Τα καρότα ξεχωρίζουν για τα καροτενοειδή τους που δίνουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα σε αποχρώσεις πορτοκαλί, μοβ, κίτρινο, λευκό ή κόκκινο. Είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για την υγεία των ματιών. Συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στη μείωση της χοληστερόλης και στη βελτίωση της πέψης, ενώ η υψηλή πρόσληψη καροτενοειδών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Υλικά (10-12 κομμάτια)
- 200 γρ. βρώμη
- 80 γρ. καρότο, τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
- 70 γρ. μέλι
- 35 γρ. ξανθές σταφίδες
- 370 γρ. φυτικό γάλα χωρίς προσθήκη ζάχαρης
- 1 αβγό και 2 ασπράδια
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. κανέλα
- λίγο αλάτι
- ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
Για το frosting γιαουρτιού
- 2 κ.σ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 1 κ.γ. μέλι
- λίγη κανέλα
- ⅓ κούπας καρύδια, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν σε παχύρρευστο χυλό με τη βοήθεια ενός αβγοδάρτη.
- Βήμα 2: Ρίχνουμε τον χυλό σε φόρμα σιλικόνης ή σε μεταλλική φόρμα (στην οποία έχουμε τοποθετήσει λαδόχαρτο).
- Βήμα 3: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, για 30-35 λεπτά.
- Βήμα 4: Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 1 ώρα.
- Βήμα 5: Φτιάχνουμε το frosting ανακατεύοντας το γιαούρτι με το μέλι και την κανέλα.
- Βήμα 6: Αλείφουμε το κέικ με το frosting όταν έχει κρυώσει και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 306 kcal
- Υδατάνθρακες: 31,5 γρ.
- Πρωτεΐνη: 8,4 γρ.
- Λιπαρά: 11,9 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,9 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI