πλούσιου σε πόρους νησιού που είχε παλάτια και πολύπλοκο δίκτυο καναλιών και λιμανιών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον μύθο, οι κάτοικοι της Ατλαντίδας έγιναν άπληστοι και διεφθαρμένοι και οι θεοί τούς τιμώρησαν. Ο Πλάτωνας γράφει ότι η πόλη καταστράφηκε από έναν τεράστιο σεισμό και πλημμύρα και βυθίστηκε κάτω από τα κύματα.

«Ο Πλάτων το διατυπώνει πολύ καλά, λέει “μέσα σε μια μέρα και μια νύχτα σεισμών και πλημμυρών”», σημείωσε ο Donnellan. Ο αρχαιολόγος και δημιουργός ντοκιμαντέρ παραδέχτηκε ότι οι ιστορικοί δεν γνωρίζουν τι προκάλεσε τα καταστροφικά γεγονότα, αλλά παρέπεμψε στην έννοια του Νεότερου Δρυάδα, μια αμφιλεγόμενη περίοδο που προτείνεται ότι έληξε γύρω στο 11.600 π.Χ.

Αν και δεν έχει ευρεία αποδοχή από την κύρια επιστημονική κοινότητα, ορισμένοι ερευνητές συνδέουν αυτή την περίοδο με μια καταστροφική εκδήλωση που ίσως εξαφάνισε έναν ξεχασμένο προηγμένο πολιτισμό.

Ατλαντίδα

Σε πάνω από 20 καταδύσεις, ο Donnellan και η ομάδα του ανακάλυψαν επιπλέον στοιχεία: μικρότερα τείχη που είχαν πέσει στον βυθό, κανάλια, λαξευμένα μονοπάτια και σκορπισμένες πέτρες που πιστεύουν ότι είχαν «εκσφενδονιστεί» από τον αρχικό τους χώρο κατασκευής. Η ομάδα βρήκε τεράστιες πέτρες, περίπου στο μισό μέγεθος μικρού αυτοκινήτου, που ήταν τέλεια ορθογώνιες.

«Υπάρχουν αμέτρητα ευρήματα που συνάδουν με μια αρχαία μητρόπολη», είπε ο Donnellan. «Το στιλ κατασκευής δεν είναι βέβαια ούτε ρωμαϊκό ούτε βενετσιάνικο. Και σε αυτήν την απόσταση και το βάθος, αυτό θα έκανε το μέρος πολύ, πολύ παλαιότερο», αναφέρει.

Παρατήρησε επίσης ότι οι διαστάσεις της βυθισμένης πόλης ταιριάζουν με αυτές που κατέγραψε ο Πλάτων. Σύμφωνα με τον φιλόσοφο, η Ατλαντίδα είχε μήκος 3.000 στάδια και πλάτος 2.000 στάδια, δηλαδή περίπου 550 και 370 χιλιόμετρα αντίστοιχα, περίπου το μέγεθος της Νεβάδα. Ο αρχαιολόγος έχει σαρώσει μόνο το ένα τέταρτο της πόλης και η ανακάλυψη του συμφωνεί στενά με τις αρχαίες μετρήσεις.

Κοντά στην ανώτερη ακρόπολη, οι σαρώσεις έδειξαν «τα ερείπια διακριτών κατασκευών», όπως κτίρια. Στο κέντρο, ο Donnellan εντόπισε μια ορθογώνια κατασκευή τεραστίων διαστάσεων, προσανατολισμένη ακριβώς στους τέσσερις βασικούς προσανατολισμούς.

Ο Πλάτων περιγράφει την Ατλαντίδα ως μια γεωμετρικά σχεδιασμένη πόλη με κύκλους γης και νερού, που κεντράρεται σε μια κεντρική ακρόπολη. Επισημαίνει επίσης ότι η κεντρική πεδιάδα ήταν «ορθογώνια και κατά το μεγαλύτερο μέρος ευθεία και επιμήκης, προσανατολισμένη βόρεια-νότια».