Η φέτα είναι με διαφορά το πιο διαδεδομένο τυρί στην Ελλάδα και αποτελεί θεμέλιο λίθο της ελληνικής διατροφής. Είναι βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής και χρόνο με τον χρόνο αποκτά ολοένα και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές και στο εξωτερικό.

Πολλοί εστιάζουν στις θερμίδες και τα λιπαρά της φέτας, όμως η θρεπτική της αξία είναι εντυπωσιακή: μια μερίδα των 30 γραμμαρίων παρέχει περίπου 14% της ημερήσιας ανάγκης σε ασβέστιο, 8% σε φώσφορο και 12% σε βιταμίνη Β12. Επιπλέον, η φέτα φαίνεται να συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, στην αντιμικροβιακή προστασία, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη λειτουργία των νεφρών και στον μεταβολισμό της χοληστερίνης.

Όπως γίνεται φανερό, όταν καταναλώνεται στη σωστή ποσότητα και συχνότητα, η φέτα όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη λόγω λιπαρών, αλλά προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό. Ώρα, λοιπόν, να καταρρίψουμε τον διατροφικό μύθο γύρω από αυτή και να απολαύσουμε μια πιο ελαφριά εκδοχή της αγαπημένης τυροκαυτερής.

Υλικά (7-8 μερίδες των 45-50 γρ. η καθεμία)

  • 100 γρ. γιαούρτι 2% λιπαρά
  • 200 γρ. φέτα χαμηλών λιπαρών
  • ½ κόκκινη πιπεριά
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • ½ κ.γ. μπούκοβο

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν προτιμάμε πιο «τραχιά» υφή, χτυπάμε μόνο για λίγα δευτερόλεπτα.
  • Βήμα 2: Αποθηκεύουμε το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο.
  • Βήμα 3: Σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί ή χρησιμοποιούμε ως σως για τορτίγιες και σάντουιτς.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 68 kcal
  • Υδατάνθρακες: 1,7 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 6,7 γρ.
  • Λιπαρά: 3,6 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,6 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ