Σύμφωνα με έρευνα από την Ιαπωνία, οι πολυφαινόλες του λεμονιού και γενικότερα των εσπεριδοειδών φαίνεται να συμβάλλουν στην υγιή γήρανση, στη μακροζωία και σε μεγαλύτερη ποικιλία του μικροβιώματος του εντέρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πολλές μελέτες, τα λεμόνια συγκαταλέγονται στα φρούτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία όμως σπάνια καταναλώνεται σε επαρκείς ποσότητες ώστε να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Ένας απλός τρόπος ενίσχυσης της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C είναι να ξεκινά κανείς τη μέρα του με ένα ποτήρι χλιαρό νερό, στο οποίο έχει προστεθεί λεμόνι, λίγο πιπέρι και σκόνη κουρκουμά.
Υλικά (1 κέικ, 10–12 μερίδες)
- 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (γ.ο.χ.)
- 100 γρ. βρώμη αλεσμένη
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 70 γρ. χυμό λεμονιού
- 270 γρ. φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη
- 70 γρ. λάδι καρύδας
- 70 γρ. ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 220 γρ. μέλι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής άλεσης, την αλεσμένη βρώμη, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι σε ένα μπολ.
- Βήμα 2: Ζεσταίνουμε το μέλι για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να γίνει πιο ρευστό.
- Βήμα 3: Σε άλλο μπολ, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το φυτικό γάλα, το λάδι καρύδας, το ελαιόλαδο, το εκχύλισμα βανίλιας και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά.
- Βήμα 4: Ενώνουμε απαλά τα δύο μείγματα με μια μαρίζ, φροντίζοντας να προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα αλευριού για να μην πήξει ή σβολιάσει.
- Βήμα 5: Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ (αν δεν είναι σιλικόνης, τη λαδώνουμε με λίγο λάδι καρύδας ή στρώνουμε λαδόχαρτο).
- Βήμα 6: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, στον αέρα, για 40–45 λεπτά.
Διατροφική αξία ανά κομμάτι
- Ενέργεια: 273 kcal
- Υδατάνθρακες: 25,4 γρ.
- Πρωτεΐνη: 7,3 γρ.
- Λιπαρά: 9,2 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,9 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI