Το χαλούμι είναι ένα ημίσκληρο τυρί που παρασκευάζεται είτε από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος είτε αποκλειστικά από αιγοπρόβειο. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα αγαπητό στους χορτοφάγους, ενώ περιέχει πολύτιμα μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σελήνιο και ιώδιο. Αποτελεί επίσης καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως φολικό οξύ, Β12 και Β2, καθώς και βιταμίνης Α. Αν και περιέχει σχετικά υψηλά ποσοστά λιπαρών και αλατιού, με μέτρο και σωστή συχνότητα κατανάλωσης μπορεί να ενταχθεί άνετα σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Υλικά (1 μερίδα)

  • 40 γρ. χαλούμι
  • ¼ αβοκάντο
  • 3-4 ντοματίνια, ψιλοκομμένα
  • 1 βραστό αβγό (ιδανικά μελάτο)
  • λίγο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • λίγες σταγόνες μέλι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Ψήνουμε το χαλούμι σε αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
  • Βήμα 2: Παράλληλα, βράζουμε το αβγό για 4-5 λεπτά, ώστε ο κρόκος να παραμείνει μελάτος.
  • Βήμα 3: Πολτοποιούμε το αβοκάντο με ένα πιρούνι και το ανακατεύουμε με το λεμόνι, τον μαϊντανό, τα ψιλοκομμένα ντοματίνια και αλατοπίπερο.
  • Βήμα 4: Σερβίρουμε βάζοντας στη βάση του πιάτου το ψημένο χαλούμι, από πάνω την αλοιφή αβοκάντο, το βραστό αβγό κομμένο στη μέση και, τέλος, λίγες σταγόνες μέλι για γευστική αντίθεση.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 275 kcal
  • Υδατάνθρακες: 6,5 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 18,9 γρ.
  • Λιπαρά: 12,2 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 4,8 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ