Τα καρότα ξεχωρίζουν για τα καροτενοειδή τους που δίνουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα σε αποχρώσεις πορτοκαλί, μοβ, κίτρινο, λευκό ή κόκκινο. Είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για την υγεία των ματιών. Συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στη μείωση της χοληστερόλης και στη βελτίωση της πέψης, ενώ η υψηλή πρόσληψη καροτενοειδών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Υλικά (10-12 κομμάτια)

  • 200 γρ. βρώμη
  • 80 γρ. καρότο, τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
  • 70 γρ. μέλι
  • 35 γρ. ξανθές σταφίδες
  • 370 γρ. φυτικό γάλα χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • 1 αβγό και 2 ασπράδια
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • λίγο αλάτι
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο

Για το frosting γιαουρτιού

  • 2 κ.σ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κ.γ. μέλι
  • λίγη κανέλα
  • ⅓ κούπας καρύδια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν σε παχύρρευστο χυλό με τη βοήθεια ενός αβγοδάρτη.
  • Βήμα 2: Ρίχνουμε τον χυλό σε φόρμα σιλικόνης ή σε μεταλλική φόρμα (στην οποία έχουμε τοποθετήσει λαδόχαρτο).
  • Βήμα 3: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, για 30-35 λεπτά.
  • Βήμα 4: Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 1 ώρα.
  • Βήμα 5: Φτιάχνουμε το frosting ανακατεύοντας το γιαούρτι με το μέλι και την κανέλα.
  • Βήμα 6: Αλείφουμε το κέικ με το frosting όταν έχει κρυώσει και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 306 kcal
  • Υδατάνθρακες: 31,5 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 8,4 γρ.
  • Λιπαρά: 11,9 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,9 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI